Het bloemenmeisje – Anya Niewierra

Pas een jaar later kreeg je een naam. Dat was nadat alle instanties hadden bevestigd dat je administratief nog niet bestond. We noemden je Nina Fleurie. Het bloemenmeisje.

Korte inhoud
“De 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden.

Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn.

Als haar moeder vervolgens wordt vermoord, wordt de verwilderde Nina gevangen en meegenomen naar de bewoonde wereld, waar ze nooit écht aardt. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens. Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden van haar moeder én haar moeders moordenaar…”

Ik was daarom ook niet écht verrast toen ik ontdekte dat Nina bestond.
Het was de leugen die me schokte. En wat die twee ons hebben aangedaan.

Auteur
“Anya Niewierra is de schrijfster van de thrillers Vrij uitzicht en Het Dossier. Ze woont, werkt, schildert en schrijft in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als het deels wonen in Frans Catalonië hebben Niewierra geïnspireerd tot het schrijven van Het bloemenmeisje. ”
(www.lsamsterdam.nl)

‘Ik was nooit alleen. De bergen en de wind waren er altijd…’ 

Mijn mening
Na het zien van dit mooie boek en het lezen van de korte inhoud wist ik meteen dat ik het wilde lezen! Mijn eerste kennismaking met Anya Niewierra…

In 1988 wordt er op een afgelegen plek in de Pyreneeën een gewond meisje van 14 gevonden, naast haar vermoorde moeder. Niemand weet wie ze zijn en het meisje krijgt de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. Ze is totaal afgeschermd opgegroeid, ver van de ‘duivels’ en de wereld buiten haar dal is zeer beangstigend. Nina zit een tijdje in een psychiatrische instelling, maar blijkt zeer intelligent en ze past zich gauw aan aan die nieuwe wereld. Ze wordt geadopteerd door de lieve Gigi. De moord op haar moeder wordt nooit opgelost…
Nu is Nina een succesvol kruidendokter, maar ze trekt zich nog steeds het liefst terug in de Pyreneeën, ver van de drukte. Op een dag komt haar leven flink op zijn kop te staan als blijkt dat ze een tweelingzus heeft. Théa staat ineens voor haar neus en vertelt haar over haar fijne leven in Nederland. Zij is er pas net achtergekomen dat haar ouders haar échte ouders niet zijn en dat ze een zus heeft.
De komst van Théa heeft blijkbaar iets aangeroerd. Er gebeuren ineens vervelende dingen en Théa verdwijnt zelfs. Heeft het te maken met de moord op hun moeder in 1988? Of gaat het zelfs nog verder terug? Nina gaat op onderzoek uit…

Wat een verhaal!! Fantastisch! Ik was geboeid van begin tot eind en werd helemaal meegesleept die bizarre zoektocht naar het verleden van de moeder van Nina en Théa in. Wat heeft Nina een vreselijke dingen meegemaakt (voor haar toen heel normaal, dat was haar wereld, ze kende niet anders) en wat een geheimen blijken er allemaal in het verleden te zijn…
Stukje bij beetje komen er steeds meer puzzelstukjes bij elkaar, maar echt heel langzaam en de puzzel is veel groter dan je ooit had kunnen vermoeden. Briljant gedaan! Er zijn steeds nieuwe spannende ontwikkelingen, dat zou het verhaal ingewikkeld kunnen maken, maar dat vond ik hier gelukkig totaal niet het geval.
Anya weet ook die bijzondere plekjes in de Pyreneeën (ik wil ook zo’n mas in zo’n afgeschermd dal ) helemaal tot leven te brengen, in geur en kleur. Ze weet de sfeer echt heel pakkend weer te geven.
Ik moest echt even bijkomen van dit verhaal… Spannend, meeslepend, aangrijpend, een tikje bizar… Ik heb er echt intens van genoten! Een dikke 5* thriller!

Het bloemenmeisje
ISBN 9789024581689 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 384 pagina’s – Verschenen: 23 januari 2020

5 thoughts on “Het bloemenmeisje – Anya Niewierra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.