De geschiedenis volgens Bicker – Mariëlle Hageman (+ winactie!)

Achter hem in de ochtendnevel verdwenen de contouren van Amsterdam, dat nu in handen was van de prins van Oranje.
Bicker had alles op het spel gezet, en verloren.

Korte inhoud
15 oktober 1787. Weggedoken in een trekschuit vlucht Jan Bernd Bicker uit Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. Bicker is er niet meer veilig. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette is mislukt.

Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen van avontuur naar avontuur door een woelig Europa. Ook als hij ten slotte plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden. Zijn belevenissen – grote historische gebeurtenissen en alledaagse voorvallen – beschrijft Bicker in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële documenten.

De geschiedenis volgens Bicker vertelt het persoonlijke verhaal van een van de grondleggers van de Nederlandse democratie en is tegelijk een geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van verlichting en revolutie.

Dit boek vertelt de buitengewone geschiedenis van Jan Bernd Bicker en de tijd waarin hij leefde aan de hand van zijn archief. (…)
Het boek is nadrukkelijk geen biografie. Het is een persoonlijk verhaal (…) vanuit Bickers eigen perspectief.

Auteur
“Mariëlle Hageman is schrijver en (kunst)historicus. Ze publiceert onder meer over de geschiedenis van Amsterdam en schreef bijvoorbeeld het succesvolle Het A’damboek, en recent Amsterdam in de wereld.”

Voor de Bickers was Amsterdam nog altijd de rijkste en machtigste stad van de wereld, en zij waren er heer en meester. Maar op straat heerste onvrede.

Mijn mening
Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik gek op geschiedenis en lees ik er ook graag af en toe non-fictie over. Ook de geschiedenis van Nederland blijft me fascineren en ik ontdek steeds nieuwe figuren/aspecten. Zo leerde ik de naam Bicker al kennen bij Simone van der Vlugt en via haar social media leerde ik Mariëlle Hageman kennen die een boek aan het schrijven was over een lid van deze invloedrijke familie: Jan Bernd Bicker (18e eeuw). Het boek ging meteen op mijn wensenlijst! Blij dus dat ik hem mocht lezen en bespreken van uitgever en auteur. Past ook perfect bij de geschiedenisweek die ik hou! En wat een mooie omslag hè?! Afbeelding loopt helemaal door.

Jan Bernd Bicker leefde in de roerige (2e helft) van de 18e eeuw in de Nederlandse Republiek. Hij was een telg uit een al eeuwenlang (invloed)rijke familie uit Amsterdam. Aan de hand van een levensverhaal gevormd uit zijn vele brieven, dagboeken, aantekeningen en reisverslagen neemt Mariëlle Hageman de lezer mee op reis (eigenlijk zelfs wel ‘op avontuur’) door het tumultueuze leven van deze man en zijn gezin. Zo leer je niet alleen de persoon Jan Bernd Bicker kennen, en de vele verliezen die hij geleden heeft, maar ook de tijd waarin hij leefde met alles wat er toen gaande was in Europa. En dat was veel!

De geschiedenis volgens Bicker is een verhaal over rijkdom, macht, politieke spelletjes en (véél) oproer. Een verhaal waarin je als goeierik zomaar ineens de slechterik kan zijn en opgesloten wordt of je land voor jaren moet ontvluchten. Een verhaal waarin heel veel namen voorkomen en waarin heel veel gebeurt. (Dit is geen kritiek overigens, het wás gewoon zo’n chaotische tijd! Een ingewikkelde, maar rijke geschiedenis!)

Wat bijzonder dat wij nu, door wat deze man toen allemaal bijhield, zo’n levendig kijkje kunnen krijgen in het Europa van de 18e eeuw! En wat heeft Mariëlle er een toegankelijk verhaal van gemaakt, wat voor een non-fictie boek lekker soepel wegleest. Hier en daar zijn er naar mijn zin iets te veel opsommingen, maar aan de andere kant draagt dat wel weer bij aan het tot leven komen en alles voor je zien…
Ik voel me weer wat rijker door het lezen van dit boeiende boek; weer een stukje geschiedenis waar ik nu wat meer van weet en wat dus meer leeft. Heel erg fijn!

P.s.: Ben je nou net zo gek op geschiedenis als ik en heel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan gauw verder, want ik kreeg hem per ongeluk twee keer en verloot een exemplaar!

Bickers revolutie was begonnen. Het zou vooral een revolutie van redeneringen worden.

Winnen!
De winactie is inmiddels afgelopen! Bedankt voor het meedoen allemaal! De winnaar is Sandra en zij heeft een mailtje ontvangen.
Wat moet je doen om kans te maken op dit interessante non-fictie boek?

 • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
 • De winactie delen is lief! (niet verplicht)
 • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht met een geldig mailadres
 • Je reageert vóór maandag 4 maart, want dan neem ik contact op met de winnaar
 • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar
 • (Alleen adressen in Nederland ivm verzendkosten, sorry! Of je moet de verzendkosten willen aanvullen  )

De geschiedenis volgens Bicker
ISBN 9789028283015 – Uitgever: Van Oorschot – 270 pagina’s – Verschenen: november 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5c73cec135131_selected-products” products=”9200000095526201,9200000102548917″ name=”Bicker” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

45 thoughts on “De geschiedenis volgens Bicker – Mariëlle Hageman (+ winactie!)

 1. Wat lief van jou!! Vaderlandse geschiedenis heeft een speciaal plekje in mijn hart. Wat ik weet van de familie Bickers is dat die heel invloedrijk was. Ik heb eigenlijk alleen maar goede berichten gehoord over dit boek.
  Ik zou het graag lezen.

 2. Oh wat tof dat je dit boek kunt winnen! Ik doe graag mee aan deze winactie, ik ben zeer nieuwsgierig naar dit boek en hoe leuk dat er nu over meerdere leden van dezelfde familie boeken zijn geschreven.

 3. Het lijkt mij een interessant boek om te lezen. Als ik het zou winnen, zou ik het aan mijn man Frank geven voor zijn verjaardag: hij is dol op dit soort boeken. Bedankt voor deze winkans!

 4. Alweer super leuk! Ben erg geintresseerd in de geschiedenis. Volg je wederom op insta (readingsavanna) en heb je gevonden op facebook!

 5. Dit is nou een boek waar ik zeer benieuwd naar ben.
  Ik ben altijd erg geïnteresseerd in te lezen hoe ze vroeger leefden.
  Zo heel anders dan nu.
  Heel graag doe ik mee met deze winactie.
  Ik volg op Bloglovin, hoop dat dat voldoende is.

 6. Ik las eigenlijk alleen maar romans, maar door jouw blog ben ik Simone van der Vlugt gaan lezen en ik vind het geweldig! Nooit gedacht dat historische romans zo boeiend zijn! Ik doe graag mee met je winactie.

 7. ahhh de geschiedenis van ons vaderland dat wil ik toch graag onze kinderen mee geven dus wat een kans om er meer van te weten te komen want het mag niet verloren gaan

 8. Jaaaaa in plaats van het boek over de Bickers van Simone van der Vlugt (ik twijfelde al welk boek ik eerst zou kopen) lees ik graag dit boek van jou! Nouja, dat jij mij gaat geven 😉
  Bedankt alvast ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.