Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel

Ik weet niet hoe Audrey van hr zo anders kan zijn dan Audrey zonder hr. Die zou groene thee nooit lekker noemen, die zou een frappuccino lekker noemen. Of een croissant met warme chocolademelk.

Korte inhoud 
“Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in Audrey van hr. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt groene thee en maakt iedere dag to-dolijstjes. Maar eigenlijk staat ze op instorten.

Elke ochtend wordt het moeilijker om uit bed te komen; ze gebruikt de snoozefunctie steeds vaker. En telkens als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen. Groots en meeslepend, zoals in haar lievelingsfilms. Maar in plaats daarvan doet ze wat er van haar verwacht wordt. En niemand die haar doorziet.

Tot ze op een maandagochtend Lynx ontmoet. Hij weet vanaf de steiger waarop hij staat te schilderen steeds haar aandacht te trekken en zijn ‘leven in het nu’-mentaliteit wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs. Alleen en zonder plan. Maar misschien is dat precies wat ze nodig heeft…”

Wat als ik rechtdoor rij? Gewoon niet afslaan. Mijn afslag missen. Het parkeerterrein voorbijrijden. Niet naar kantoor, maar gewoon blijven rijden. Wat dan?

Ik ademde zijn geur in toen hij me een knuffel gaf en toen ik thuiskwam, rook ik geen suikerspin maar hem. ‘Doe wat je wilt, Audrey,’ zei hij terwijl hij me losliet. ‘Ga alles doen wat je wilt. Ik weet dat je het in je hebt.’ 

Mijn mening 
Ik geniet altijd enorm van de romans van Chantal van Gastel, dus toen deze nieuwste verscheen en ik een fantastisch verrassingspakket van de uitgeverij kreeg, sprong ik een gat in de lucht!

Audrey heeft steeds meer moeite met opstaan en naar haar werk bij de snoepfabriek te gaan. De rol van ‘Audrey van hr’ die ze al járen speelt – Audrey die heel gemotiveerd is, alles prima op een rijtje heeft en groene thee lekker vindt – valt haar steeds zwaarder. Wat als ze op de rotonde niet de afslag naar het parkeerterrein zou nemen, maar gewoon doorrijdt? Waar zou ze terechtkomen? Wat voor groots en meeslepend avontuur zou ze beleven?
Maar het leven is niet een van haar vele lievelingsfilms en ze moddert gewoon door en doet wat iedereen van haar verwacht. Tot ze op een ochtend een steiger aantreft bij het werk, met daarop schilder Lynx. Hij flirt met haar en als ze aan de praat raken blijkt hij heel erg in het nu te leven. Audrey is open tegen hem en hij spoort haar aan om te doen wat ze wil, gewoon weg te gaan. En dan bevindt Audrey zich opeens in Parijs, alleen en zonder plan, totaal onvoorbereid (ze is zelfs haar notitieboek, haar lifeline vergeten, de horror!). Zal ze nu eindelijk een groots en meeslepend avontuur beleven? Of op zijn minst een klein en meeslepend avontuurtje? Alle opties liggen open…

Ik was al meteen verliefd op de looks van dit boek, maar ben dat ook geworden op het verhaal, op de personages, op de setting!
Ik werd van begin tot eind heerlijk meegesleurd het verhaal in en leefde de hele tijd intens mee met Audrey die zich steeds meer en meer naar het werk moet sleuren en moet doen alsof ze het allemaal maar leuk vindt en ze nog gemotiveerd is, terwijl ze vanbinnen doodongelukkig is en droomt van een totaal ander leven. En dan, wow, die Lynx die op haar pad komt en haar ogen opent! Niet alleen ziet ze in dat ze het heft in eigen handen moet nemen, ook dat ze Lynx wel héél erg leuk begint te vinden… (Move over, Darius de sexy dansgod-overbuurman!) Maar ja, Lynx vertrekt na deze schilderklus weer om zijn losse leventje te leven, ze zal hem dus ook weer moeten loslaten… Auwwww…
En dan Parijs… stad van de liefde… Wat ze daar wel niet allemaal meemaakt!!! Echt de perfecte setting voor dit perfecte liefdesverhaal! Geluk, verdriet, romantiek, de harde werkelijkheid, moois, lelijks… Ik zag het hele verhaal als een romantische film voor me! Een van die vele geweldige films die aangehaald worden in het boek, omdat Audrey een filmgek is. (En natuurlijk met vele verwijzingen naar Audrey Hepburn. ) En muziek ontbreekt ook niet in het verhaal!
Dit verhaal is zo onwijs romantisch, zo onwijs meeslepend! En ik baal onwijs dat ik het alweer uit heb… Want: Wow, wow, wow, ik ben gewoon helemaal hoteldebotel verliefd! Wat een ontzettend fijn verhaal! Genoten!!! #parisisalwaysagoodidea

Wat zou Audrey doen? Niet Audrey van hr, maar de echte Audrey. Of nee, ook niet de echte Audrey. Film-Audrey. Ik ben Holly Golightly, of Sabrina Fairchild, of een prinses die gewoon eens een dagje met Gregory Peck op een Vespa door Rome wil rijden. Wat doe ik als ik alles kan doen wat ik wil?

Nu we hier toch zijn 
ISBN 9789022597873 – Uitgeverij Boekerij – 448 pagina’s – Verschenen: april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.