Blogtour: Ryder – Nick Pengelley

Ryder
Samenvatting
“’Jij bent de Midden-Oostenexpert. Ik zit hier met een dode Joodse geleerde, tot overmaat van ramp nog gedecoreerd ook, en met bewijsmateriaal waardoor het lijkt – in elk geval op het eerste gezicht – dat hij is vermoord door Palestijnse terroristen. En…’ Hij keek op zijn horloge. ‘Over minder dan achtenveertig uur begint hier in de stad een topoverleg tussen de Israëlische en de Palestijnse leider.’”

Een paar dagen voordat de Israëlische en Palestijnse leider een verklaring zullen afleggen in de Tower of London wordt geleerde Sir Evelyn Montagu vermoord. De politie roept de hulp in van Ayesha Ryder, wetenschapster en Midden-Oostenexpert. Het lijkt erop dat Sir Evelyn vermoord is door Palestijnse terroristen, maar Ayesha denkt te weten wie het gedaan hebben, ze herkent de manier waarop hij gemarteld is, ze draagt er zelf nog altijd de littekens van…
Evelyn, met wie ze een paar jaar een relatie heeft gehad, heeft een cryptische aanwijzing voor haar achtergelaten die haar en de twee agenten waar ze mee samenwerkt op het spoor zet van een document uit 1935 van T.E. Lawrence, ook wel bekend als Lawrence of Arabia. Dat document had een heel andere wending aan de Israël-Palestina-kwestie kunnen geven.
Ayesha, Inspecteur Holden en rechercheur Bryan zijn niet de enigen die op zoek zijn naar het document. Ze worden van verschillende kanten tegengewerkt door mensen die het bestaan ervan verborgen willen houden.
Wat is er al die jaren geleden op papier gezet? Wat heeft Lawrence of Arabia er voor rol in gespeeld? En waarom is het nooit naar buiten gekomen? Ayesha zal niet opgeven voor ze de antwoorden heeft en ze de dood van haar vriend heeft gewroken.

“Een verdrag waar Lawrence aan heeft gewerkt en dat hij blijkbaar zo belangrijk vond dat hij het heeft afgeschermd met een code, zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de Palestijnen. En voor de Israëli’s.”

Auteur
“Nick Pengelley werd geboren in Australië en werkte in binnen- en buitenland als rechtendocent, juridisch adviseur en politiek analist van het Midden-Oosten. Pengelley woont momenteel in Toronto met zijn vrouw Pamela. Ryder is het eerste deel van een trilogie rond Ayesha Ryder.”

Mijn mening
Wat mij triggerde om dit boek te gaan lezen was de uitspraak “De Da Vinci Code van het Midden-Oosten” die op de achterflap staat. Ik ben weg van Dan Brown-achtige boeken en het leek me wel leuk om er een te lezen die zo’n actuele kwestie als het Israël Palestina conflict aanhaalt.
Dit boek heeft me absoluut niet teleurgesteld. Het is een avontuur wat me van begin tot eind wist te boeien en waar ik door de fijne schrijfstijl van de auteur in sneltreinvaart doorheen vloog. Een heerlijk spannend verhaal dat je op het puntje van je stoel houdt.
Cryptische aanwijzingen, een speurtocht door verleden en heden, complottheorieën, verborgen agenda’s, Ryder heeft het allemaal. En daarnaast de intrigerende hoofdpersoon; Ayesha Ryder, een stoer en sterk wijf, gehard door wat ze in het verleden voor gruwelijks heeft meegemaakt. Het kan niet anders dan dat we haar in de volgende boeken nog beter leren kennen. Ik hoop dat er dan misschien ook wat romantiek in het verhaal gaat komen, want dat was het enige wat ik miste 😉
Het verhaal in Ryder is afgerond, maar toch ook niet helemaal. Door hoe het afloopt krijg je meteen zin om meer avonturen met Ayesha te beleven. Aftellen dus naar het tweede deel van de trilogie…

Deze recensie is mijn bijdrage aan de blogtour die de uitgeverij rond Ryder georganiseerd heeft. Hier kun je zien wie er verder nog aan meedoen en wanneer hun bijdrage online staat.

Titel boek
ISBN 9789022331330 – Uitgever: Manteau – 363 pagina’s – Verschenen: februari 2015 – Originele titel: Ryder – Vertaald door: Erica Feberwee – Eerste deel in de Ayesha Ryder trilogie
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

7 thoughts on “Blogtour: Ryder – Nick Pengelley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.