Remco leest: LEGO: het verhaal van het speelgoed van de eeuw – Jens Andersen

Naar schatting krijgen jaarlijks tachtig tot negentig miljoen kinderen wereldwijd een doos LEGO cadeau en minstens tien miljoen volwassenen kopen er een voor zichzelf. Maar LEGO is veel meer dan een duizelingwekkend aantal plastic steentjes die je op talloze manieren in elkaar kunt zetten en combineren. LEGO is ook een visie op de waarde van wat spelen kan betekenen voor de mens.

Korte inhoud 
Het fantastische verhaal van de familie achter de populairste speelgoedblokjes ter wereld: LEGO
LEGO: we kennen het allemaal. Elk jaar krijgen tussen de tachtig en negentig miljoen kinderen een doos LEGO cadeau, en kopen nog eens tien miljoen volwassenen een set voor zichzelf. Maar LEGO is nog véél meer dan een duizelingwekkend aantal plastic blokjes dat op eindeloos veel manieren in elkaar gezet kan worden. Dit is het verhaal van een wereldbedrijf en een Deense familie die al negentig jaar het recht om te spelen verdedigt – voor kinderen én volwassenen.
De beroemde Deense biograaf Jens Andersen kreeg als allereerste toestemming om in het persoonlijke archief van de familie Kirk Christiansen te duiken. Op meeslepende wijze vertelt hij hun ongelooflijke levensverhaal: hoe innovatie en creativiteit een klein timmerbedrijf al snel in ’s werelds grootste speelgoedproducent én meest geliefde merk ooit veranderden.”

Het begint in Denemarken, ver weg op het platteland in het najaar van 1915, toen een jonge ambachtsman uit West-Jutland hoorde dat in het provinciestadje Billund de werkplaats van een houtbewerker te koop stond.

Remco leest 
We doen niet meer vaak aan ‘Remco leest’, maar met dit boek kon ik moeilijk weigeren.  LEGO was vroeger al mijn favoriete speelgoed en eigenlijk is het dat nog steeds en ben ik één van de minstens tien miljoen volwassenen die een set kopen voor zichzelf’. Ik las en besprak eerder al een boek over LEGO – Steen voor steen – meer over de bedrijfsvoering/innovatie binnen het bedrijf. Ik was wel benieuwd of dit boek echt heel erg anders zou zijn, een heel andere (persoonlijke) kant zou belichten…

In dit boek wordt beschreven hoe het bedrijf LEGO ontstaan is en wie de personen achter het bedrijf zijn en waren. Het begint allemaal bij de opa van Kjeld Kirk Kristiansen (1947, die nu nog betrokken is bij het bedrijf): Ole Kirk Christiansen (1891-1958 de wijziging van schrijfwijze van de achternaam wordt ook uitgelegd ), die in 1915 een werkplaats van een houtbewerker in Billund kocht. Het boek neemt je vanaf daar mee in zowel het levensverhaal van het (familie)bedrijf LEGO als in het levensverhaal van de personen erachter: de familie Kristiansen. Tussendoor komt Kjeld veel aan het woord, wat het heel persoonlijk maakt.

Het boek is heel dik voor mijn doen (488 pagina’s), maar daar heb ik geen last van gehad want het las heel lekker weg, alsof ik een roman aan het lezen was, een roman met fijn veel ondersteunend beeldmateriaal dan. Ik vloog erdoorheen! Ik vind het jammer dat dit boek niet al een paar jaar geleden bestond, toen waren we in Denemarken bij LEGOland en LEGO house in Billund, was leuk geweest al deze extra info gehad te hebben (meer op te zoeken in Billund, LEGO gerelateerd!).
Ik wist al wel wat over de ontstaansgeschiedenis van LEGO, maar ik ben door dit boek veel en veel meer te weten gekomen. Zoals hoe ze precies van gewoon houten speelgoed naar de nu bekende plastic LEGOblokjes zijn gekomen en daarnaast heb ik nu ook veel meer de persoonlijke kant van de oprichters van het familiebedrijf leren kennen. (een geschiedenis die dus al een eeuw teruggaat!)
Echt een heel boeiend en persoonlijk geheel, en dus heel fijn geschreven, ik heb er veel leesplezier aan beleefd. Voor LEGOfans die ook erg geïnteresseerd zijn in het verhaal erachter, is dit zeker een aanrader!

Ole Kirk werd betoverd door de Engelse steentjes, die hol waren en noppen op de bovenkant hadden. Met een handvol van deze steentjes zou ieder kind echte vaklieden kunnen nadoen en zelf metselaar worden.

LEGO 
ISBN 9789401617857 – Xander Uitgevers – 488 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Vertaald door: Joost van der Meer & Bill Oostendorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.