Tulpenliefde – Femke Roobol

Tulpenliefde

Voor mijn vertrek uit Leiden was er niets geweest wat mijn voornemen om een eigen atelier te beginnen in de weg had gestaan.

Korte inhoud
“Wanneer Hesters vader overlijdt aan de pest trekt ze in bij de enige vrouwelijke schilder in de stad: Judith Leyster. Als Judith en haar man verhuizen, voelt Hester zich gedwongen te trouwen, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ondertussen zit de tulpenhandel in een hausse en verdienen ook Hester en haar man flink geld. Ze beraamt een plan om zich te bevrijden uit haar huwelijk en haar eigen dromen na te jagen.
Tulpenliefde is het verhaal van een sterke, talentvolle vrouw.”

Er zat niets anders op dan dat ik een plek moest zoeken bij een andere schilder in de stad. De eerste die op mijn lijstje stond was Judith Leyster. Ik hoopte dat ze me wilde ontvangen.

Auteur
“Femke Roobol (1966) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en werkte als taaltrainer. Eerder schreef ze de succesvolle romans De laatste winter, Springtij en Tropenjaren.

Tulpenliefde 3
Boekpresentatie

Afgelopen vrijdagmiddag was de boekpresentatie van Tulpenliefde in Haarlem bij H. de Vries boeken. Samen met mijn moeder heb ik er een, ondanks de regen, gezellig dagje Haarlem van gemaakt. Heerlijk geluncht en gegeten, lekker geshopt (en niet eens veel gekocht 😉 ), langs een blogvriendinnetje geweest die in de bieb werkt daar en het Frans Hals museum bezocht. Dat laatste was extra bijzonder na het lezen van Femke’s boek, want het speelt zich af in de tijd en woonplaats van Frans Hals, dus er was veel herkenning in het museum. Uiteraard ook de twee schilderijen van mijn naamgenote Judith Leyster bewonderd!

Eind van de middag was het tijd voor de boekpresentatie. Die was heel knus en gezellig. De boekhandelaar, de uitgever, Femke zelf en Simone van der Vlugt, vriendin en collega van Femke, deden hun verhaal. Daarna was er tijd voor een hapje en drankje, signeren en natuurlijk kletsen met Femke en de andere bekenden die er aanwezig waren.
Ik denk dat het een heel geslaagde presentatie was! Ik heb erg genoten en was heel blij te horen dat Femke alweer met een volgende historische roman bezig is!

Tulpenliefde 2
Mijn mening

Ik heb Tulpenliefde in de trein op weg naar Haarlem uitgelezen vrijdag. En omdat ik het leuk vond om Femke te kunnen vertellen wat ik ervan vond én omdat ik donderdagavond toch echt moest stoppen om te gaan slapen, maar zo gauw mogelijk verder wilde en wilde weten hoe het af zou lopen!

Ik kan je meteen vertellen: het verhaal leest heerlijk weg en is boeiend van begin tot eind! Femke neemt je echt mee in de wereld van hoofdpersoon Hester. Zij is een sterke vrouw en getalenteerd schilderes. Ze droomt ervan om een eigen atelier te beginnen, maar een gebeurtenis in Leiden, toen ze nog bij haar oom woonde en werkte, en het overlijden van haar vader leiden ertoe dat ze noodgedwongen bij iemand anders moet gaan werken. Ze werkt met en woont bij succesvol schilderes Judith Leyster (zij heeft echt bestaan en was de eerste vrouwelijke meester-schilder die werd erkend door het gilde) waarmee ze goede vriendinnen wordt. Als Judith gaat trouwen en verhuizen blijft er niet veel anders over voor Hester dan ook te trouwen. Haar huwelijk is niet gelukkig en haar droom van een eigen atelier lijkt steeds onbereikbaarder…

Je kunt niet anders dan meeleven met Hester, die geen makkelijk leven heeft, en je moet haar wel bewonderen om haar wilskracht en moed. Het was niet eenvoudig in die tijd voor een vrouw om haar eigen weg te gaan.
Het Haarlem van de 17e eeuw komt door Femke’s verhaal helemaal tot leven, je waant je echt even terug in de tijd voor een paar uur. En daarnaast word je helemaal meegevoerd in dit verhaal over schilderkunst, vriendschap en moed in een tijd die, mede door de Pest die een continue dreiging vormde, niet makkelijk was.

Wat een onwijs prachtig, meeslepend historisch verhaal heeft Femke geschreven! Ze is haar plekje in de historische reeks van Ambo Anthos méér dan waard en ik kan niet wachten op haar volgende…

Tulpenliefde
ISBN 9789026332944 – Uitgever: Ambo Anthos – 320 pagina’s – Verschenen: juni 2016
Bestel je via deze link, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

7 thoughts on “Tulpenliefde – Femke Roobol

  1. Ook ik heb het boek gelezen en vond dit geweldig mooi. Op zo’n mooie manier geschreven. Ik wacht dan ook al op het volgende van haar. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.