Vrij uitzicht – Anya Niewierra

Dus ik ga terug naar Mosset. Na vijfentwintig jaar. Alleen. Mijn verleden achterna. Waarom doe ik dit? Waarom neem ik dat risico?

Korte inhoud
“De succesvolle zakenvrouw Tess Clement keert na 25 jaar terug naar het Zuid-Franse bergdorp Mosset waar zij ooit betrokken was bij een raadselachtige verdwijning.
Haar besluit om het eeuwenoude chateau als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen in Mosset al snel op scherp. Zeker als de mysterieuze kasteelbewoner haar leven binnendringt. Beetje bij beetje wordt een aangrijpend familiedrama blootgelegd dat de sleutel tot de verdwijningen vormt.
Er ontstaat een wreed kat-en-muisspel, waardoor Tess uiteindelijk ervaart dat er een diepe kloof gaapt tussen haar herinneringen van toen en de werkelijkheid van nu.”

De zomer van 1983 werd opgesloten in een afgelegen kamer van mijn geheugen en steeds minder bezocht. En inmiddels is de zaak verjaard.

Mijn mening
Het bloemenmeisje van Anya Niewierra vond ik helemaal geweldig, dus ik was ook wel benieuwd naar dit debuut! Net zo sfeervol? (Dat gevoel is heel erg blijven hangen namelijk!)

Vijfentwintig jaar geleden was tiener Tess met haar moeder op vakantie in het Zuid-Franse bergdorpje Mosset, waar Tess smoorverliefd werd op Benoît, maar er gebeurde iets vreselijks en ze moesten halsoverkop vertrekken…
Benoît is nooit uit haar gedachten verdwenen en na de dood van haar geliefde moeder, besluit Tess spontaan om terug te gaan naar Mosset. Maar is het wel verstandig om het verleden weer op te rakelen?
Eenmaal in Mosset aangekomen gaat Tess op onderzoek uit naar de verdwijningszaak van toen en ontdekt ze dat er meerdere onverklaarbare verdwijningen hebben plaatsgevonden in het dorpje. Dat kan toch geen toeval zijn? En alles lijkt verbonden met het verlaten chateau van Mosset…
Wat is er gaande? En wie houdt Tess in de gaten? Kan Tess de bewoners van het dorp wel vertrouwen? Kan ze Benoît wel vertrouwen? Is ze wel veilig daar?

Laat ik beginnen met zeggen dat ik het zeer persoonlijke voorwoord van Anya Niewierra, met o.a. uitleg over het boek en de streek waar het verhaal zich afspeelt, érg leuk vind!
En ook: JA, het verhaal is weer zo onwijs sfeervol! De omgeving – het prachtige gebied, het kleine dorp waar iedereen iedereen kent, het chateau vol geheimen – komt helemaal tot leven in geuren en kleuren. En ook de spanning en het mysterie zijn de hele tijd tastbaar. Heerlijk! Het verhaal is gewoon van begin tot eind ontzettend meeslepend en spannend. Ik kon het boek dan ook maar moeilijk opzij leggen, ik kon niet wachten tot ik wist hoe het allemaal zou aflopen en wat voor geheimen (het dorp zit vol geheimen!) er blootgelegd zouden worden. Ik leefde mee met Tess en wist net als zij niet wie ik kon vertrouwen. En wat is er nou precies gebeurd die dramatische zomer?
Echt weer een heerlijke thriller van Anya dus! Op naar meer!! En dat is gelukkig al gauw: deze maand verschijnt haar nieuwste boek De Camino .

Is dit normaal? Dat er zoveel vrouwen verdwijnen in een simpel bergdorp? Nee dus. Hier klopt iets niet. Net als bij Jeanne. Wáár is ze verdomme gebleven, in dat halfuur? En wat gebeurde er met die andere twee?

Vrij uitzicht
ISBN 9789024592104 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 432 pagina’s – Verschenen (in deze heruitgave): oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.