De zes levens van Sophie – Sarah Meuleman

De zes levens van Sophie
Samenvatting
“Haar gezicht, zo mooi en broos. De smaak van bittere aarde. En hoe ze kon verdwijnen. Dat een klein meisje kan verdwijnen.”

New York, 2014. Hannah heeft een piepkleine studio aan de goedkope kant van de Hudson. Haar relatie is over en haar baan als succesvolle glamour-journaliste heeft ze opgezegd om aan een boek te gaan werken over verdwenen vrouwen. Een nieuwe start, ver van de opsmuk en feestjes.
Ze gaat een boek schrijven over Agatha Christie, Barbara Follett en Virginia Woolf. Drie vrouwen die naast dat ze schrijfster waren nog wat gemeen hadden: op een dag verdwenen ze.
Ook Hannah heeft een verdwijning meegemaakt, in 1996 toen ze nog in België woonde. Die van haar jeugdvriendinnetje Sophie. Ooit waren ze twee handen op één buik, maar Hannah werd rijper, kreeg een vriendje en ze groeiden uit elkaar. Sophie kon dat maar moeilijk verkroppen. Op een dag, tijdens een feest, barst de bom en krijgen ze ruzie. Na die avond is Sophie nooit meer gezien…
Het schrijven wil Hannah niet echt lukken. Ze is erg bezig met die andere verdwijning, die van haar vriendinnetje. De herinneringen doen haar vluchten in seks en drugs. Maar waar vlucht ze eigenlijk voor?

“Agatha trekt de voordeur dicht, start de auto in het donker en verdwijnt.”

Auteur
“Sarah Meuleman is journalist, presentator en programmamaker. Voor Vrij Nederland en Vogue schreef ze interviews en reportages, voor de VPRO maakte ze het cultuurprogramma Sarah’s Barbaren. De zes levens van Sophie is haar eerste roman.”

Mijn mening
De zes levens van Sophie is een spannende en beklemmende psychologische roman. Het verhaal gaat heen en weer tussen New York in 2015 en de gebeurtenissen in België in 1996. Daardoor wordt langzamerhand het mysterie van de verdwijning van Sophie opgelost en ondertussen leer je de Hannah van nu kennen, een beschadigde vrouw die een destructief bestaan leidt. Je begint langzaam te begrijpen wat haar heeft gemaakt tot de vrouw die ze nu is. En daarnaast zijn er ook nog de verhalen van Agatha, Barbara en Virginia. Drie vrouwen die ook worstelden met het bestaan en op een dag spoorloos verdwenen. Dit alles tezamen vormt een indrukwekkend geheel met langzaam opbouwende spanning en een verrassend einde. Het verhaal wist me van begin tot eind te boeien, nergens verslapte mijn aandacht. Echt een boek om in één ruk uit te lezen.
Sarah Meuleman heeft naar mijn mening met De zes levens van Sophie een sterk debuut neergezet die doet verlangen naar meer.

De zes levens van Sophie
ISBN 9789048820627 – Uitgever: Lebowski – 288 pagina’s – Verschenen: februari 2015
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “De zes levens van Sophie – Sarah Meuleman

  1. Ik las al eerder een recensie over dit boek en besloot toen al om het boek op mijn te lezen lijst te zetten. Toch leuk om jouw recensie ook nog te lezen want nu ben ik nog meer overtuigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.