Prutje – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Met een zucht nam ik een hap van mijn roggebrood. Het was droog. Veel te droog om te kauwen en al helemaal om door te slikken. Het smaakte naar ons leven. Hopeloos.

Korte inhoud
“Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Een leven waar je een zwavelstokjesgevoel bij krijgt. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk, maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen.

Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Alleen loopt Walm achter hem aan en sluit er zich al snel een lastig, eigenwijs meisje bij hen aan, dat luistert naar de merkwaardige naam Vijf. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z’n drieën op weg…”

Hoe moe ik ook was, het hoge tempo moest worden gevolgd. Dag in, dag uit. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Al vanaf mijn zesde. Zeker vijf jaar dus.

Auteur & illustrator
Pieter Koolwijk (1974) is een fantasyfanaat. Zijn korte verhalen zijn in verschillende bladen gepubliceerd, en voor één ervan ontving hij in 2009 de Unleash Award. Hij brak door in de kinderboekenwereld met zijn boeken over Vlo en Stiekel.

Linde Faas (1985) studeerde Animatie aan de kunstacademie van Breda. Ze studeerde er cum laude af met haar getekende animatiefilm ‘Volgens de vogels’, waarmee ze meerdere prijzen won op internationale animatiefilmfestivals. Ze werkt als kunstenares en animator van tekenfilms, en internationaal als illustrator. Ze debuteerde bij Lemniscaat met de illustraties voor Vlo en Stiekel van Pieter Koolwijk. Inmiddels is ze ook internationaal een veelgevraagd illustrator.”
(www.lemniscaat.nl)

‘Ik haat dit leven. Het is alleen maar prutje.’ 

Mijn mening
De omslag van dit boek alleen al zorgt ervoor dat je heel nieuwsgierig raakt naar het verhaal! Heel mooi!

Hens (11) werkt al vanaf zijn zesde samen met zijn ouders en oudere zus in de textielfabriek, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Het is keihard werken, het is levensgevaarlijk, de opzichter is gemeen en ze krijgen er maar bar weinig geld voor. Alles in hun leven is grijs en grauw en zit onder een laag prutje en vader is altijd boos. Het enige vrolijke in Hens’ bestaan is zijn jongere broertje Walm, die net even anders is. Hij is altijd vrolijk en is gek op zijn grote broer.
Op een dag is Hens het helemaal zat en besluit hij weg te lopen en nooit meer terug te gaan (hij hoeft van zijn vader ook niet meer terug te komen als hij niet meer gaat werken). Lang alleen blijft hij niet, want Walm is hem achterna gekomen en al gauw komen ze het vreemde meisje Vijf tegen. Zij zegt de weg te weten naar een plek waar alles fijn, mooi en schoon is en waar iedereen gelukkig is…

Meteen vanaf het begin van het verhaal leef je mee met Hens, want wat een troosteloos bestaan leiden ze… Logisch dat hij op zoek gaat naar een beetje geluk! En wat heerlijk dat hij dan langzaam ontdekt dat de wereld wel kleur heeft en er plaatsen zijn waar mooie dingen en blije mensen zijn. Maar: kies je voor die perfecte wereld of toch voor je familie?
De illustraties van Linde Faas geven de sfeer en het verloop van het verhaal perfect weer; van grauw en grijs naar langzaam steeds kleurrijker. Zo mooi en leuk gedaan! Ik ben helemaal weg van de dromerige, sprookjesachtige illustraties.

Ik heb echt zo ontzettend zitten GENIETEN van dit verhaal! En het raakte me ook nog eens heel erg… Het is een wonderbaarlijk en fantastisch avontuur met heerlijke kleurrijke personages, zelfs als ze onder prutje zitten. De mopperige Hens – geef hem eens ongelijk – de bijzondere Vijf en de schattige Walm met zijn ‘Mooi!’ op alles en zijn lekkere dikke ‘Wubbels’ (knuffels) waarmee hij iedereen opvrolijkt… Je sluit ze allemaal in je hart!
Ik vind het moeilijk nog beter te beschrijven hoe geweldig ik dit boek vind, maar ik hoop dat ik zo wel duidelijk heb gemaakt dat het de moeite van het lezen en bekijken waard is! Voor jong én oud!

Ik was het zat. Spuugzat.
En ik was niet van plan ooit nog eens terug te komen.

Prutje
ISBN 9789047709718 – Uitgever: Lemniscaat – 263 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Illustraties: Linde Faas – Leeftijd: 9+

One thought on “Prutje – Pieter Koolwijk & Linde Faas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.