Het Stockholmsyndroom – Ellen Lina

‘Ik zal je precies uitleggen wat ik wil. Ik wil dat jouw man voelt wat ik voelde, ik wil dat hij doodgaat van de zenuwen, van de stress, van verdriet. (…) Daniel heeft een week de tijd om vijf miljoen te regelen. Regelt hij dat niet, rooie, dan vermoord ik je.’ 

KORTE INHOUD 
“Lauren wordt samen met haar zoontje Xavian overvallen in hun tuin. Zes mannen gijzelen Xavian, maar wanneer Lauren smeekt om hem vrij te laten in ruil voor haar, wordt zij in het huis gevangengehouden. Waarom is haar gezin het doelwit van een gijzeling?
Lauren probeert erachter te komen en ondertussen te ontkomen aan de brute agressie van de gijzelnemers. Gelukkig heeft Lauren Yvar, de enige gijzelnemer op wie ze kan bouwen en die haar beschermt, maar hoelang lukt dit?
Wat is het motief van de gijzelnemers en wie is hun opdrachtgever?”

Nu word ik gegijzeld en lopen er zes levensgevaarlijke kerels in mijn huis rond. Of vijf. Diep in mijn hart ben ik niet zo bang voor Yvar.

MIJN MENING 
Een nieuwe Ellen Lina! Net zo intens en spannend als ik van haar gewend ben? Ik had er zin in!

Als Lauren met haar zoontje Xavian (6) thuiskomt van het boodschappen doen, worden ze overvallen op hun oprit. De zes gemaskerde en gewapende mannen nemen haar zoontje mee hun huis (meer een kasteel, familiestuk) in en zij moet zorgen dat haar man Daniel komt om de eisen van de mannen te horen.
De wanhopige Lauren weet het voor elkaar te krijgen dat ze haar ruilen voor haar zoontje, zodat hij in ieder geval veilig is. Nu moet Daniel binnen een week vijf miljoen betalen om háár vrij te krijgen en Lauren is ondertussen overgeleverd aan de grillen van de agressieve gijzelnemers.
Gelukkig heeft ze ‘Yvar’, de enige die haar lijkt te willen beschermen en verzorgen. Uit hem probeert ze meer info los te krijgen; wie? wat? waarom?, maar dat gaat moeizaam, hij raakt vooral geïrriteerd door haar vele vragen en eigenwijsheid. Hoe lang kan ze nog vertrouwen op de sterke armen van Yvar?
Zal ze hier ooit nog levend uit komen?

Zo, deze thriller was weer intens spannend, zeg! Heerlijk! Je valt aan het begin meteen middenin de gijzeling, dus de spanning zit er gelijk goed in. Vervolgens kom je heel langzaam meer te weten over hoe het begon, over wie erachter zitten, over de beweegredenen, etc… Je leest Laurens verhaal, alle heftige dingen die ze meemaakt, de moed die ze toont (soms een beetje overmoedig, niet slim met van die agressievelingen…), de wanhoop en de hoop. En daarnaast leer je ook ‘Yvars’ verhaal kennen. Je voel al gauw net als Lauren sympathie voor deze ene gijzelnemer, maar dat voelt ook wel heel raar… Is hij te vertrouwen? Is hij echt beter dan de rest? Iets minder misdadig?
Het verhaal leest onwijs vlot, zit de hele tijd vol spanning en is dus onwijs pakkend, er komt lekkere actie in voor, en het is hier en daar best heftig (hoe ze tegen Lauren doen, wat ze haar aandoen…), maar dat wordt fijn in balans gebracht met de romantiek die er ook in het verhaal zit! (Is het romantiek? Of is het lust?? )
Het verhaal heeft naast de spanning die er de hele tijd in zit ook een geweldig broeierig sfeertje en een aantal leuke twists! Denk je dat je door de titel al weet hoe dit verhaal gaat lopen? Think again!!
Wat heb ik gesmuld van dit intens spannende verhaal en wat leefde ik mee. Ik werd van begin tot eind meegesleurd en kon het boek amper wegleggen! Ik sloeg het boek dan ook met een heerlijke dikke zucht van tevredenheid dicht. Op naar meer van dit!

Wat is dat met deze mannen? Is het een bij elkaar geraapt zooitje? Kennen ze elkaar niet? Wat was hun motief om samen deze gijzeling te ondernemen? Die vijf miljoen euro? We zitten hier nog niet eens een dag en ze maken elkaar al bijna af.

Het Stockholmsyndroom 
ISBN 9789026157929 – Uitgeverij De Fontein – 304 pagina’s – Verschenen: augustus 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.