Blogtour: Onze lange reis met het hoofd in de koffer – Marlene Rebel & Lucinda Vos

Bij elke stap beukt de harde zijkant tegen mijn scheenbeen, maar de koffer met het hoofd erin is niet mijn grootste probleem.

Korte inhoud
“Iedereen op de kermis kijkt raar op als er na een hagelbui opeens een grote, zwarte tent tussen de kramen wordt opgezet. De jonge poppenspeelster Matje is razend nieuwsgierig naar de Engelssprekende nieuwkomers. Zouden deze mensen haar iets kunnen vertellen over Amerika, het land van haar dromen?

Wat ze niet weet is dat de komst van de nieuwe kermisreizigers haar leven overhoop zal gooien. Na een vernietigende brand slaat Matje met haar zusje Kee, vriend Puf en aapje Toets op de vlucht. Ze slepen een koffer met wonderlijke spullen mee. Lukt het de kinderen om Amerika te bereiken en zo hun droom te verwezenlijken?”

Puf praat niet. (…) Iedereen denkt dat hij dom is, maar misschien is hij de slimste van ons allemaal, want je mond houden is hier op de kermis meestal het beste wat je kunt doen.

Hoe we de reis gaan betalen weet ik nog niet, maar dat Kee en ik op een dag naar Amerika vertrekken, staat vast. Daar zorg ik wel voor.

Mijn mening
Het vorige (eerste) historische jeugdboek van Marlene Rebel & Lucinda Vos, Leeuw met strepen, vond ik geweldig, dus ik hoefde geen twee keer na te denken toen me werd gevraagd deze te lezen & bespreken!

Oktober 1901: Matje (13) woont met haar zusje Kee (10) en aapje Toets sinds de dood van hun ouders bij de gemene kermisbaas Bonker en zijn zoontje Puf, Kee’s beste vriend. Matje en Kee hebben een poppenkast-act op de kermis.
Op een dag verschijnen er uit het niets Engelssprekende nieuwelingen op de kermis. Komen ze uit Amerika? Het was de droom van Matje’s moeder om ooit naar Amerika te vertrekken en Matje wil zorgen dat zij en Kee alsnog kunnen gaan.
Als er brand uitbreekt op de kermis moeten Matje, Kee, Puf en aapje Toets vluchten. Zouden ze een manier weten te vinden om in Amerika terecht te komen en hun droom nu al uit te laten komen? Een spannende reis, met een koffer met een bizarre inhoud, begint…

Wat een prachtboek om te zien, hè?! Binnenin staan ook nog een paar mooie en sfeervolle (zwart-wit) illustraties van Sophie Pluim. Ik vind het altijd wel heel fijn als er illustraties in een jeugdboek staan!
En het verhaal was ook weer heel erg mooi! Ik leefde echt mee met de kinderen die op de vlucht slaan voor o.a. die gemenerik van een kermisbaas Bonker, en lekker zijn geheime koffer meenemen (en wat daar allemaal in zit… ). En ik beleefde ook alles intens mee; hun hele avontuurlijke reis per stoomtrein en stoomboot, hun bijzondere ontmoetingen met aardige en niet zo aardige mensen, de spannende momenten, de ontroerende momenten…
Echt een prachtig en meeslepend historisch verhaal over vriendschap, familie, geheimen en toekomstdromen. Een heel sfeervolle en avontuurlijke reis door de tijd, met hele fijne, moedige personages. Gewoon jammer dat ik het boek zo snel uit had! (Maar stoppen met lezen was ook geen optie )
Op naar de volgende historische jeugdroman van Rebel & Vos! Ik ben fan.

Het is de tent van Mister Henry die in de fik staat. Grote vlammen vreten het zwarte doek op. Wat is er gebeurd?

PS: Mijn recensie maakt deel uit van de blogtour rond Onze lange reis met het hoofd in de koffer, dit zijn de andere deelnemers:


PPS: Er is ook een hele mooie boektrailer:

Onze lange reis met het hoofd in de koffer 
ISBN 9789030507864 – Uitgeverij Billy Bones – 224 pagina’s – Verschenen: juli 2021 – Illustraties: Sophie Pluim – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.