De Titanic en het raadsel van de Grote Omar – Marlene Rebel & Lucinda Vos

10 april 1912
Het is koud voor de tijd van het jaar, toch is heel Southampton deze woensdagochtend uitgelopen om het grootste schip ter wereld te zien vertrekken.

KORTE INHOUD 
“Tom besluit niet alleen achter te blijven als zijn vader een baantje op de Titanic heeft bemachtigd, en hij klimt stiekem aan boord. Vanuit zijn schuilplaats hoort hij een gesprek over een koffer, over de Grote Omar en meer dan duizend edelstenen. Stel je voor dat hij zo’n steen te pakken kan krijgen!

Het is haar eerste grote zeereis en Cilia kijkt er enorm naar uit. Totdat blijkt dat haar hondje Toto in de hondenkennel op het schip moet. Hoewel ze door een oogziekte moeite heeft om zelf haar weg te vinden, is ze vastbesloten haar pup niet in de steek te laten. Zelfs als ze daarvoor contact moet leggen met een jongen die zegt dat zijn vader in de keuken werkt, maar die eruitziet als een landverhuizer.”

Waar gaat dit over? Heeft die vader goud en duizend edelstenen in dat koffertje zitten? En die Grote Omar… zou dat een bijzonder juweel zijn, een ketting of een broche?

‘We hebben wat ijs geraakt,’ begint hij op fluistertoon.
Cilia knipt haar lampje aan. (…)
‘Ijs?’ vraagt Cilia.
‘Niets aan de hand, we varen zo weer verder.’ 

MIJN MENING 
Oh, wat gaaf!!! Een jeugdboek over de Titanic! Eén van die onderwerpen/gebeurtenissen waar ik op kan blijven Googelen en doorklikken… (soms licht obsessief ) En ik weet al dat Marlene Rebel en Lucinda Vos héle fijne historische jeugdboeken kunnen schrijven, dus dat zit wel goed!

Southampton, Engeland, 10 april 1912
Het grootste schip ter wereld vertrekt voor zijn eerste vaart naar Amerika.
Tom (12) klimt als verstekeling aan boord, zijn vader achterna die een baantje op het schip heeft, in de keuken. Hij verstopt zich zo lang in een reddingssloep.
Cilia (12) komt met haar rijke ouders en haar hondje Toto aan boord. Ze is erg verdrietig als blijkt dat haar pup niet bij hun in de hut mag verblijven, maar naar de hondenkennel moet.
Tom, verstopt in de sloep, hoort de vader van Cilia praten met iemand over een koffer met iets kostbaars erin. Iets met ‘de Grote Omar’ en juwelen en goud… Wát heeft hij bij zich? Als Tom maar één juweel te pakken zou kunnen krijgen, zouden zijn zorgen voorbij zijn!
Cilia en Tom ontmoeten elkaar bij de hondenkennel, waar Tom door zijn vader aan het werk is gezet. Om haar Toto veel te kunnen zien zal ze vriendschap moeten sluiten met deze klaploper. En hij met dat verwaande nest als hij in de buurt van de Grote Omar wil komen…
En ondertussen vaart de Titanic zijn ondergang tegemoet…

Wat een prachtige omslag en schutblad-illustratie van Sophie Pluim! Gewoon jammer dat er niet nog meer illustraties in het boek staan.
En wat een onwijs pakkend verhaal! Je weet natuurlijk van tevoren al hoe het voor de Titanic en het grootste deel van de opvarenden afliep, je weet dat Tom en Cilia op een ramp afstevenen, maar hóé gaat het voor hen aflopen?
Wat heb ik genoten van deze twee hoofdpersonages en hun belevenissen. Tom die als verstekeling aan boord gaat, zijn (onaardige) vader die totaal niet blij is hem te zien, maar er wel geld in ziet: Tom gaat maar aan het werk in de hondenkennel. Hoe Tom geïntrigeerd raakt door de mysterieuze Grote Omar en er wel naar op zoek wil. Hoe hij dan met de rijke ‘verwaande’ Cilia in contact komt, wiens vader het over die Grote Omar had… Die arme Cilia die haar pup van haar strenge moeder moet achterlaten in de hondenkennel. Ze heeft een oogziekte waardoor haar zicht achteruit gaat, dus het is niet makkelijk voor haar om de perfecte dochter te zijn.
Misschien is Tom toch niet zo’n enorme klaploper als Cilia denkt? Hij zorgt met veel liefde voor o.a. Toto… Misschien is Cilia minder verwaand dan Tom denkt? Ondanks haar moeite met zien doet ze er alles aan om haar geliefde Toto te zien. Misschien kan er toch wel een soort vriendschap ontstaan…
Je leeft ontzettend mee met de twee en er is de hele tijd dat onheilspellende gevoel: straks gaat het gebeuren! Ik kon gewoon niet stoppen met lezen… Pfff, meeslepend!!!
Het verhaal is heel erg boeiend, lief, een tikje spannend, en aangrijpend, maar zeker niet té. Fantastisch mooi gedaan! Ik heb er enorm van genoten.
En wat fijn en leuk dat er achterin nog een ‘Is het echt zo gegaan?’ stuk staat, waarin je leest over wat echt is en wat niet. (Ik had aan het einde van het verhaal al een brok in mijn keel, bij de beschrijving van de echte gebeurtenissen werd die nog groter! ) Wat een heerlijke historische jeugdroman weer van Rebel & Vos!

Cilia hoort het nu ook. Heel in de verte. Het zijn de strijkers van het orkestje.
‘Ze spelen nog steeds…’ mompelt de gravin.
Het klinkt geruststellend en onheilspellend tegelijk.

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar 
ISBN 9789021477633 – Uitgeverij Volt – 216 pagina’s – Verschenen: december 2023 – Illustraties: Sophie Pluim – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.