Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagerman

De auto stopt.
Shit.
Paniek neemt mijn lichaam over. Mijn hartslag dreunt in mijn oren.
Het is te laat.

Korte inhoud 
“Isa en Gwen hebben ieder hun eigen reden om hulp te zoeken. Isa rouwt om het verlies van haar broer Felix en bij Gwen thuis is de situatie onhoudbaar geworden door de scheiding van haar ouders. De meiden leren elkaar kennen tijdens groepstherapie en trekken al snel samen op. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaat een bijzondere band, die verdergaat dan vriendschap. Wanneer Gwen een vreselijke ontdekking doet, is het nog maar de vraag of hun relatie dit zal overleven.”

Ze glimlacht. ‘Ik vond het echt gezellig vandaag.’
Opnieuw kriebelt er iets in mijn buik. ‘Ik ook.’ 

Mijn mening 
De vorige twee YA’s van Nadine Swagerman, Eén waarheid en novelle Maar ik ben jou niet, vond ik heel erg fijn, dus ik was heel benieuwd naar dit nieuwe verhaal!

Isa (18) en Gwen (19) ontmoeten elkaar bij groepstherapie. Isa heeft haar broer Felix verloren en moet leren haar gevoelens niet te verdoven (met drank) en Gwen is bang weer de duisternis in gesleurd te worden nu haar ouders (weer) uit elkaar gaan. Als Isa Gwen na een sessie een lift geeft blijken ze een klik te hebben, ze raken bevriend en worden zelfs verliefd. Maar kunnen deze twee meiden, die allebei nog genoeg demonen te bevechten hebben, zich wel (al) genoeg openstellen naar elkaar? En zal hun prille relatie het vreselijks wat Gwen op een dag ontdekt overleven?

Lezen is de enige manier waarop ik kan ontsnappen aan hoe ik me voel. Het was de laatste jaren dan ook meer dan eens mijn redding geweest.

Je leest in het boek afwisselend de perspectieven van Isa en Gwen, waardoor je beide sympathieke hoofdpersonen goed leert kennen, heel erg fijn! Je krijgt bij allebei een kijkje in het hoofd en krijgt mee wat ze hebben meegemaakt, wat ze nu allemaal doormaken en hoe ze gevoelens voor elkaar krijgen. Ik leefde van begin tot eind ontzettend mee met allebei; vond het verlies van Isa en haar familie hartverscheurend, vond de opbloeiende liefde tussen de meiden supermooi en lief, ik herkende me in Gwen haar gevoeligheid en depressiviteit (& liefde voor lezen ), en zat zelf in angst om wat Gwen ontdekt, wat voor spannends er dan gebeurt en wat het allemaal zal betekenen voor de liefde tussen de twee…
Daarnaast lees je tussendoor stukje bij beetje het verhaal van wat er met Isa’s broer Felix gebeurd is en hoe Isa daarna haar verdriet verdronk, wat nog een extra emotionele lading aan het toch al heel meeslepende verhaal geeft.
Ik heb dit ontroerende – ik zat meerdere keren met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen – en superlieve verhaal, mét spannend tintje, in één ruk uitgelezen. Ik vond het zo prachtig, zo intens, zo mooi…  Ik heb genoten.
Op naar de volgende Nadine Swagerman, ik verheug me er nu al op! Ik ben heel erg benieuwd.

‘Mensen lijken te vergeten hoe ze met je om moeten gaan als je je aan de andere kant van geluk bevindt.’
‘Aan de andere kant van geluk,’ herhaalt Gwen. Ze houdt haar hoofd iets schuin. ‘Dat klinkt mooi.’
‘Klinkt mooi, maar is het niet.’ 

Aan de andere kant van geluk 
ISBN 9789020654752 – Uitgeverij Kluitman – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2022 – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.