Levi’s nieuwe liedje – Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw

De klas is leuk,
de juf is lief
en de dag is fijn,
want de groep van Levi leert een mooi nieuw liedje.

KORTE INHOUD 
“De klas van Levi leert een nieuw liedje. Het gaat over een prinsesje in het bos.

Als Levi zingt is het net of er vlinders uit zijn keel het klaslokaal in fladderen. En als hij danst is het net of de vlinders op zijn armen landen. Zijn benen worden dan springende, huppende haasjesbenen.

Om de beurt mag een kind uit de klas het prinsesje zijn. Maar als Levi aan de beurt is, schrikt hij. Plotseling zijn alle vlinders en haasjes het raam uit, verdwenen, ontploft. Het liedje gaat toch niet over hem? Hij is een jongen. Hoe kan hij dan het prinsesje zijn?”

Als Levi het zingt is het net
of er vlinders uit zijn keel
het klaslokaal in fladderen.

De kinderen van de klas mogen om de beurt
het prinsesje zijn.
Eerst Felicity,
dan Joy,
dan Mei Lian.

En daarna zegt juf:
‘Levi, nu jij?’ 

MIJN MENING 
Mijn moederhart zingt als er een prachtig prentenboek als Levi’s nieuwe liedje verschijnt, met de superbelangrijke boodschap dat je mag zijn wie je bent! En hoe gaaf dat wij zelf zo’n kleurrijke Levi hebben, die helemaal zichzelf is! Gewoon Levi.

De klas van Levi leert een mooi nieuw liedje over een prinses. Als Levi het zingt lijkt het of er vlinders uit zijn keel fladderen, als hij het dansje doet, om de prinses heen die op de grond ligt te slapen, worden zijn benen huppende haasjesbenen. Het is het mooiste liedje ooit. Maar dan vraagt de juf of hij als volgende kindje de prinses wil zijn en raakt hij compleet in de war… Hij rent weg, naar oma toe die naast school woont. Na veel knuffels weet hij oma te vertellen dat hij schrok: hij is toch een jongen? Hoe kan hij dan het prinsesje zijn?

Wat een prachtboek, wat een prachtverhaal, wat een prachtillustraties…
Zo mooi en lief hoe Levi zich vol enthousiasme op het liedje en dansje stort; het lijkt wel op zijn lijf geschreven. Totdat juf hem in verwarring brengt door hem te vragen het prinsesje te zijn. Dat kan toch helemaal niet? (Tussen de regels door lees je duidelijk dat hij het wél zou willen, daarom raakt hij er juist zo van in de war.) Hij weet niet wat hij met zichzelf aan moet en rent weg naar oma… Gelukkig weet zij hem op een hele mooie manier te laten zien dat je mag zijn wie je bent. Dat je gewoon lekker jezelf mag zijn. Dat je altijd gewoon Levi blijft.
De illustraties zijn prachtig kleurrijk, zonder dat alles helemaal ingekleurd is, dat maakt het extra bijzonder. Rondom Levi sprankelt het van kleur, de rest is minder kleurrijk, maar toch ook weer wel heel kleurrijk door de gekleurde omlijning of de achtergrond bijvoorbeeld. Zo prachtig gedaan! En al die dieren om Levi heen zijn ook al zo mooi en lief! (Let eens op het kolibrietje!) Ik zou heel veel van deze illustraties willen inlijsten! Helemaal verliefd.
En dat ben ik gewoon sowieso op dit prentenboek. Verliefd. Het is mooi, het is lief, het is ontroerend. Wat fijn dat dit er is, wat fijn dat dit aan (hopelijk héél veel) kinderen voorgelezen wordt, wat fijn dat dan veelvuldig de boodschap meegegeven wordt dat je gewoon jezelf mag zijn. Zó belangrijk! Een echte aanrader voor op de (school)boekenplank! En niet alleen voor peuters en kleuters.

‘Levi!’ zegt hij. ‘Ik ben gewoon Levi!’
‘Ja, wat dacht je?’ zegt oma.
‘Ik blijf gewoon hetzelfde!’ zegt Levi.
‘Natuurlijk!’ lacht oma.

… hij wéét het gewoon:
dat hij alles kan zijn wat hij wil,
een piratenjongen,
een prinsessenmeisje …

Levi’s nieuwe liedje 
ISBN 9789045129112 – Uitgeverij Querido – 32 pagina’s – Verschenen: juni 2023 – Illustraties: Saskia Halfmouw – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.