3x Van klein tot groots


3x Van klein tot groots  
Er zijn de afgelopen periode weer drie nieuwe delen verschenen in de geweldige ‘Van klein tot groots‘-reeks (voor 6+) van De Vier Windstreken, deze drie boeken deel ik vandaag met jullie! En deze reeks sluit natuurlijk ook meteen perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil‘!

De taliban vonden dat meisjes beter konden trouwen in plaats van naar school te gaan. En ze moesten voortaan hun hele lichaam bedekken, van top tot teen, en mochten niet meer alleen naar buiten.

Van klein tot groots: Malala Yousafzai – Maria Isabel Sánchez Vegara & ill. Manal Mirza (vert: Antje Schoehuys-Blaak)
“Malala Yousafzai (Mingora, 12 juli 1997)
Malala Yousafzai werd geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.”

Malala werd gelukkig weer beter. En dat niet alleen. Ze voelde zich sterker dan ooit en wilde haar stem nog meer laten horen. Haar verhaal was het verhaal van miljoenen andere meisjes.

Helaas is het verhaal van de moedige jonge Malala nog steeds heel actueel, dus hoe goed is het dat dit kinderboek er is om jonge kinderen (6+) deelgenoot te maken van haar inspirerende levensverhaal.  De illustraties zijn prachtig kleurrijk, warm en heel aansprekend en het verhaal is, zoals we gewend zijn van deze reeks, kort maar krachtig en daardoor heel laagdrempelig, hoe serieus het onderwerp ook is. En de korte biografie achterin is weer een fijne aanvulling voor de wat oudere lezer. Een onmisbaar deel in deze reeks. Inspirerend voor lezers van klein tot groot(s)!

Maar hoeveel Aretha ook van gospelmuziek hield, ze droomde ervan dat mensen ook buiten de kerk haar liedjes zouden horen. Dus toen een platenmaatschappij haar een contract aanbood, hoefde ze daar geen twee keer over na te denken.

Van klein tot groots: Aretha Franklin – Maria Isabel Sánchez Vegara & ill. Amy Blackwell (vert: Antje Schoehuys-Blaak)
“Aretha Franklin (Memphis, 25 maart 1942 – Detroit, 16 augustus 2018)

Aretha Franklin groeide op in een muzikale familie en zong met hart en ziel in het gospelkoor van haar vader. Ze nam dat gevoel mee naar haar eigen muziek en creëerde enkele van de meest geliefde liedjes uit de geschiedenis. Ook speelde ze een grote rol bij de strijd voor gelijke rechten voor zwarte en witte mensen. Ze was de grootste soulzangeres die we ooit hebben gekend en wereldwijd wordt zij gezien als hét symbool van respect.”

Niemand kon een lied zingen zoals Aretha. Die kleine meid die om gelijkheid vroeg en het R-E-S-P-E-C-T kreeg van miljoenen mensen. Ze was de grootste soulzangeres die we ooit hebben gekend.

Ik ken de muziek van Aretha Franklin natuurlijk wel, maar over haar leven wist ik niet zoveel. Daar is met dit kinderboek verandering in gekomen! Prachtvrouw en pracht-levensverhaal. Zeker een aanwinst voor deze reeks! Als je niet al R-E-S-P-E-C-T had voor deze vrouw, dan krijg je het wel door dit mooie boek.  En wat een heerlijk vrolijke en warme illustraties zijn het! Zo sfeervol! Mooi en bijzonder hoe er bij ieder boek in de reeks wel die perfecte match gevonden is met een illustrator.

David schreef zich in aan de kunstacademie. Soms wisten zijn leraren niet of hij nou een jongen of een meisje was, maar David was gewoon lekker zichzelf.

Van klein tot groots: David Bowie – Maria Isabel Sánchez Vegara & ill. Ana Albero (vert: Antje Schoehuys-Blaak)
“David Bowie (Londen, 8 januari 1947 – New York, 10 januari 2016)

David Bowie was vanaf het begin al een ster. Of het nou bij zijn muziek- en danslessen was of toen hij zijn eerste band begon, David deed altijd iets vernieuwends. Als volwassen man behoorde hij tot de meest gevierde muzikanten en magische artiesten die er ooit waren. Hij verbaasde het publiek iedere keer weer met zijn talent, kostuums en podiumprestaties. En door altijd zichzelf te blijven is hij ook nu nog voor veel mensen een inspiratiebron.”

David wist zeker dat op een dag iedereen in de wereld zijn liedjes zou meezingen. Daarom ging hij van de ene naar de andere opnamestudio om zo zijn kansen te pakken en door te breken in de muziek.

Wat ik zo ontzettend leuk vond bij dit boek, is dat het binnenkwam, door de jongens meteen opgepakt werd (kennelijk héél aantrekkelijk!) en dat ze na het lezen meteen muziek wilden luisteren van David Bowie!
En ja, ook dit deel is weer ontzettend inspirerend! Ik ben niet per se fan van zijn muziek, maar ik hou wel van David Bowie omdat hij altijd lekker zichzelf is geweest, hoe ‘anders’ hij ook was.
De eerste man in de naar het Nederlands vertaalde reeks, en wat voor een! Hij past echt perfect in het rijtje levensverhalen van belangrijke en inspirerende mensen uit de wereldgeschiedenis!

Zijn de bijzondere mensen waar de boeken in de ‘Van klein tot groots‘-reeks over gaan, niet het levende bewijs dat je moet kunnen worden wat je wil?!

-X- Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.