De Grijze Stad – Torben Kuhlmann

Er was één ding dat haar in het bijzonder opviel: nergens was kleur. Alles was grijs.

KORTE INHOUD 
“Robin is samen met haar vader verhuisd naar de stad. Daar is tot haar verbazing alles grijs. De huizen, de auto’s, zelfs de meeste mensen zijn grijs. Robin kan er niet aan wennen. Waar zijn alle kleuren gebleven? Op zoek naar het antwoord maakt ze al snel nieuwe vrienden. En ze komt een bijzonder geheim op het spoor. Samen met haar vrienden doet Robin er alles aan om het mysterie van de Grijze Stad te ontrafelen.”

Robin bleef om zich heen kijken op zoek naar een sprankje kleur. Maar achter elke bocht wachtten meer grijze straten met grijze auto’s, grijze verkeersborden en grijze mensen. Zelfs in de etalage van een schilderswinkel kon ze niets anders ontdekken dan potten en tubes grijze verf.

MIJN MENING 
Ik ben helemaal weg van de prachtige prentenboeken van Torben Kuhlmann! En naast o.a. de reeks met bijzondere muizen in de hoofdrol is er nu dit verhaal over een meisje dat verhuist naar een compleet grijze stad…

“Ik haat al dat grijs!”  schreeuwde de jongen plotseling. “Ik protesteer. Ik draag gekleurde kleren, ik zing in de gangen en ik maak kleurentekeningen. Maar daar zijn zíj het natuurlijk niet mee eens.” 

Robin is met haar vader verhuisd naar een stad waar álles grijs lijkt te zijn. Ze gaat in de Grijze Stad, in haar knalgele regenjas (die ze besloten heeft áltijd te dragen, ook al zijn er mensen die daar hélemaal niet blij mee zijn! ) op zoek naar een sprankje kleur en ontdekt al gauw dat ze niet de enige is die gek wordt van al dat grijs. Ze maakt een nieuwe vriend, die net als zij elke dag moet nablijven om ‘gewenst sociaal gedrag’ te leren, en leert andere, stiekem, kleurrijke mensen kennen. Ook komt ze langzaam achter het geheim van al dat grijs. Kan ze er met de hulp van haar nieuwe vrienden iets aan veranderen en de wereld weer wat kleur geven?

Aan het eind van de gang, verstopt achter een boekenkast, was een doorgang. Robin deed het licht aan. Onmiddellijk veranderde de duisternis in een zee van kleuren.

Heel bijzonder hoe naast het meisje in de gele jas, ook in de titel op de voorkant van het boek de ‘stiekeme’ kleurrijkheid van het verhaal een plekje krijgt! In het boek gaat het over kleur en bijvoorbeeld hoe een regenboog ontstaat en als het licht goed valt in die glimmende letters van de titel, heb je datzelfde effect! Heel gaaf gedaan.
En het verhaal is ondanks alle grauwheid ook heel erg kleurrijk! Robin besluit haar knalgele regenjas iedere dag te dragen om zo wat kleur te brengen in de wereld, ze laat haar kleurrijkheid niet dimmen, zélfs niet als ze op school moet nablijven en een enge, strenge grijze man (Gijs Grijs ) haar erop aanspreekt… Ze ontdekt langzaam wat kleurrijke plekjes en mensen en besluit dat het mysterie van de Grijze Stad opgelost moet worden, ze wil in een stad vol stralende kleuren leven, net als die regenboog die ze laatst zag en die de stad eventjes kleur gaf!
Dit is een prentenboek (voorlezen vanaf een jaar of 6) met veel tekst, dus echt een mooi voorleesboek met héél veel moois om te bewonderen op al die prachtige illustraties. Een grijs en grauw, maar lief en tikje spannend verhaal over een meisje dat moedig genoeg is om kleurrijk te blijven in een wereld waarin je geacht wordt grijs te zijn. Weer een prachtboek van Torben Kuhlmann! (Voor jong en oud!)

Robin was bijna in tranen toen ze zei: “Ik vind het niet leuk. Ik wil in een stad leven met stralende kleuren. Daarom moet ik wat doen!” 

De Grijze Stad 
ISBN 9789051169997 – Uitgeverij: De Vier Windstreken – 64 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Vertaling: Joukje Akveld – Illustraties: Torben Kuhlmann – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.