Desnoods de hele wereld – Eva Louise Bakker

Er was iets mis. Boven aan de lijst van overschrijvingen stond een vreemde storting. Iemand had een kapitaal naar mij overgemaakt. Ik had exact dertigduizend euro te veel.

Korte inhoud
“Anna Berg ziet op een dag onverwacht dertigduizend euro op haar bankrekening staan. Velen zouden zo’n verrassing omarmen, maar voor Anna is de gebeurtenis een ramp. Zij gaat door het leven met overgevoelige zintuigen en constante stress – asperger, al heeft zij daar zelf geen weet van. Verrassingen vermijden en structuur nastreven vormen haar devies.
Het geldbedrag zet haar leven volledig op zijn kop. Is het een fout? Mag ze het houden? Van wie komt het? Negeren is haar primaire reactie. Dat blijkt zinloos – de schok is te groot. Dan beredeneert ze een oplossing voor alles. Een reis langs iedereen die zij ooit gesproken heeft moet haar bij de onbekende gever brengen en haar helpen haar angsten te overwinnen. Als ze na vele ontmoetingen dichter bij de bron komt, verandert haar leven voorgoed.”

Mijn zintuigen stonden op scherp, maar wanneer niet. Konden die dingen maar naar wens gedimd worden.

Auteur
“Eva Louise Bakker (1978) schrijft, tekent en schildert. Met behulp van ervaringen uit haar eigen leven zet zij zich in voor meer begrip en openheid omtrent psychische aandoeningen. Zo publiceerde zij diverse columns en een kinderboek over autisme. Desnoods de hele wereld is haar debuutroman.”
(www.uitgeverijprometheus.nl)

‘Mijn missie wordt om uit te zoeken van wie het geld afkomstig is en daarmee oefen ik gelijk om meer te durven, zodat ik het daarna uit kan geven!’ 

Mijn mening
De omslag en de korte inhoud van dit boek spraken me ontzettend aan, dus ik was heel erg benieuwd naar het verhaal over deze bijzondere hoofdpersoon met asperger (al weet ze dat zelf niet) wiens wereld compleet overhoop komt te liggen…

Anna Bergs leventje is zo overzichtelijk mogelijk, ze heeft een vaste structuur en komt niet heel veel buiten de deur, dat levert te veel onzekerheden op. Maar op een dag staat er ineens dertigduizend euro op haar rekening en dat brengt haar compleet van haar stuk. Van wie is het geld? Waarom heeft zij het gekregen? Is het een fout?
Als negeren niet blijkt te werken besluit ze stappen te gaan ondernemen om erachter te komen wie haar dat geld gegeven heeft en waarom. Zo kan ze meteen oefenen met het overwinnen van haar angsten en meer onder de mensen komen. Ze gaat allerlei mensen af waar ze ooit contact mee gehad heeft en dat levert een zoektocht vol verrassende gebeurtenissen op…

Ik begin even met het noemen van een minpuntje aan dit boek: er zitten geen echte hoofdstukken in en dat vind ik niet zo fijn. Gelukkig is het geen heel dik boek én was dat ook meteen het enige minpuntje wat ik te noemen heb!

De zoektocht van de onzekere Anna, in een wereld die voor haar zo overweldigend en beangstigend is (en dus ook onwijs vermoeiend), boeide me van begin tot eind. Haar wereld komt meerdere keren op zijn kop te staan en doordat je echt in de belevingswereld van Anna, van iemand met asperger, getrokken wordt, zie je de dingen hoe zij ze ziet en voel je alles zoals zij het voelt.
Het verhaal raakte me, sleepte me mee en sommige dingen herkende ik ook wel als HSP met licht autistische trekjes zijnde. Echt een mooi en lekker weglezend verhaal met een fijne niet-standaard hoofdpersoon!

Nu liep er ook nog het programma geldmissie op de achtergrond dat zo veel werkgeheugen gebruikte dat ik geen capaciteit meer overhad voor welke handeling dan ook.

Desnoods de hele wereld
ISBN 9789044638875 – Uitgever: Uitgeverij Prometheus – 208 pagina’s – Verschenen: maart 2019

[bol_product_links block_id=”bol_5cd3ea55ccb80_selected-products” products=”9200000101929869,9200000107528339″ name=”desnoods” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Desnoods de hele wereld – Eva Louise Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.