Eerlijk duurt het langst – Aline van Wijnen

Ze had het goed voor elkaar. Ze had een jaloersmakende baan, een waanzinnig appartement, een interessante man die haar alle ruimte gaf en genoeg financiële mogelijkheden om van het leven te genieten – het leven zoals ze dat altijd voor ogen had gehad. En dat alles had ze alleen aan zichzelf te danken.

Korte inhoud 
“In één dag verliest de Amsterdamse Miranda Rademakers alles waar ze zeker van was: haar werk, haar huis en haar man. Plotseling staat ze op straat en kan ze bij niemand terecht. Behalve bij Chantal, een tante die ze al jaren niet heeft gezien en die een boekwinkel runt in een provinciaal stadje.
In afwachting van haar terugkeer naar de grote stad trekt Miranda bij haar in en helpt in de winkel, waar ze de klanten advies geeft over boeken en het leven. Ze ontmoet daar steeds meer mensen die ze in haar hart sluit.
Langzaam maar zeker begint ze haar leven weer op te bouwen. En dan komt ze ook nog de knappe politieagent Raf tegen.

Het leven buiten de grote stad is zo gek nog niet, zeker met zo´n leuke man aan je zijde! Is dit haar tweede kans op liefde, of zullen de geheimen uit haar verleden haar toekomst in de weg staan? Eerlijk duurt immers het langst…”

Ze voelde zich uitgekotst. Afgeschreven. Gisteren nog een geslaagde radiopresentatrice, gelukkig getrouwd met een rijke en belangrijke man, wonend in het centrum van de stad. Vandaag verlaagd tot een zwerver, zo met haar koffers op het Centraal.

Mijn mening 
Ik hou enorm van de (historische) romans van Aline van Wijnen! Gegarandeerd ‘in-één-ruk-uit’-materiaal waar ik onwijs van geniet. Heel erg veel zin dus in dit verhaal over Miranda en haar nieuwe start! En een verhaal over een boekwinkel kan niet missen, toch?

Miranda (32) heeft het pérfect voor elkaar met haar ‘jaloersmakende baan, een waanzinnig appartement, een interessante man (…) en genoeg financiële mogelijkheden om van het leven te genieten- het leven zoals ze dat altijd voor ogen had gehad’, maar dan verliest ze dat allemaal in één klap… Ze wordt ontslagen, haar man wil scheiden en ze staat op straat. Ze kan niet terecht bij haar enige ‘vriendin’, ouders, of zus (waar ze allemaal geen hechte band mee heeft). Wat moet ze nu??
Ze zoekt contact met het andere zwarte schaap in de familie, haar tante Chantal, die ze amper kent, maar waar ze van harte welkom is. Tante Chantal woont in een ‘provinciaal gat’ en heeft een boekwinkel, waar Miranda gaat helpen tot ze een betere baan en eigen woonplek vindt, weer in Amsterdam natuurlijk. Maar ondertussen blijkt ze het best naar haar zin te hebben in dat stadje en leert ze steeds meer mensen kennen door haar werk in de boekwinkel. Ook leert ze de knappe en lieve politieagent Raf kennen.
Zou ze daar misschien toch een nieuw leven kunnen opbouwen? Of verpest ze het voor zichzelf door niet helemaal eerlijk over haar verleden te zijn?

Die Miranda, met haar ‘pérfecte’ leventje en hoe ze oordeelt over anderen… Ik wilde haar in het begin van het verhaal best vaak even flink door elkaar rammelen! En dan komt haar leven totaal op zijn kop te staan en zal ze toch misschien moeten gaan inzien dat ze wat van haar meningen moet gaan herzien…? Uiteraard is er een reden voor waarom Miranda is zoals ze is, waarom ze zo’n harnas om heeft, en daar kom je langzaam steeds meer van te weten. Nadat ik haar in het begin niet zo sympathiek vond, leerde ik haar beter kennen en begon ik steeds meer met haar mee te leven. Tot ik zelfs een aantal keer met een brok in mijn keel zat…
Heeft ze eindelijk een beetje een draai gevonden… Begint ze te veranderen… Begint ze dingen te accepteren… Heeft ze eindelijk misschien wel eens échte liefde gevonden… Maken haar geheimen dan weer alles kapot? Pfff…
Wat is dit een heerlijk verhaal! Ik werd helemaal meegesleurd! Zo fijn. De worstelingen die Miranda én Chantal met de familie hebben, de worsteling die Miranda met zichzelf heeft, het leven wat ze in de brouwerij brengt in de wat ‘stoffige’ boekwinkel, de band die ze opbouwt met sommige klanten, de verrukkelijke romantiek… Smullen geblazen! Eenmaal begonnen aan het boek is er geen stoppen meer aan. En wat onwijs leuk dat de boekencommunity zo’n grote rol speelt in het verhaal!
Weer een superfijne feelgood van Aline! Ik verlang nu alweer naar meer.

Tante Chantal. Wat was er uiteindelijk met haar gebeurd? Een verzwegen familielid, een vaag verhaal, een naam die nooit werd uitgesproken alsof het een vloek was.

Eerlijk duurt het langst 
ISBN 9789022598481 – Uitgever: Boekerij – 304 pagina’s – Verschenen: april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.