Vlucht 703 – Chinouk Thijssen

‘Alle uitwegen zijn gesloten. Vluchten heeft geen zin. Zullen jullie achteraf hebben genoten? We gaan het zien.’ 

KORTE INHOUD 
“Iris en Timon gaan met de klas naar een escape room in een vliegtuig: een Escape Flight. Doel van het spel: vind de bom en ontmantel hem binnen twee uur. De groep van Iris en Timon checkt in op Vlucht 703. Iedereen neemt plaats op zijn stoel en maakt zijn riemen vast, klaar om het spel te beginnen. Maar dan stijgt hun vliegtuig ineens op. En de bom die ze moeten ontmantelen, blijkt echt te zijn. Lukt het hun om samen te werken, de bom te vinden en te voorkomen dat ze neerstorten?”

‘Welkom bij Escape Flights, Timon, Iris, Sanne, Teun, Bjarne, Yoël, Fleur en Philip. Verrassing: deze Boeing 777-300 is zojuist echt opgestegen en er is een geactiveerde bom aan boord. Dit is niet langer een spel. Jullie laatste uur gaat nu in…’ 

MIJN MENING 
De 21e novelle in de heerlijk spannende en vlotte Kluitman-novelle-reeks is weer van Chinouk Thijssen. Ik had er heel veel zin in!!

Timon en Iris gaan met alle vijfdeklassers van hun school een escaperoom doen: Escape Flight: ontsnappen uit een ‘vliegtuig’ waar een bom aan boord is. Ze krijgen twee uur de tijd om de opdrachten te doen en uiteindelijk de bom te ontmantelen. Ze worden in groepjes verdeeld over de vliegtuigen en Timon en Iris zitten toevallig samen met de anderen uit hun ooit hechte vriendengroep (wat is er voorgevallen een jaar geleden?).
Eenmaal aan boord lijkt het spel wel heel persoonlijk te worden… En stijgen ze nou echt op? Of is het heel knap gesimuleerd?? Meent de ‘piloot’ het serieus als hij zegt dat er een échte bom aan boord is en hun laatste uur geslagen heeft?
Ze kunnen niet anders dan het spel (mee)spelen, goed samenwerken ondanks de irritaties onderling, en hopen dat ze binnen de tijd de bom kunnen deactiveren zodat ze niet neerstorten…

Wat klonk dit verhaal gaaf! En wat was het dat ook!! Zo’n escaperoom is sowieso al heel spannend en vergt een goede samenwerking, maar op deze manier, als het wel heel erg realistisch en persoonlijk is/lijkt (???) en er onderling nogal wat spanningen zijn tussen de spelers, is het natuurlijk extra zenuwslopend… Wat moeten ze doen? Kunnen ze er samen uit komen? Kunnen ze hun hoofd koel houden? Zullen ze het weten te overleven? Wie zit hierachter? Wat is de reden???
Je leest het verhaal vanuit de perspectieven van Timon en Iris en langzaam kom je iets meer te weten over wat er tussen de vrienden(groep) is voorgevallen en wat voor schuldgevoelens er bij komen kijken (terecht of onterecht?). Kunnen ze elkaar eigenlijk wel vertrouwen?
Het verhaal is van begin tot eind heerlijk pakkend en ik zat echt bijna de hele tijd op het puntje van mijn stoel. Het leest heerlijk vlot weg en de spanning zit er continu lekker in, dus het was voor mij een in-één-ruk-uit-verhaal. Heerlijk! Wat heb ik zitten smullen van dit compacte, retespannende verhaal. Mooi gedaan weer, Chinouk! (En: dank je wel! Ik ga dus nooit een escaperoom in een vliegtuig doen )

Ik heb besloten om te doen alsof het nog steeds een spel is. Geen spel waarmee we onze levens kunnen verliezen, maar gewoon een spel. Zodra ik toegeef aan wat ik eigenlijk weet, wat we allemaal weten, gaat mijn brein op slot en kan ik niets meer.

Vlucht 703 
ISBN 9789020609745 – Uitgeverij Kluitman – 112 pagina’s – Verschenen: juni 2023 – Leeftijd: 14+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.