De chaos in Loïs – Yorick Goldewijk

Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat.

KORTE INHOUD 
“Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…?”

En Maarten was Maarten. Hij was niet bij Loïs langsgegaan. Hij had drie weken lang zijn stomme kop in het zand gestoken.

Loïs, die toen zomaar ineens ziek werd.
Loïs, die daar als een dun wit spook in dat veel te grote bed lag, met haar speciale glimlach speciaal voor hem.

MIJN MENING 
Hoera, weer een nieuw jeugdboek van Yorick Goldewijk! Dit keer een novelle (10+) voor de Maand van de Filosofie, met het thema Chaos…

Maarten kent Loïs al zijn hele leven, maar sinds kort is er iets tussen hen veranderd, krijgt hij rode vlekken als hij haar ziet en komt hij niet uit zijn woorden… Chaos in zijn hoofd! En dan is Loïs nu ook nog eens ernstig ziek, ze heeft kanker. Maarten durft niet bij haar langs te gaan en is heel erg bang dat ze dood zal gaan. Als hij hoort over het spookhuis op de hoek, waar kapotte dingen opeens weer heel zijn, legt hij een idee voor aan hun vriendengroep: wat nou als ze Loïs stiekem naar dat huis zien te krijgen? Misschien heelt dat magische huis de chaos in haar lichaam ook wel??

35-50%
Alsof alles zomaar vastgelegd is. Er was toch ook zoiets als toeval? Dat kon je toch niet zomaar aan de kant schuiven met die stomme cijfertjes?

(Wat leuk! De paginanummering van deze novelle is ook chaos! )
Wat is dit weer een prachtig jeugdboek van Yorick Goldewijk! Zo’n ontroerend verhaal, en zulke passende, rake illustraties van Yvonne Lacet!
Je leeft enorm mee met Maarten en de chaos die hij in zijn hoofd heeft. Zijn warme gevoelens voor Loïs, de angst om haar te verliezen, het verdriet om haar ziekte (wat hij dan weer egoïstisch vindt) en ondertussen het leven dat ook gewoon doorgaat met voorbereiden op de middelbare school, ruziemaken met je broertje, opgroeien… En Loïs die dat misschien wel helemaal niet gaat meemaken… En dan de genetische chaos in Loïs, zou het magische huis op de hoek daar misschien wat aan kunnen doen?? (Zo lief, die vriendengroep! )
Het verhaal is heel aangrijpend, heel erg lief, heel erg mooi en ook erg hoopvol. De wonderen zijn de wereld nog niet uit…
Een klein verhaal, maar toch heel groots, en toch ook weer niet té (dramatisch). Nee, vóóral liefdevol en hoopvol! En ja, ook echt wel verdrietig, daar ontkom je niet aan met dit onderwerp. Een dikke brok in mijn keel bij/na het lezen… Ja, heel veel liefde voor dit verhaal én voor de illustraties. Knap gedaan.

‘Wat nu als we Loïs meenemen naar dat huis?’
‘Loïs?’
‘Als het huis horloges en vazen weer heel maakt, waarom dan geen mensen? Kanker is toch ook iets kapots? Een soort chaos in haar lichaam? Stel nu dat het toch echt werkt…’ 

De chaos in Loïs 
ISBN 9789045130033 – Uitgeverij Querido – 96 pagina’s – Verschenen: maart 2024 – Illustraties: Yvonne Lacet – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.