Sisi, sprookje & werkelijkheid

Sisi
Achterflap
“In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, werd vermoord. Door de moord en de opmerkelijke levenswijze van Elisabeth vormde zich vervolgens een mythe rond de keizerin.
Tegenwoordig kennen de meeste mensen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren ’50 met Romy Schneider in de hoofdrol. Welk jong meisje heeft er nu niet van gedroomd om ooit een ‘Sissi-jurk’ te dragen?

De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld van de keizerin geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen en de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgden haar een reputatie van excentriciteit. Nadat de Oostenrijks-Hongaars Dubbelmonarchie tot stand was gekomen, werden Franz Joseph en Sisi in 1867 tot koning en koningin gekroond. Als de nieuwe koningin van Hongarije voelde zij zich verbonden met het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Haar contacten met de bevolking vormden een lichtpunt in haar leven.
De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en praktisch onbenaderbaar werd. Veel mensen zagen haar alleen nog maar als een zwarte silhouet op afstand.
Om aan het strenge Weense hofprotocol te ontkomen, ging Sisi veel op reis. Ze ontdekte dat reizen vrijheid met zich meebracht. Maar waar ze ook naartoe ging, nergens vond ze de rust die ze zocht. Haar gewelddadige dood in september 1898 gaf haar uiteindelijk de rust waar zijzelf de laatste jaren van haar leven zo naar verlangde.

Het laatste hoofdstuk Sisi in Nederland beschrijft de twee langdurige bezoeken van keizerin Elisabeth aan Nederland, geschreven door Anne-Dirk Renting, bibliothecaris en conservator van Paleis Het Loo.

Sisi – Sprookje & werkelijkheid beschrijft het leven van de legendarische keizerin en gaat de confrontatie met de mythe en werkelijkheid aan.

Verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid in Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn 2015.

Auteurs
Katrin Unterreiner (1969) studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis in Wenen. Zij was jarenlang wetenschappelijk leider van de Kaiser-appartementen in de Weense Hofburg en curator van het Sisi-museum.
Patric Aalders (1971) is een royaltykenner en heeft op dit gebied aan verschillende publicaties meegewerkt en artikelen geschreven.” Hij schreef de kaderteksten in Sisi, sprookje & werkelijkheid.

Sisi2
Mijn mening
Op 9 april, de dag van verschijnen, kreeg ik dit prachtige recensieboek in de bus. Prachtig getimed, want op 10 april, meteen op de eerste dag, ging ik met mijn man naar de tentoonstelling bij Paleis Het Loo ter gelegenheid waarvan dit boek verschenen is. Sisi, sprookje & werkelijkheid is de naam die gegeven is aan de tentoonstelling en het boek.
Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, Sisi. Uiteraard heb ik de zoetsappige films gezien, maar ik wist al gauw dat die niet geheel naar waarheid waren. Het romantische beeld van de lieve sprookjesprinses die gelukkig getrouwd was en in droomjurken danste op bals kent iedereen. Maar ken je ook de échte Sisi?

Als je naar de indrukwekkende tentoonstelling gaat en dit prachtige boek leest dan leer je haar kennen. De jonge Elisabeth die haar jeugd in alle vrijheid en ongedwongenheid opgroeit en gek is op de natuur die plotseling de bruid wordt van Keizer Franz Joseph en zich ontzettend moet aanpassen aan de leefregels aan het Weense hof. Haar strenge, bemoeizuchtige schoonmoeder zit haar daarbij continu op de lip.
Elisabeth is niet gelukkig en maakt de nodige drama’s mee in haar leven. De dood van haar oudste dochter en de zelfmoord van haar zoon Rudolph zorgen ervoor dat ze zich steeds meer terugtrekt. Om alles te ontvluchten reist ze veel gedurende haar leven. Daarnaast is ze geobsedeerd door haar uiterlijk en sport ze ontzettend veel. Sisi wil na haar dertigste niet meer gefotografeerd worden, waarmee ze voor ons altijd de schoonheid zal zijn die ze was toen ze jong was.

Het échte levensverhaal van deze melancholische, wat excentrieke vrouw met een man die haar altijd heeft liefgehad en gesteund staat in dit boek barstensvol informatie; foto’s, schilderijen, verslagen en quotes. Je kunt wel blijven kijken en lezen, zo mooi is het boek. Het brengt Sisi weer helemaal tot leven. En als je dan ook nog eens naar de tentoonstelling bij Paleis Het Loo gaat, waar je een aantal dingen uit het boek met eigen ogen kunt aanschouwen, dan wordt het helemaal tastbaar.
Als je meer wilt weten over Sisi kan ik je het boek én de tentoonstelling ten zeerste aanraden!

Tip: tijdens de Museumweek van 18 t/m 26 april vervalt de toeslag van 3 euro op de tentoonstelling! (meer info hier)

Sisi1
Sisi, sprookje & werkelijkheid
ISBN 9789057306839 – Uitgever: Walburg Pers – 128 pagina’s – Verschenen: april 2014 – Originele titel: Sisi, Mythos und Wahrheit – Auteurs: Katrin Unterreiner & Patric Aalders – Vertaald door: Corine van den Broek
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

9 thoughts on “Sisi, sprookje & werkelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.