Tot waar we kijken kunnen – Inge van der Krabben

Tot waar we kijken kunnen1

Beslissingen nemen was haar moeders specialiteit, voor zichzelf en voor anderen en dan vooral voor diegenen van wie ze dacht dat die haar hulp nodig hadden. Ze wilde haar niet nodig hebben, mocht haar niet langer nodig hebben.

Korte inhoud
Tot waar we kijken kunnen van Inge van der Krabben is een prachtige, ontroerende roman over een moeder-dochterrelatie. In een frisse, eigen stijl schrijft Van der Krabben over loslaten, loskomen, volwassen worden, verbinden, afscheid nemen en rouw.
Hoofdpersoon Janne staat op de rand van een burn-out en realiseert zich dat het tijd wordt om voor zichzelf te kiezen en zich los te maken van haar moeder. Dan blijkt dat haar moeder ongeneeslijk ziek is en spoedig zal overlijden. Samen gaan ze op zoek naar een nieuw evenwicht in hun relatie.
Vele moeders en dochters zullen zich herkennen in deze roman. “

Toch was het gebeurd, ze was zichzelf kwijtgeraakt. Kun je jezelf eigenlijk wel kwijtraken als je nooit goed hebt geweten wie je bent en wat je wilt?

Auteur
“Inge van der Krabben studeerde Algemene Letteren, werkte als redacteur en communicatieadviseur voor diverse bedrijven en heeft sinds 2008 haar eigen tekstbureau. Tot waar we kijken kunnen is haar debuutroman.”

Voor jezelf kiezen is ook een keuze.

Mijn mening
Toen ik afgelopen zomer op de ZomerBBB was bij VBK Uitgevers was Inge van der Krabben daar om te vertellen over haar boek dat zou verschijnen. Ze heeft met haar rustige verschijning en mooie vertellen indruk gemaakt op me, dus ik was erg nieuwsgierig naar haar boek.

Het boek “straalt” dezelfde rust uit als Inge, van de omslag met de prachtige kleuren en foto (het konijn slaat op de act die Jannes moeder bij Holland’s Got Talent wil opvoeren) tot het ontroerende, gevoelige verhaal over moeder en dochter die hun weg met elkaar opnieuw moeten zien te vinden voor de moeder overlijdt. Het las zo soepel weg, als een beekje… Het voelde haast poëtisch aan. Inge heeft een hele mooie schrijfstijl. Ik ben niet gauw weg van een roman, maar deze heeft me geraakt. Voordat ik het wist had ik het boek uit, ik was er zo doorheen gegleden. En dat terwijl de emoties die het verhaal oproepen best heftig zijn.
Ik vond namelijk ook veel herkenning in de burn-out gevoelens van Janne. De beschrijvingen van hoe zij zich kan voelen, het was alsof ik over mezelf las…

Het enige minpuntje aan het boek vond ik dat er niet aangegeven werd dat er een perspectiefwisseling kwam, het wisselde tussen Janne en haar moeder en soms duurde het een paar zinnen voor ik doorhad dat nu de andere persoon aan het woord was.
Verder vind ik dit debuut heel erg geslaagd en zeker een aanrader! Tip voor de feestdagen misschien?

Tot waar we kijken kunnen
Tot waar we kijken kunnen
ISBN 9789026331411 – Uitgever: Ambo Anthos – 240 pagina’s – Verschenen: augustus 2015
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor…

11 thoughts on “Tot waar we kijken kunnen – Inge van der Krabben

  1. Nou Judith dit is wel een boek wat me erg aanspreekt. Hoewel ik heel selectief ben in het kopen van boeken ( ik heb er al zoveel) ga ik toch overstag en loop ik vanmiddag langs de boekhandel.
    Ik wens jou hele fijne feestdagen toe met heel veel mooie boeken.

  2. Ik ben het weer gedeeltelijk met je eens Judith door de persoons wisselingen vond ik een wat warrig verhaal toch heb ik vlot uitgelezen. Mooi thema, vlotte schrijfstijl, toch niet mijn favoriete boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.