Momo en de tijdspaarders – Michael Ende

Wat de kleine Momo beter kon dan wie ook, dat was: luisteren.
Dat is toch niets bijzonders zul je nu misschien zeggen, luisteren kan toch iedereen.
Maar dat is heus een vergissing. Echt luisteren kunnen maar heel weinig mensen. En zoals Momo kon luisteren, was volkomen uniek.

KORTE INHOUD 
“Momo woont in haar eentje in een ruïne buiten de stad. Ze is niet vaak alleen: de mensen komen graag naar haar toe, want Momo heeft een bijzondere gave.
Maar dan komen er mysterieuze grijze mannen naar de stad. Deze tijdspaarders jagen iedereen op en nemen de stad over.
Ze krijgen iedereen in hun macht, behalve Momo…”

Geen van de drie vermoedde dat algauw een schaduw over hun vriendschap zou vallen. En niet alleen over hun vriendschap, maar over de hele streek – een schaduw die aldoor groeide en zich nu al, donker en koud, over de grote stad uitbreidde.

MIJN MENING 
Wat wilde ik dit boek al láng eens herlezen! Vroeger toen ik klein was heb ik het gelezen en toen maakte het veel indruk, ik had er nog altijd een heel warm gevoel bij. Zou dat gevoel bevestigd worden? Weer helemaal opkomen tijdens het lezen? Ik was zó benieuwd!
Deze prachtige nieuwe uitgave van Lemniscaat, ter ere van de 20e druk en het 50 jaar geleden verschijnen van het boek, was een hele goede reden om Momo nu toch écht weer te gaan lezen…

Even buiten, aan de zuidelijke rand van de grote stad, daar waar de eerste akkers beginnen en de huizen en hutten steeds armoediger worden, ligt verborgen in een klein pijnbomenbos de ruïne van een amfitheatertje.
Op een dag komt Momo, een klein meisje, daar in dat vergeten en verlaten amfitheatertje wonen. Hoe oud ze precies is weet niemand, ook Momo zelf niet. Ze heeft geen familie en geen enkel bezit, behalve wat ze vindt of wat de mensen haar geven. En de mensen uit de omgeving komen wel, ze brengen haar spulletjes en wat te eten en drinken, ook al hebben ze het zelf niet breed. Want: Momo heeft een gave waarmee ze zich bij iedereen geliefd maakt. Ze kan luisteren, écht luisteren… Ze is dan ook nooit alleen!
Maar daar komt langzaam verandering in. Er is iets gaande in de stad, iets wat zich als een grauwe wolk steeds verder verspreidt, tot het ook de vrienden van Momo treft. Iedereen raakt onder de invloed van de mysterieuze grijze heren en ze worden allemaal tijdspaarders. Niemand heeft meer tijd om gewoon even bij Momo te zitten en te praten, of om met haar te spelen. Iedereen is druk, druk, druk. Ze raakt iedereen kwijt… Kan de kleine, moedige en bijzondere Momo iets doen om haar vrienden terug te krijgen?

Zij hadden hun plannen voor de tijd van de mensen. Het waren vergaande en zorgvuldig voorbereide plannen. Voor hen was het belangrijk dat niemand hun werkzaamheden in de gaten kreeg.

Wat heb ik weer onwijs zitten genieten van dit allemachtig prachtige verhaal! Magisch mooi gewoon! Ik was helemaal betoverd… Wat ben ik blij dat ik het eindelijk weer gelezen heb. Het werd maar weer bevestigd dat dit echt een van mijn favoriete jeugdboeken (jeugdsentiment) is en blijft.
Ik leefde en beleefde mee met die bijzondere Momo. Dat moedige meisje met haar gave om het beste in mensen naar boven te halen. Volwassenen brengt ze tot inzicht, bij kinderen weet ze hun grootste fantasieën naar boven te halen… Ze heeft geen kaas gegeten van druk, druk, druk en meer, meer, meer en begrijpt dus niets van de macht die de grijze heren over de mensen weten te krijgen. Wel ziet ze een voor een haar vrienden wegvallen, vallend voor roem, succes en hebzucht… Zij is de enige die de strijd kan aangaan met de tijdspaarders. Maar hoe? Gelukkig komt er hulp in de vorm van een heel bijzondere nieuwe vriendin!
Echt een fantastisch avontuur! Ik heb van begin tot eind genoten, helemaal meegevoerd in het hartverwarmende, hier en daar verdrietige verhaal, over dat moedige meisje, over hechte vriendschap, de kracht van luisteren, van verhalen en de tijd die in je hart leeft. Ik hou na al die jaren nog steeds heel veel van Momo! Ik hoop dat ze héél veel nieuwe harten weet te veroveren.

Niemand scheen te merken dat hij, doordat hij tijd spaarde, in werkelijkheid iets heel anders spaarde. Niemand wilde bekennen dat zijn leven steeds armer, steeds gelijkvormiger en steeds kouder werd.
Maar de kinderen voelden het maar al te duidelijk, want ook voor hen had niemand nu meer tijd.

Momo en de tijdspaarders
ISBN 9789047715849 – Uitgeverij Lemniscaat – 286 pagina’s – Verschenen: augustus 2023 – Vertaald door: Robert Jan van Asch – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.