Blogtour: Mademoiselle Coco – Michelle Marly (+ winactie!)

Ze zag uit naar de dag dat ze oud genoeg zou zijn om het klooster te verlaten en een eigen leven te beginnen. Misschien met naald en draad. Wie kon naaien en doorzettingsvermogen had, kon het tot Parijs schoppen en daar werken in een groot modehuis.

Korte inhoud
“Parijs 1919: het is Coco Chanel gelukt een succesvol mode-imperium op te bouwen. Haar mode is revolutionair, bevrijdend en het toppunt van elegantie. Maar als haar minnaar Boy Chapel omkomt bij een ongeluk, is ze verlamd van verdriet. Pas als zij het plan opvat om haar grote liefde te vereeuwigen met een parfum, bloeit ze weer op. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de charismatische Dimitri Romanov. Met hem aan haar zijde reist Coco af naar Zuid-Frankrijk, naar de wieg van de parfumerie. Daar komt ze haar liefdesparfum op het spoor dat nog steeds het succesvolste geurtje ter wereld is: Chanel No5.”

Coco was ongetwijfeld Boys grote liefde geweest.

Auteur
“Michelle Marly is het pseudoniem van een Duitse bestsellerauteur die opgroeide in de film- en muziekwereld. Na vele jaren in Parijs te hebben gewoond, pendelt ze inmiddels met man en hond tussen Berlijn en München. Door haar moeder, een bekend mannequin in de jaren vijftig, was ze al vroeg kind aan huis in de haute couture. Haar passie: parfums en hun ontstaansgeschiedenis. Daarvoor deed ze overal research, van Italiaanse kloosterparfumerieën tot de historische parfumfabrieken in Grasse in Zuid-Frankrijk. En uiteraard draagt ze zelf Chanel No5.”
www.uitgeverijbrandt.nl 

Tenger, jongensachtig, beeldschoon, vrolijk, fragiel en daarbij ontzettend moedig en energiek. Het absolute tegendeel van de grande dame die vele jonge vrouwen in de belle époque wilden zijn.

Mijn mening
In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Coco Chanel haar zoektocht naar haar legendarische parfum Chanel No5 begon! Ter ere van dit jubileum organiseert Uitgeverij Brandt een blogtour: in mei schrijven 10 bloggers over dit boek. Meer weten? Kijk op de website van de uitgeverij voor de andere deelnemende blogs! (De eerstvolgende blog waarop een recensie verschijnt is: In de boekenkast. )
Dit is mijn leeservaring:

1919: Gabrielle ‘Coco’ Chanel verliest haar grote liefde, minnaar Boy. Ze waren al tien jaar samen en ook al was hij anderhalf jaar geleden ‘op stand’ getrouwd (Coco is van eenvoudige komaf) en had hij een kindje, hij was alles voor haar en zij voor hem. Gabrielles wereld stort in en ze heeft nergens meer inspiratie voor. Tot haar beste vriendin Misia haar vraagt wat de plannen waren die ze samen met Boy nog had voor Chanel. Gabrielle besluit om het idee van een exclusief parfum, Eau de Chanel, te gaan realiseren en als parfum-leek stort ze zich compleet op deze missie, een missie die haar langzaam weer zichzelf laat worden, zichzelf zonder Boy, zonder grote liefde…
Ze krijgt hulp bij het vinden van hét parfum van grootvorst Dimitri Romanov, een hele charmante man die haar niet koud laat. Kan ze openstaan voor een nieuwe man in haar leven?

Hij was haar man, het belangrijkste in haar leven ook al waren ze niet getrouwd. Hij was haar leven geweest. En zonder hem was er niets meer van waarde.

Deze roman beslaat maar een paar jaar van het leven van mode-icoon Coco Chanel en begint met een proloog in 1897 als Gabrielle als wees in het klooster woont en de magie van het getal 5 leert kennen – een getal wat haar hele leven en carrière een rol zal spelen – en springt dan door naar 1919, meteen naar het hartverscheurende verlies van haar grote liefde.
Ik leefde met haar mee en was blij dat ze met de zoektocht naar het liefdesparfum, een eerbetoon aan Boy, weer langzaam uit haar dal begint te komen.

Toch bleef het verhaal wel een klein beetje te oppervlakkig voor mijn gevoel, waardoor de emoties niet ontzettend diep bij me binnenkwamen, klein minpuntje. Maar: Verder las het vlot weg en vond ik het verhaal en de hoofdpersoon echt ontzettend boeiend! De vervlogen tijden waarin afkomst nog een grote rol speelde en waarin het in Parijs wemelde van de Russische adellijke bannelingen, én het verhaal van het ontstaan van een nog lang niet vervlogen parfum kwamen in mijn hoofd helemaal tot leven en deden me verlangen naar meer. Van mij had het verhaal nog een véél groter deel van het leven van de interessante en bijzondere Coco Chanel mogen omvatten… Ik heb er in ieder geval zin van gekregen me meer in haar te gaan verdiepen!

Ben je nou heel benieuwd geworden naar dit verhaal? Lees dan gauw verder, want ik mag namens de uitgeverij 2 exemplaren weggeven!

‘Een parfum ter herinnering aan Boy. Dat is iets anders dan een monument…’
‘Als je een bijzondere geur ontwikkelt, ís het een monument, een gedenkteken van jullie liefde.’ (…)
Sensueel, fris, onvergankelijk, dat moest Eau de Chanel worden.

Winnen!
Wat moet je doen om kans te maken op dit mooie boek?
De winactie is inmiddels afgelopen! Bedankt voor het meedoen allemaal! De winnaars zijn Monica en Iti, zij hebben een mail ontvangen…

Laat me onder dit blogbericht weten wat jij met (Coco) Chanel hebt!
En:

 • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
 • De winactie delen is lief! (niet verplicht)
 • Je laat je reactie achter met een geldig mailadres
 • Je reageert vóór woensdag 8 mei, want dan neem ik contact op met de 2 winnaars
 • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar

Succes!
-X-Judith

70 thoughts on “Blogtour: Mademoiselle Coco – Michelle Marly (+ winactie!)

 1. Coco Chanel spreekt tot de verbeelding, vroeger al was het zo’n icoon en nog steeds. Wie kent niet Chanel no 5. Voor mij is Chanel een naam die nostalgische gevoelens naar boven brengt.

 2. Goeiemorgen Judith, wat zou ik dit boek graag willen hebben. Het parfum “coco chanel” draag ik al jaren met me mee. Het is mijn lijfgeur geworden. Heerlijk.

 3. Wat lijkt dit mij een bijzonder boek! Zou het enorm graag willen lezen. Met de mode heb ik minder, maar ik “verplicht” mezelf eigenlijk altijd tot het dragen van een bijzonder parfum ♥️

 4. Zij was de influencer van haar tijd. Het zwarte jurkje, DE tas, tweekleurige schoenen; ik bedoel veel hedendaagse mode-items zijn te herleiden naar haar. Dus in feite dragen wij allemaal wel een beetje Coco op zijn tijd.

  1. Eerlijk… eigenlijk niks… ? maar wellicht na het lezen van dit boek wel!
   Ik doe wel graag mee met de winactie, want het boek lijkt me erg leuk.

 5. Mijn zus is helemaal dol ben op geuren en alles van Chanel heeft een grote aantrekkingskracht op haar!
  Feel good, met deze roman wil ik haar dat geven.

 6. Wat een leuke actie ?. Wil dit verhaal al lange tijd lezen en zou dus leuk zijn om het te winnen??. Ik draag elke dag parfum omdat ik hou van lekkere geurtjes en coco mademoiselle hoort hier zeker bij ?❤️.

 7. Ik vind haar een heel boeiende vrouw en zou graag meer over haar willen lezen. En…ach ja… ik had ook graag naar Parijs gewild.

 8. Ik heb veel met parfum en met Coco Chanel. Zij is voor mij een van de meest vrijgevochten vrouwen die daarbij ook nog een ontzettend getalenteerd was. Haar pittige karakter past daar helemaal bij, maar was voor die tijd niet echt ‘binnen de lijntjes’. Ik draag veel parfums van Chanel, No. 5 is een van de favorieten omdat ze zo chique is. Ik voel me altijd een andere vrouw met die geur. Ik daarom dit boek graag willen lezen.

 9. Eigenlijk heb ik niet echt wat speciaals met Coco Chanel, maar zij blijft wel een icoon. Zeker hoe zij als vrouw zich staande heeft gehouden in die tijd.

 10. Ik heb jaren Chanel no 5 gehad. Wat een heerlijke geur! Het parfum heeft wel herinneringen voor mij. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het boek.

 11. Heel graag zou ik het boek boek van CoCo Chanel winnen. Ik heb al drogist en parfumerie medewerker veel Chanel verkocht en geroken. Dit boek zou een kroon op mijn werk zijn.?

 12. Toen ik 13 was hing mijn kamer vol met Chanel parfum reclame uit tijdschriften, en droeg ik foute “nep” Chanel kleding ? Inmiddels ben ik 39 en is Chanel Mademoiselle nog steeds mijn lievelingsparfum. En ohhh wat zou ik dit boek graag lezen en als decoratie op mijn salontafel hebben liggen ❤️

 13. Ik zou zo graag dit boek lezen, coco is toch de zelfbewuste vrouw voor mij. En ok zij verloor haar maatje, dat schept een band.

 14. Ik loot graag mee. Toevallig heb ik pas weer eens een flesje van deze beroemde parfum gekregen. Leuk om er dan ook over te lezen.

 15. Graag zou ik dit boek willen winnen voor mijn dochter die groot bewonderaar is van Coco Chanel én net als ik graag leest.

 16. Wat een leuke actie! Paar jaar geleden mijn zusje geholpen met haar pws over vrouwen in de jaren ’50 waaronder Bardot, Kennedy en Chanel. Bijzondere vrouwen! Toen veel over haar gelezen, maar het smaakt naar meer. Ben heel erg benieuwd naar dit verhaal.

 17. Ik doe graag mee. Ik vind het een inspirerende vrouw. Ik heb de wens om zelf in de toekomst ook een parfum op de markt te brengen. Ik heb al een lijstje met mogelijke namen. Misschien inspireert me dit boek om mijn wens te vervullen.

 18. Chanel No 5 bij mijn oma rook dat zo lekker, helaas is ze er niet meer maar als ik Chanel No 5 ruik denk ik steevast aan haar en die nostalgie wil ik graag lezen want Gabrielle liep flink op haar tijd vooruit door al aan het werk te zijn ondanks dat zij vrouw was. Ik denk dat zij een inspiratiebron is voor vele vrouwen en dat wil ik op mijn gemak gaan lezen.

 19. Als je zo’n groot icon kunt worden , dat iedereen je naam kent, wat een bijzondere vrouw.
  Ik zou heel vereerd zijn om het boek te mogen lezen.

 20. Wat een heerlijke actie weer!

  Ik heb wel iets met Chanel. Vroeger vooral qua makup. Toen in 2001 ‘Coco mademoiselle’ werd gelanceerd was ik direct verslingerd aan het geurtje. Tot 2011 heb ik het met veel plezier gedragen. Maar, van de ene op de andere dag rook de parfum niet meer fijn, tot op de dag van vandaag… Ik begreep er niks van maar wat bleek, ik was zwanger! De zuurtegraad is destijds veranderd door de hormonen… Een heerlijke zoon heb ik nu maar helaas kan ik ‘Coco mademoiselle’ nog steeds niet dragen.

  Het boek zou ik graag lezen gewoon, omdat ik nog steeds groot fan ben ?

  Vriendelijke groeten, Iti Ingrid-Joan

 21. De mode van Coco vind ik nog steeds mooi, maar zou ook toen voor mij echt TE DUUR zijn!
  Dan maar het boek! Dat kan ik kezen en vast waarderen

 22. Ik heb zelf niet zo veel met Coco Chanel, maar mijn lieve schoonmoeder is dol op mode en make up. Ik denk dat dit een heel leuk moederdag kadootje zal zijn.

 23. Als verkoopster in een parfumerie kom ik eigenlijk al vanaf mijn 16e Coco Chanel regelmatig tegen. Haar kleding vind ik ook zeer stijlvol.

 24. Coco Chanel, de parfum die mijn moeder al jaren gebruikt en ik nu ook. Het brengt herinneringen van mijn jeugd mee en dit boek, een levensverhaal is het liefste soort boeken dat ik lees, ik kan er zo van genieten.

 25. Wat een spannend verhaal! Ik ken Coco Chanel van haar mode, de film, de zonnebrillen, en ik weet dat zij een zeer fragiel persoon was. Maar over haar liefdesleven wil ik graag meer lezen. Ik hou van non-fictie en voeg dit boek graag toe aan mijn collectie

 26. Ik doe heel graag mee aan deze actie, als klein meisje was ik al gefascineerd door de reclames van Coco Chanel in tijdschriften en op TV. Toen ik dan ook voor het eerst in Parijs kwam, herkende ik bepaalde plekken en wilde ik niets liever als poseren zoals ze dat voor de reclame doen… dit heeft zeker mooie plaatjes opgeleverd maar nog veel meer mooie herinneringen. Nu ik wat ouder ben geniet ik vaak van de parfums en staan er een aantal flesjes op mijn toilettafel. En zodra ik in Frankrijk ben en langs een van de filialen loop, moet ik altijd even kijken en geniet ik van wat Coco Chanel aan deze wereld heeft toegevoegd.

 27. Al jaren mijn favoriete parfum!!!!!
  Geweldige vrouw, wil dit boek heel graag hebben.
  Zelfs mijn kat heette Coco

 28. Mademoiselle van Coco Chanel is al jaren mijn favoriete parfum. Ik ben dan ook heek benieuwd naar het verhaal van Coco Chanel!

 29. Sinds 2013 raakte ik erg gefascineerd door Coco Chanel. In dat jaar las ik met mijn kinderjurygroepje ( 7 jarige jongens en meisjes) het kunstprentenboek ‘Coco, of het kleine zwarte jurkje’. We bespraken zowel de inhoud als de illustraties zeer uitvoerig. De Nederlandse Annemarie van Haeringen (een dubbeltalent) brengt het levensverhaal met veel speelse details tot leven.
  Onlangs las ik samen met mijn kleindochter van 12 jaar ook nog het boek over Coco uit dezelfde reeks van Audrey Hepburn.
  Groot en klein was in de ban van deze feministe. Ikzelf zou me graag verdiepen in het leven van deze befaamde Franse modeontwerpster.

  Mieja Van Thienen

 30. Deze zou ik wel willen winnen. Coco Mademoiselle is al een tijdje mijn favoriete geurtje. En ik ben al helemaal verkocht aan haar qoutes : Keep your heels, head and standards high! You can be gorgeous at thirty, charming at forty and irresistible for the rest of your life!

 31. Ze is natuurlijk een icoon! Maar de geur Chanel no5 doet mij vooral denken aan thuis! Verder vond ik de film over Coco heel interessant en zou ik graag meer lezen over deze powervrouw!

 32. Doe heel graag mee, chanel no 5 is al jaren mijn lievelings parfum, waarbij ik ook de deodorant en bodycreme draag, heerlijk! Ik zou graag dit boek willen lezen over coco chanel die zo’n heerljke en nog steeds goed verkopende geur kon creeeren!

 33. Dankzij Coco Chanel ziet mijn lief er mooi uit en ruikt ze lekker! En nog belangrijker… Ze heeft er mede voor gezorgd dat vrouwen steeds meer en meer emancipeerden. Iconisch.

 34. Chanelparfum is altijd nog mijn favoriete geurtje.
  Soms kreeg ik van mijn man een flesje Chanel 5, heerlijke geur.
  Nu: Omdat het zo duur is, heb ik een parfum, die qua geur op Chanel 5 lijkt.
  Ook heel lekker.
  Heel erg benieuwd naar dit interessante boek.
  Ik volg Bloglovin en doe graag mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.