Revolutie – Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer

‘Ik zal u niet teleurstellen,’ beloofde Giacomo. ‘Ik ben tijdens mijn werkzaamheden in het Vaticaan op iets spectaculairs gestuit.’ 

KORTE INHOUD 
“Simon Ryevaar is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden. Hij is direct geïntrigeerd als hij wordt verzocht met spoed naar Rome te komen. Giacomo Fratello, een lid van de pauselijke hofhouding, heeft in het Vaticaan een papyrus ontdekt waaruit zou blijken dat het leven van Jezus radicaal anders verliep dan de kerk de wereld al eeuwenlang voorhoudt.

Simon is echter niet de enige die naar Rome afreist – een nietsontziend moordenaarsduo is Giacomo eveneens op het spoor. Zij zijn onderdeel van De Organisatie, een mysterieuze groepering die in het geheim de jacht heeft geopend op hetzelfde explosieve geschrift.

Simon besluit de hulp in te schakelen van journalist Nova le Temps. Wat volgt is een bloedstollende klopjacht door Europa, waarin Simon en Nova niet alleen op de hielen worden gezeten door revolutionaire terroristen, maar ook door de Nederlandse, Italiaanse én Poolse politiemachten – op verdenking van moord.”

‘… er zijn nauwelijks “christelijke” papyri uit zo’n vroege tijd bekend. En zeker geen papyri met een inhoud die zó controversieel is.’ 

MIJN MENING 
Het eerste deel van de Ryevaar-trilogie van Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer, Openbaring, vond ik echt fantastisch! Ik keek dan ook énorm uit naar dit tweede deel.

Simon Ryevaar, religieus antropoloog en succesvol auteur, krijgt een intrigerend telefoontje vanuit Italië. Giacomo Fratello, werkzaam in het Vaticaan, zegt daar iets revolutionairs gevonden te hebben. Hij wil dat Simon op zijn kosten naar Rome komt, dan kan hij hem meer vertellen. Simon kan dit geheimzinnige aanbod niet weerstaan en vertrekt. Eenmaal bij Giacomo blijkt het te gaan om een papyrus uit het jaar 37 met een tekst die de religieuze wereld op zijn kop zal zetten…
Simon is niet de enige die bij Giacomo ‘op bezoek’ gaat. Er blijkt een meedogenloos moordenaarsduo achter hem aan te zitten. En nu hebben ze Simon ook in het vizier… ‘De Organisatie’ wil duidelijk niet dat de eeuwenoude tekst openbaar gemaakt wordt!
Wat volgt is een zoektocht én klopjacht ineen. Simon vraagt journalist en vriendin Nova le Temps hem te helpen in de speurtocht naar antwoorden op de vragen die de gedeeltelijke tekst oproept, en daarbij worden ze niet alleen achternagezeten door De Organisatie, maar ook door de Italiaanse politie die Simon als moordverdachte op het oog hebben…

Dit document is écht van onschatbare waarde.
Het herschrijft werkelijk alles wat we weten over de beweging van Jezus.

Dit tweede deel is ook vanaf het begin weer heerlijk pakkend en spannend! Geen enkele moeite om in het verhaal te komen, fijn! Het hele verhaal leest trouwens heerlijk vlot, heeft lekker korte hoofdstukken (hou ik van) en heeft echt van A tot Z ontzettend lekker de spanning erin!
Je leest het verhaal vanuit Simon, die een groot deel van het avontuur met journalist en vriendin Nova beleeft, je krijgt de frustraties rond een moordonderzoek met maar weinig aanwijzingen (behálve die Nederlander) van een rechercheur uit Rome mee en je leest over de opdracht en de twijfels van moordenaar Jarod (die samen met de echt meedogenloze Kat achter o.a. Simon aan zit). Zo is er aan verschillende kanten spanning; van zoektocht, van opsporing, van moordjacht en daarnaast de verschillende beweegredenen. (Heel soms wou ik Simon wel even adviseren om wat meer thrillers te lezen, naast historische teksten, hij is soms wat naïef in het inschatten van gevaar Het is een levensgevaarlijke speurtocht naar de waarheid over het leven van Jezus… Onwijs spannend, onwijs boeiend!
Wat gaat Simon allemaal ontdekken? Gáát hij de antwoorden kunnen vinden? Wie gaan deze klopjacht overleven? Wat voor Organisatie gaat het blijken te zijn? Wie brengen het er levend vanaf in dit avontuur, dit kat en muis spel?
En tijdens het lezen vraag je je ook de hele tijd af: wat is er van het historische deel gebaseerd op historische feiten? Want ik weet dat er altijd een deel waarheid in het verhaal zit! Gelukkig staat daar achterin het boek dan een stukje over!
Wat hou ik van dit soort verhalen! Van de historie, van de actie en het avontuur, van de zoektocht naar antwoorden… Ik heb ontzettend genoten van dit spannende boek en zag het als een film voor me. Op naar deel 3! Méér Simon en Nova! (Manlief staat te trappelen om dit tweede deel te mogen lezen, nu ik er klaar mee ben! )

‘De politie is naar me op zoek én deze gestoorde lui zitten achter me aan. Ik heb mijn paspoort bij me; ik wil zo snel mogelijk het land verlaten.’ 

Revolutie 
ISBN 9789401621816 – Xander Uitgevers – 480 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Deel 2 in de Ryevaar-trilogie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.