Sub rosa – Emelie Schepp

Hij hoorde een tak kraken en zag een gestalte tussen de bomen. Het was een vrouw. Haar haar zat tegen haar hoofd geplakt door de regen en ze had een harde trek rond haar mond.

Korte inhoud
“Via YouTube wordt een filmpje verspreid van een jonge man met explosieven om zijn lijf. De politie weet de plek te identificeren, maar de bom ontploft nog voordat ze arriveren. Het is het vierde lid van een crimineel netwerk dat in korte tijd is vermoord. Maar is het dezelfde dader? Als Jana Berzelius bij het onderzoek wordt betrokken, realiseert zij zich dat de zaak rechtstreeks met haar te maken heeft. Als officier van justitie is het haar taak om de waarheid te achterhalen. Nu krijgt ze onverwachte hulp om juist die waarheid te verbergen…”

‘Er is iets verschrikkelijks gebeurd, Mia. Er staat een filmpje op YouTube.’
‘Wat voor filmpje?’
‘Een jonge man zit op een stoel met een bomgordel rond zijn lichaam. En jij weet precies wie het is.’ 

Mijn mening
Ik ben gek op de heerlijk spannende Jana Berzelius-serie! Dit is alweer het zesde deel en nummer zeven komt eraan… 

Drie bendeleden worden vermoord in een bos en rechercheur Mia Bolander (die het zonder haar partner Henrik moet doen, omdat hij verlof heeft) en haar team hebben geen enkel aanknopingspunt. Was het een afrekening tussen rivaliserende drugsbendes? Een doorgedraaide klant?
Dan wordt, nadat ze hem verhoord hebben over de moorden, een ex-bendelid opgeblazen. Een heel andere moord, maar vier leden van dezelfde bende in een paar weken tijd, dat kan geen toeval zijn. Is het dezelfde dader?
Officier van justitie Jana Berzelius zit op de zaak en dat komt haar wel goed uit, want ze heeft iets te verbergen… Zal het haar lukken? Of zal haar geheime verleden haar nu uiteindelijk in gaan halen?

Het was alweer een hele tijd geleden (voorjaar 2020) dat ik het vijfde deel van deze serie las, dus ik was heel benieuwd of ik nog genoeg wist terug te halen. Met het meeste kwam dat wel goed, maar voor één dingetje heb ik toch echt het einde van het vorige deel even door moeten bladeren.
Van begin tot eind was dit een heerlijk spannend verhaal! De proloog, waarbij je wel een vermoeden hebt bij het gebeuren, maar ook vragen die pas laat in het verhaal beantwoord worden, pakt meteen al beet. Maar vervolgens ook de verhaallijn rond Mia, de moordzaken, het moeizame zoeken naar aanwijzingen met mensen die niet durven te praten, Henrik die het werk maar niet los kan laten en met vermoedens zit (en zijn huwelijk op het spel zet), maar vooral natuurlijk de intrigerende Jana Berzelius. Heeft ze nu dan toch echt een te grote fout begaan en verkeerde keuzes gemaakt? Kan ze haar verleden niet meer geheimhouden? Zal ze alles kwijtraken? Haar baan, haar relatie? Je weet dat wat ze gedaan heeft niet goed is, maar helemaal slecht kun je het ook niet vinden… Zoals altijd leefde ik enorm met haar mee en hoopte ik dat het goed voor haar zou aflopen. (En toch vraag je je ook af wat er zou gebeuren als het wel uitkomt!)
Toen ik begon aan het boek was ik even bang dat ik er misschien al genoeg van zou hebben, de intriges rondom Jana, het steeds maar net niet uitkomen van haar geheimen, maar gelukkig bleek dat totaal niet het geval! Ik vond het weer een retespannend avontuur en ik kijk alweer uit naar het volgende deel!

Het was een pure reflex geweest. Ze had het alleen gedaan omdat ze werd gedreven door een sterk instinct om zich te verdedigen en te overleven.

Sub rosa 
ISBN 9789026153747 – Uitgeverij De Fontein – 336 pagina’s – Verschenen: juli 2021 – Vertaald door: Corry van Bree – Deel 6 in de Jana Berzelius-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.