De moord in Oxford – Ruth Ware

Zoals altijd was dr. Myers’ deur dicht. De andere deur, haar deur, stond open. Dat was het laatste wat ze zich herinnerde. Ze had moeten weten dat er iets mis was.
Maar ze vermoedde helemaal niets.

Korte inhoud 
“Toen Hannah Jones naar Oxford kwam, was April de eerste die ze ontmoette. April was de ultieme it-girl en samen met Will, Hugh, Ryan en Emily vormden ze een groepje onafscheidelijke vrienden. Tegen het einde van het tweede semester was April dood.

Nu, tien jaar later, verwachten Hannah en Will hun eerste kind, en John Neville, veroordeeld voor de moord op April, is in de gevangenis overleden. Maar dan komt een journalist met nieuw bewijs dat Neville mogelijk onschuldig was. Terwijl Hannah weer contact opneemt met oude vrienden en dieper in het mysterie van Aprils dood duikt, realiseert ze zich dat de vrienden die ze dacht te kennen allemaal iets te verbergen hebben – waaronder een moord…”

‘Hij denkt dat Neville onschuldig was,’ zegt Emily uiteindelijk. ‘Hij denkt… hij denkt dat ze een fout hebben gemaakt.’ 

Mijn mening 
Ik heb al een aantal thrillers van Ruth Ware gelezen en geniet er iedere keer van! Gelukkig heb ik er ook nog een paar te gaan.  Ik las voor mijn blog haar nieuwste, De moord in Oxford:

10 jaar geleden: Als Hannah voor het eerst naar Oxford University komt, blijkt ze een kamer te delen met it-girl April. En hoe verschillend ze ook zijn, ze worden algauw de beste vriendinnen. Samen met Aprils vriendje Will (waar Hannah gevoelens voor krijgt), en andere eerstejaars Hugh, Ryan en Emily vormen ze een vriendengroep. Tot April vermoord wordt…
Nu: Hannah is inmiddels getrouwd met Will en ze verwachten hun eerste kindje. Ze zijn ver van Oxford gaan wonen, in Edinburgh, om te ontsnappen aan het verleden. Maar dan overlijdt John Neville in de gevangenis, de conciërge die werd opgepakt, door de getuigenis van Hannah, voor de moord op April. Hij heeft altijd beweerd onschuldig te zijn en een journalist die contact opneemt met Hannah zorgt ervoor dat bij haar ook (oude) twijfels de kop op steken. Maar wie heeft April dan vermoord? Hannah kan het niet loslaten en begint te graven. Daarvoor neemt ze weer contact op met oude vrienden. Maar moet ze deze beerput wel openen?

Je leest in het boek afwisselend hoofdstukken ‘Ervoor’ over de gebeurtenissen 10 jaar geleden, van hoe Hannah April en de rest leert kennen tot aan die noodlottige avond, en ‘Erna’ over wat Hannah nu meemaakt, hoe ze niet kan loslaten dat ze misschien een onschuldig man (ook al was hij zeker een creep) naar de gevangenis heeft gestuurd en hoe ze verdenkingen begint te krijgen bij bijna iedereen van het groepje van toen… Op zich heel erg fijn die afwisseling, zo kom je heel veel te weten over de hoofdrolspelers in het drama en leef je in het nu mee met de zoektocht van Hannah, die haar vriendin (ook al kon ze ook een regelrechte bitch zijn) nog altijd vreselijk mist. Maar: doordat het hele korte hoofdstukken zijn, wat ik normaal heel erg fijn en vlot vind, gaat de afwisseling tussen heden en verleden wel heel erg vlot, en moest ik steeds heel erg schakelen.
Ook vond ik het verhaal niet vanaf het begin (de ‘proloog’ wel!) heel erg pakkend, het is dat ik weet dat ik de boeken van Ruth Ware zo fijn vind, dus ik het vertrouwen had dat het nog wel ging komen… Het werd wel meeslepender en intrigerender gelukkig! En er was wel de hele tijd een bepaalde spanning (wat is er nou precies gebeurd? wie van misschien wel de vrienden heeft April vermoord??), maar toch vond ik het meer een spannende roman dan een echte thriller, en dat had ik niet verwacht! 
Vond ik het dan een slecht boek? Nee! Zeker niet!!  Het verhaal was meeslepend en intrigerend genoeg voor me om door te lezen en de tweede helft werd echt wel steeds spannender. Op het (spannende!) einde werd ik ook nog even lekker op het verkeerde been gezet, dat was ook heel fijn! Dus ik heb echt wel genoten van het verhaal en het had me uiteindelijk zeker goed te pakken. Ik had er alleen iets andere verwachtingen bij.

“Want als het waar is dat John Neville April niet heeft vermoord, dan is er iemand weggekomen met moord. En ik wil die persoon berecht zien. Ik hoop dat jij daar net zo over denkt.” 

De moord in Oxford 
ISBN 9789021032184 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 352 pagina’s – Verschenen: augustus 2022 – Vertaald door: Hanneke van Soest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.