Umbrador – Marieke Smithuis (+ winactie!)

Vroeger dacht ik dat iedereen een schaduw had. Iedereen behalve ik. Zelfs Scharrie, mijn hond, had er eentje, maar als ík in de zon stond, zag je niks.

KORTE INHOUD 
“Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Ze woont in huis bij een verschrikkelijke tante die haar het leven behoorlijk zuur maakt. Gelukkig heeft Jinna Scharrie, haar trouwe hond van wie ze zielsveel houdt.

Als haar tante aankondigt dat Scharrie weg moet, besluit Jinna er met haar hond vandoor te gaan. Hun vlucht brengt ze naar Umbrador, een parallelle wereld waar iedereen een bijzondere schaduw heeft die iets zegt over hun magische talent. Umbrador wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis, die met hulp van zijn draak de bevolking onderdrukt.

Als haar eigen schaduw zich begint te ontwikkelen, ontdekt Jinna dat haar lot verbonden is met dat van Umbrador. Samen met Scharrie en de briljante kater Filou gaat ze op weg naar Fulgis. Maar hoe kunnen zij de Schaduwvorst en zijn draak ooit verslaan?”

Gelukkig had ik Scharrie. Hij was alles wat ik had, maar het was genoeg. Samen konden we alles aan. Zelfs tante Agaath.

‘Umbrador?’ vroeg ik. ‘Heet het zo, hier?’ (…)
‘Jazeker, je bent in Umbrador. Heb je er nooit over gehoord? Dit is het Schaduwrijk. Hier wonen de Schaduwwezens.’ 

MIJN MENING 
Ik was op slag verliefd op dit boek door de ‘duistere’ omslagillustratie van Jeska Verstegen én de heel aansprekende korte inhoud! Enorm veel zin om het te lezen!!

Jinna (13) werd als baby van een paar maanden oud gevonden op de stoep van een kindertehuis, waar ze opgroeit. Ze is anders dan iedereen: ze heeft namelijk geen schaduw… Vlak voor haar 12e verjaardag wordt ze geadopteerd door ’tante Agaath’, eerst heel lief, maar ze blijkt helemaal niet zo gek op kinderen te zijn. Ze maakt Jinna het leven zelfs behoorlijk zuur als blijkt dat Jinna niet aan bepaalde verwachtingen voldoet…
Gelukkig heeft Jinna haar hond Scharrie, haar alles. En als tante Agaath op een dag besluit dat de hond weg moet, besluiten Jinna en Scharrie ervandoor te gaan. Ze komen op wonderlijke wijze terecht in een andere wereld: Umbrador, het Schaduwrijk waar de Schaduwwezens wonen. Iedereen ontwikkelt daar een bijzondere schaduw, die samengaat met een bijzonder talent. Jinna wordt door de vriendelijke Doortje onder haar hoede genomen en wordt door haar opgeleid. Na een tijdje begint ook Jinna’s schaduw zich te ontwikkelen. Wat zal zij voor talent hebben? En zal ze daarmee kunnen helpen in de strijd tegen de wrede Schaduwvorst Fulgis, die met behulp van zijn draak en aanhangers alle gewesten in zijn ijskoude greep probeert te krijgen?

De Schaduwvorst droomde van één groot rijk van sneeuw en ijs, waar de zon laat opkomt en vroeg ondergaat.

Er staat op de schutbladen van dit boek een kaart van Umbrador, met zijn vier gewesten (Winter, Herfst, Zomer en Lente), altijd een pluspunt aan een boek waar zo’n hele wereld een rol speelt!
Wat een prachtige sfeervolle, passend ‘duistere’ illustraties bij ieder deel en bij iedere hoofdstuktitel. Hele fijne toevoeging aan het al even sfeervolle verhaal!
Ik leefde en beleefde alles intens mee met Jinna. Hoe tante Agaath kennelijk iets verwacht van haar, en dat zich niet ontwikkelt (Jinna heeft ook geen idee wat ze verkeerd doet), hoe onaangenaam het mens is tegen Jinna, dat ze haar allerbeste vriend wil afpakken, hoe Jinna en Scharrie dan in die geweldige wereld terechtkomen waar Jinna zich eindelijk thuis kan gaan voelen bij iemand die liefdevol voor haar zorgt, hoe ze opbloeit, maar hoe er ook de hele tijd die dreiging van oorlog is met de Schaduwvorst die het overal winter wil maken… En dan al die fijne en minder aangename personages met hun bijzondere schaduwen en krachten die Jinna leert kennen: wie kan ze vertrouwen? Want dat er spionnen zijn is zeker! Oh en dat talent van Jinna!  Die geweldig lieve en bange Scharrie, die fantastisch arrogante kat Filou…
Dit verhaal is echt één groot, meeslepend avontuur! Heerlijk spannend, fijn sprookjesachtig, ontroerend zelfs… Ik vond het magisch mooi, dat prachtige land met die verschillende gewesten waar het altijd een bepaald seizoen is, hoe de natuur een rol speelt, en natuurlijk de bijzondere personages die ik in mijn hart gesloten heb! Ik vond het heel moeilijk om afscheid te moeten nemen! En zou dolgraag een vervolg willen zodat ik weer kan terugkeren naar Umbrador en Jinna!
(Pssst! Ben je benieuwd geworden naar dit gave verhaal? Lees dan gauw verder! )

Dit is mijn wereld, dacht ik. Umbrador! Hier hoor ik thuis!

WINNEN!
Ik mag van Uitgeverij Querido maar liefst 3 exemplaren van Umbrador weggeven! Wat moet je doen om kans te maken op een exemplaar?

WINACTIE AFGELOPEN! Winnaars Jolien, Pierre en Clarieke hebben een mailtje ontvangen!

  • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
  • Leuk als je ook Querido Kinderboeken volgt op Facebook of Insta
  • De winactie delen is lief!
  • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht
  • Je reageert vóór vrijdag 20 oktober, want dan neem ik contact op met de winnaars
  • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar

Succes!
-X- Judith

Umbrador 
ISBN 9789045129099 – Uitgeverij Querido – 312 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Illustraties: Jeska Verstegen – Leeftijd: 10+

20 thoughts on “Umbrador – Marieke Smithuis (+ winactie!)

  1. Umbrador lijkt me een heerlijk boek om uit voor te lezen aan onze zoon en dochter, onze oudste dochter wordt ook enthousiast bij het lezen van uw blog over het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.