Vreemdeling – Maurits van Huijstee

Mijn longen staan in brand. Mijn kop spat bijna uit elkaar.
Ik moet naar boven. Ik moet mezelf redden.
Maar dat doe ik niet. Want ik kan niet zwemmen.

KORTE INHOUD 
“De 16-jarige Joes en zijn vader Omar zijn tien jaar geleden gevlucht uit Syrië. Joes heeft veel vrienden en voelt zich helemaal thuis in Nederland. Als in het dorp een demonstratie wordt gehouden tegen een nieuw asielzoekerscentrum, gaan Joes en zijn beste vriend Ties er kijken. De volgende morgen wordt de man die de demonstratie heeft georganiseerd dood gevonden. Het lijkt erop dat hij is vermoord. Dan vindt Joes iets wat er op kan wijzen dat zijn vader de dader is, en staat zijn leven op zijn kop. Wat is er vroeger in Syrië gebeurd? Wat verbergt zijn vader in zijn kluis? Joes vraagt zich meer en meer af wie zijn vader eigenlijk is.”

Ik denk aan mijn vader, aan hoe boos hij zou worden als hij dit zou horen. En ik merk dat het mij juist weinig doet. Want ik voel me allesbehalve een Syriër. Ik ben gewoon Joes. Joes van de Tuffelhook.

MIJN MENING 
De 22e Kluitman-novelle, een reeks heerlijk spannende korte YA-verhalen, waar ik ieder deel weer van geniet!

Yousef/Joes (16) is tien jaar geleden met zijn vader Omar uit Syrië gevlucht. Vragen naar vroeger is te pijnlijk, dus praten ze er maar niet over. Joes heeft het naar zijn zin, hij heeft vrienden, helpt zijn vader in zijn snackbar en voelt zich meer Nederlander dan Syriër.
Als er plannen zijn om Syrische vluchtelingen op te vangen in het leegstaande hotel in de buurt, wordt er een demonstratie georganiseerd. Joes en zijn beste vriend Ties zijn nieuwsgierig en besluiten een kijkje te gaan nemen, maar de tieners raken al snel verveeld en gaan lekker naar het zwembad, waar het meisje waar Joes een oogje op heeft waarschijnlijk ook zal zijn…
De volgende ochtend wordt de man die de demonstratie organiseerde dood gevonden bij het hotel. Ongeluk of opzet? Heeft de vader van Joes er iets mee te maken? Omar had een hekel aan de (nare) man, doet vreemd en heeft duidelijk wel meer te verbergen. Wat eigenlijk allemaal? Joes wil nu toch wel eens weten waarom ze zijn gevlucht en wat er op de geheime USB-stick van zijn vader staat… Maar moet hij dat wel willen?

Wat een lekker pakkend verhaal! Ik werd van begin (wat gebeurt er daar en met wie?) tot eind meegesleurd het boeiende en spannende verhaal in.
Ik leefde mee met Joes zijn dagelijkse (tiener)struggles – zal schoolgenootje Kim ook op hem vallen? is het verstandig van hem om het op te nemen tegen de kerel die haar lastigvalt? – maar ook met hoe hij langzaam de aangrijpende waarheid over zijn vader en zijn verleden ontrafelt. En daarnaast nog de vraag wat er daar bij dat hotel nou precies gebeurd is met de man die de demonstratie organiseerde (een hele nare kerel die het ook al steeds op Omar voorzien heeft). Het hele gebeuren zet in ieder geval een hoop in gang…
Eenmaal begonnen met lezen in deze novelle is er geen stoppen meer aan! Wat een heerlijk spannend, aangrijpend en woestmakend verhaal is dit… Wat wordt er in zo’n kort verhaal veel verteld! En wat komen de belangrijkste personages goed tot leven. Heel erg knap gedaan. Echt weer een kort maar krachtig verhaal! Voor mij was dit een eerste kennismaking met auteur Maurits van Huijstee, en het was een hele aangename. Een aanwinst voor deze YA-novelle-reeks!

Waarom zijn wij eigenlijk gevlucht?
Wat staat er op die USB-stick? En hoe komt hij aan die littekens op zijn rug?

Vreemdeling 
ISBN 9789020609714 – Uitgeverij Kluitman – 112 pagina’s – Verschenen: juni 2023 – Leeftijd: 14+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.