Duivelsdal – Ulrika Rolfsdotter

Nu was ze hoe dan ook op weg terug. Naar de plek waar ze, zo had ze gezworen, nooit meer een voet zou zetten.

Korte inhoud 
een moeizame terugkeer

Sneeuw valt op de voorruit van de auto terwijl sociaal werker Annie Ljung naar het noorden van Zweden rijdt, naar het kleine dorp Lockne. Ze heeft enkele dagen vrijgenomen om op bezoek te gaan bij haar zieke moeder. Annie kijkt er niet naar uit, een litteken in haar nek is een dagelijkse herinnering aan de reden waarom ze ooit het dorp uit is gevlucht.

een plotselinge verdwijning

Wanneer haar zeventienjarige nicht Saga verdwijnt, besluit Annie langer te blijven om te helpen met de zoektocht. De politie lijkt op een dood spoor te zitten en Annie gaat zelf op onderzoek uit. Al snel ontdekt ze dat Saga niet het perfecte meisje is, zoals iedereen dacht. Dan wordt er een ander meisje gevonden in een drugscoma, en begrijpt Annie dat de antwoorden op haar vragen nog veel sinisterder zijn dan ze had durven vermoeden…

in dit dorp heeft iedereen geheimen

Kon ze de tijd maar terugdraaien. Naar vroeger, toen alles nog goed was. Voor alles kapotging. Voor alles haar schuld was.

Mijn mening 
Wat een heerlijk duister sfeertje heeft de omslag, hè?!  En dat bleek perfect te passen bij het verhaal!

Annie Ljung is jaren geleden weggevlucht uit haar geboortedorp Lockne en heeft gezworen nooit meer terug te keren. Maar nu is ze dan toch terug… Met haar moeder, die dementie heeft, gaat het niet goed en als ze voor haar een paar dagen in Lockne is verdwijnt haar nichtje Saga (17), de dochter van Sven, de neef van Annie’s overleden vader. Sven en zijn vrouw Lillemor hebben altijd een oogje op Annie’s moeder gehouden, dus als ze haar vragen te blijven om te helpen zoeken naar Saga, kan ze niet weigeren. Ze trekt tijdelijk in haar ouderlijk huis en bemoeit zich met de zoektocht naar Saga, want de politie lijkt niet veel moeite te doen voor een ‘wegloper’. Dat betekent ook dat ze niet echt onder de radar kan blijven en de confrontatie met haar verleden aan moet gaan. Wat is er toen met haar gebeurd? Waarom moest ze vertrekken? En wat is er nu gaande in de dorpjes? Na Saga raakt er nog een tienermeisje vermist…

Je vraagt je vanaf het begin af wat er met Annie gebeurd is toen ze een tiener was en waarom ze gevlucht is uit haar geboortedorp. Er zijn mensen die haar nu nog met de nek aankijken, maar er zijn ook mensen die ‘er nooit iets van geloofd hebben’… Ze voelt zich duidelijk niet op haar gemak daar in die kleine gemeenschap, waar iedereen elkaar kent en iedereen elkaar in de gaten houdt. Het sfeertje van die donkere, besneeuwde wereld, met al die geheimen, de verdwijningen en de wrok over dingen in het verleden, is haast tastbaar. Heerlijk! Wie is er te vertrouwen? Wie zit er achter de verdwijningen van de tienermeisjes? Vindt Annie haar nichtje levend terug? Heel erg boeiend en meeslepend allemaal!
Het was voor mij geen op-het-puntje-van-mijn-stoel-thriller, maar er zat zeker wel de hele tijd een bepaalde – dramatische – spanning in die ervoor zorgde dat ik maar door en door wilde lezen!  Ik heb het boek in één dag uitgelezen, zo fijn en vlot las het. En ik heb zeker zin in meer verhalen met hoofdpersoon Annie Ljung! Benieuwd wat ze verder nog gaat meemaken…

Ze legde haar hand in haar hals en liet haar vingers langs het litteken glijden. Misschien zou Birgitta een beetje aansterken als ze bleef, en dan kon Annie helpen zoeken, zonder al te veel aandacht op zichzelf te vestigen. Waarschijnlijk was het nu vooral Saga’s vermissing die het gesprek van de dag was, en niet Annie.

Duivelsdal 
ISBN 9789026358128 – Uitgever: Ambo Anthos – 408 pagina’s – Verschenen: juli 2022 – Vertaald door: Sophie Kuiper – Deel 1 in de Annie Ljung-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.