Blogtour: Mademoiselle Coco – Michelle Marly (+ winactie!)

Ze zag uit naar de dag dat ze oud genoeg zou zijn om het klooster te verlaten en een eigen leven te beginnen. Misschien met naald en draad. Wie kon naaien en doorzettingsvermogen had, kon het tot Parijs schoppen en daar werken in een groot modehuis.

Korte inhoud
“Parijs 1919: het is Coco Chanel gelukt een succesvol mode-imperium op te bouwen. Haar mode is revolutionair, bevrijdend en het toppunt van elegantie. Maar als haar minnaar Boy Chapel omkomt bij een ongeluk, is ze verlamd van verdriet. Pas als zij het plan opvat om haar grote liefde te vereeuwigen met een parfum, bloeit ze weer op. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de charismatische Dimitri Romanov. Met hem aan haar zijde reist Coco af naar Zuid-Frankrijk, naar de wieg van de parfumerie. Daar komt ze haar liefdesparfum op het spoor dat nog steeds het succesvolste geurtje ter wereld is: Chanel No5.”

Coco was ongetwijfeld Boys grote liefde geweest.

Auteur
“Michelle Marly is het pseudoniem van een Duitse bestsellerauteur die opgroeide in de film- en muziekwereld. Na vele jaren in Parijs te hebben gewoond, pendelt ze inmiddels met man en hond tussen Berlijn en München. Door haar moeder, een bekend mannequin in de jaren vijftig, was ze al vroeg kind aan huis in de haute couture. Haar passie: parfums en hun ontstaansgeschiedenis. Daarvoor deed ze overal research, van Italiaanse kloosterparfumerieën tot de historische parfumfabrieken in Grasse in Zuid-Frankrijk. En uiteraard draagt ze zelf Chanel No5.”
www.uitgeverijbrandt.nl 

Tenger, jongensachtig, beeldschoon, vrolijk, fragiel en daarbij ontzettend moedig en energiek. Het absolute tegendeel van de grande dame die vele jonge vrouwen in de belle époque wilden zijn.

Mijn mening
In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Coco Chanel haar zoektocht naar haar legendarische parfum Chanel No5 begon! Ter ere van dit jubileum organiseert Uitgeverij Brandt een blogtour: in mei schrijven 10 bloggers over dit boek. Meer weten? Kijk op de website van de uitgeverij voor de andere deelnemende blogs! (De eerstvolgende blog waarop een recensie verschijnt is: In de boekenkast. )
Dit is mijn leeservaring:

1919: Gabrielle ‘Coco’ Chanel verliest haar grote liefde, minnaar Boy. Ze waren al tien jaar samen en ook al was hij anderhalf jaar geleden ‘op stand’ getrouwd (Coco is van eenvoudige komaf) en had hij een kindje, hij was alles voor haar en zij voor hem. Gabrielles wereld stort in en ze heeft nergens meer inspiratie voor. Tot haar beste vriendin Misia haar vraagt wat de plannen waren die ze samen met Boy nog had voor Chanel. Gabrielle besluit om het idee van een exclusief parfum, Eau de Chanel, te gaan realiseren en als parfum-leek stort ze zich compleet op deze missie, een missie die haar langzaam weer zichzelf laat worden, zichzelf zonder Boy, zonder grote liefde…
Ze krijgt hulp bij het vinden van hét parfum van grootvorst Dimitri Romanov, een hele charmante man die haar niet koud laat. Kan ze openstaan voor een nieuwe man in haar leven?

Hij was haar man, het belangrijkste in haar leven ook al waren ze niet getrouwd. Hij was haar leven geweest. En zonder hem was er niets meer van waarde.

Deze roman beslaat maar een paar jaar van het leven van mode-icoon Coco Chanel en begint met een proloog in 1897 als Gabrielle als wees in het klooster woont en de magie van het getal 5 leert kennen – een getal wat haar hele leven en carrière een rol zal spelen – en springt dan door naar 1919, meteen naar het hartverscheurende verlies van haar grote liefde.
Ik leefde met haar mee en was blij dat ze met de zoektocht naar het liefdesparfum, een eerbetoon aan Boy, weer langzaam uit haar dal begint te komen.

Toch bleef het verhaal wel een klein beetje te oppervlakkig voor mijn gevoel, waardoor de emoties niet ontzettend diep bij me binnenkwamen, klein minpuntje. Maar: Verder las het vlot weg en vond ik het verhaal en de hoofdpersoon echt ontzettend boeiend! De vervlogen tijden waarin afkomst nog een grote rol speelde en waarin het in Parijs wemelde van de Russische adellijke bannelingen, én het verhaal van het ontstaan van een nog lang niet vervlogen parfum kwamen in mijn hoofd helemaal tot leven en deden me verlangen naar meer. Van mij had het verhaal nog een véél groter deel van het leven van de interessante en bijzondere Coco Chanel mogen omvatten… Ik heb er in ieder geval zin van gekregen me meer in haar te gaan verdiepen!

Ben je nou heel benieuwd geworden naar dit verhaal? Lees dan gauw verder, want ik mag namens de uitgeverij 2 exemplaren weggeven!

‘Een parfum ter herinnering aan Boy. Dat is iets anders dan een monument…’
‘Als je een bijzondere geur ontwikkelt, ís het een monument, een gedenkteken van jullie liefde.’ (…)
Sensueel, fris, onvergankelijk, dat moest Eau de Chanel worden.

Winnen!
Wat moet je doen om kans te maken op dit mooie boek?
De winactie is inmiddels afgelopen! Bedankt voor het meedoen allemaal! De winnaars zijn Monica en Iti, zij hebben een mail ontvangen…

Laat me onder dit blogbericht weten wat jij met (Coco) Chanel hebt!
En:

 • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
 • De winactie delen is lief! (niet verplicht)
 • Je laat je reactie achter met een geldig mailadres
 • Je reageert vóór woensdag 8 mei, want dan neem ik contact op met de 2 winnaars
 • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar

Succes!
-X-Judith

70 thoughts on “Blogtour: Mademoiselle Coco – Michelle Marly (+ winactie!)

 1. Goedenavond!
  Wat gaaf dit boek!! Ik zit momenteel in mn bachelor en daarvoor heb ik vorig jaar in juni heb ik een paper geschreven en onderzoek gedaan naar het tijdloze en klassieke design van coco chanel, het parfum no 5. Het parfum en vooral het verhaal zijn beide iconisch en enorm inspirerend, wat zou ik dus graag dit boek willen winnen…

 2. Door jouw recensie ben ik nieuwsgierig geworden naar dit boek. En omdat ik zelf ook een eau de toilette uit de Chanel-familie gebruik ?

 3. Ik doe heel graag mee, zou het boek heel graag willen lezen, heel erg benieuwd naar het boek….Groetjes Anneliese 🙂 🙂

 4. Coco Chanel kocht mijn vader voor mijn moeder. Dus het geeft mij weer een herinnering aan vroeger.

 5. Chanel is een klassieker onder de modemerken. Ik denk dat iedereen er wel ergens een herinnering aan zal hebben, onder welke vorm dan ook. Ik ben voornamelijk fan van de zonnebrillen en van hun laatste ontwerper, Karl Lagerfeld. Dankzij hem had er misschien wel geen Chanel meer geweest.
  Het logo doet me ook denken aan vakanties in Frankrijk.

 6. Ah mon amour pour toujour! Had ik maar zoveel klassieke stijl. Helaas, domage, tant pis, niets. Behalve een ding: het tijdloze streepje. Daarin ligt de lijn tussen Coco en mij. En zo kan er tussen werkende ploetermoeder anno nu en beroemd ontwerper anno toeb zoveel verschil en zoveel hetzelfde zijn. Tres bien!

 7. Wat ik heb met Coco Channel? Nog niets 😉 maar wat niet is kan groeien door er plots iets van te winnen 😉

  Ik loot graag mee

 8. Lijkt mij een reuze interessant boek,ik geef het graag cadeau aan mijn moeder,en als ze het uit heeft mag ik het vast ook wel lezen.
  Ik vind Chanel parfum heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.