In je dromen ga jij – Inge van der Krabben

De dood kroop vanaf haar tenen en vingers langzaam omhoog, en Safia begreep dat ze stervende was. Haar lijf raakte op, haar tijd was om.

Korte inhoud
Op het sterfbed van haar moeder krijgt de veertigjarige Mariam een opdracht die haar leven op zijn kop zet: vind mijn eerstgeboren zoon voor ik sterf, maar houd het geheim. Kan ze voldoen aan de laatste wens van Safia? Overweldigd door vragen en emoties regelt Mariam haar vertrek naar haar geboorteland Marokko. Aya, Mariams dochter, staat op het punt van trouwen. Ze heeft haar ouders ook iets op te biechten, maar is bang om haar hart te volgen. In Marokko leert Mariam een andere kant van Safia, en van zichzelf, kennen. En vindt ze op tijd de verloren broer?

Ze besefte hoe moeilijk ze het haar dochter zou maken door haar terug te sturen in de tijd. Toch kon ze niet anders. Het was haar laatste kans en Mariam was sterker dan ze zelf wist.

Auteur
“Inge van der Krabben studeerde Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht. Zij is naast auteur, blogger en docent creatief schrijven.”

Ze huilde zonder geluid om de verstikte was, om de vervlogen zomers, om de broer die ze niet kende, om haar stervende moeder met die onmogelijke wens.

Mijn mening
Ik was onder de indruk van Inge’s debuut Tot waar we kijken kunnen en dus heel erg benieuwd naar deze tweede roman! De omslag was in ieder geval weer heel aansprekend.

Mariams moeder, Safia, ligt op sterven. Zij en haar broers en zus hebben haar vanuit Marokko naar Nederland gehaald toen het steeds slechter ging met haar gezondheid. Voordat Safia kan sterven heeft ze nog één laatste wens en Mariam, haar gevoeligste dochter, is degene die haar moet helpen; zij moet naar Marokko om Safia’s eerstgeboren zoon te zoeken en hem mee te nemen naar Nederland zodat ze hem nog één keer kan zien. Maar Mariam mag het verder niemand vertellen, hij is namelijk een goed bewaard geheim uit haar verleden…
Mariam heeft het er heel moeilijk mee; haar moeder blijkt ineens een geheim verleden te hebben, ze moet dit geheim alleen dragen, ze moet accepteren dat haar moeder – inmiddels in coma – gaat sterven, aan haar man heeft ze niet veel steun én haar dochter Aya gaat bijna trouwen. Het wordt haar allemaal een beetje teveel! Wat moet ze doen?
Ondertussen worstelt Aya ook met een geheim; ze zal haar ouders iets moeten vertellen, maar het goede moment lijkt maar niet te komen zo met de zorgen om oma en haar op handen zijnde bruiloft…

Je leest dit verhaal vanuit drie verschillende perspectieven: dat van de met haar gevoelens worstelende Mariam, van dochter Aya die het maar niet aandurft om haar ouders te vertellen dat ze haar hart wil volgen, en daarnaast de coma-gedachten van Safia die koortsachtig op en neer gaan in het verleden. Ook krijgt Safia nog wel, in tegenstelling tot wat de dokters denken, wat mee van wat er gaande is in haar ziekenhuiskamer.
Zo krijg je een mooi beeld van de drie vrouwen, de drie generaties; hun gevoelens, hun verdriet, hun verlangens, hun ontwikkelingen… En er vormt zich langzaam een aangrijpend beeld van wat Safia er toen toe bewogen heeft haar kind af te staan.

In je dromen ga jij is een prachtige familieroman over keuzes maken, over plichtsgevoel en eer vs. je hart volgen en kiezen voor jezelf (zijn). Het verhaal is warm, liefdevol, heel erg sfeervol – Inge weet het ontzettend mooi tot leven te brengen allemaal; de gevoelens en de setting – en is heel ontroerend. Het heeft me echt heel erg weten te raken! Bedankt voor dit mooie verhaal, Inge.

Ze balanceerde tussen licht en donker, tussen waken en slapen. Ze wist niets en alles, dacht niets en alles, voelde niets en alles.

In je dromen ga jij
ISBN 9789024580491 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 288 pagina’s – Verschenen: februari 2019

[bol_product_links block_id=”bol_5ca30b52429f7_selected-products” products=”9200000100734803,9200000100730019,9200000040491575,9200000041053676″ name=”inge” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “In je dromen ga jij – Inge van der Krabben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.