De lege stad – Simone van der Vlugt

De lege stad
Samenvatting
“Verbijsterd kijkt ze om zich heen. Waar een half uur geleden nog een straat was met huizen van drie verdiepingen, met warenhuizen, banken en restaurants, is nu niets meer. Alleen bergen steen, verwrongen metaal en glas.”

Rotterdam, 14 mei 1940. Het is al vier dagen oorlog, maar aan de rand van de stad, dus het leven in Rotterdam gaat gewoon door. Katja, 21 jaar, is pas getrouwd en woont niet meer thuis bij haar ouders en broertjes en zusjes. Wel helpt ze haar ouders nog vaak in hun kruidenierswinkel.
Die dag neemt ze haar jongste zusje Lieke van vier mee naar huis omdat ze ziek is en haar ouders druk zijn met de winkel. Op weg naar huis wordt Rotterdam gebombardeerd. Katja’s 18-jarige broer Thijs duikt op en weet Katja en Lieke in veiligheid te brengen.
Als ze uren later uit de schuilkelder komen is er van de straat waar de winkel van hun ouders stond niks meer over. Hun ouders en broertje en zusje die thuis waren kunnen het onmogelijk overleefd hebben…
Katja en haar man Daniel, nemen haar overgebleven broertjes en zusjes in huis en ze proberen het leven weer een beetje op te pakken. Al is dat absoluut niet gemakkelijk in het door Duitsland bezette Rotterdam, waar de sfeer steeds grimmiger wordt en de haat tegen de Joden, waaronder vrienden van Katja en Daniel, steeds groter…

“Niet alleen de stad ligt in puin, ook haar leven. De enige voor wie ze ’s morgens opstaat is Lieke, die als een klit aan haar hangt. Ze slaapt bij Katja en Daniel in bed en volgt haar de hele dag, waar ze ook gaat.
Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert Katja het gewone leven weer op te pakken, al valt dat niet mee.”

Auteur
“Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijvers van jeugdboeken, thrillers en historische romans. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs voor Op klaarlichte dag. Daarnaast bewees ze zich ook als schrijfster van historische romans. Eerder verschenen Jacoba, Dochter van Holland en Rode sneeuw in december. In totaal werden van haar boeken meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.”

Mijn mening
Vanaf de eerste zin van De lege stad wordt je in het verhaal gezogen en zelfs nu, dagen nadat ik het boek – in bijna één ruk, ik kon niet anders dan doorlezen – uit heb, heeft het verhaal van Katja en haar familie me nog in zijn greep. De angst van Katja toen de bommen neerkwamen, het onmetelijke verdriet na het verlies van de helft van haar familie, de spanning van het moeten doorleven in een stad die beheerst wordt door de vijand, de verwarring over haar gevoelens voor een Duitse officier, het was allemaal zo tastbaar, zo levensecht…
Je kunt je er gewoon niets bij voorstellen hoe het moet zijn geweest in die afschuwelijke tijd, maar door dit indrukwekkende en realistische verhaal van Simone van der Vlugt krijg je wel een idee van hoe het was om in een land in oorlogstijd te leven. Ik ben zo onwijs geraakt door De lege stad. Ik was daar bij Katja, ik voelde haar emoties, ik beleefde alles met haar mee… Hoe ver ga je om je familie en vrienden te beschermen?
Als ik dit boek in één woord moet beschrijven dan is het: WOW! Ik kan iedereen deze prachtige historische roman aanraden. Lees dit boek!

De lege stad
ISBN 9789041426253 – Uitgever: Ambo Anthos – 298 pagina’s – Verschenen: maart 2015
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “De lege stad – Simone van der Vlugt

  1. Ik was eerlijk gezegd in eerste instantie ook niet echt enthousiast, maar je recensie heeft me overtuigd. Ik ga deze ook zeker lezen binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.