Edison – Torben Kuhlmann

Verscholen achter de boekenplanken lag de muizenuniversiteit.
Nieuwsgierige muizen konden er alles leren over hun geschiedenis: over muizenontdekkingsreizigers en muizenuitvinders, maar ook over uitvindingen van mensen, zoals de stoommachine en de gloeilamp.

Korte inhoud
Op zoek naar een verloren schat gaan
twee muizen op een avontuurlijke
reis naar de bodem van de oceaan.

Een verbluffend mooi prentenboek van
de illustrator van Lindbergh en Armstrong

“Pardon, professor, ik heb uw hulp nodig,” zei hij verlegen. “Ik ben op zoek naar een schat.”

Auteur & illustrator
“Torben Kuhlmann werd in 1982 in Sulingen (Duitsland) geboren. Al vanaf jongs af aan tekende en knutselde hij veel. Hij besloot dan ook om in Hamburg illustratie en communicatiedesign te gaan studeren. Tijdens zijn studie was hij al als freelance illustrator actief. Hij werkt vooral graag met pen en aquarel.

Als afstudeerproject maakte Torben het prentenboek Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis. Dit boek werd in 2012 uitgebracht, waarmee hij meteen bekend werd. Het boek is in verschillende talen vertaald en heeft veel positieve reacties gekregen.”

Volgens de professor was niets onmogelijk voor een muis. (…)
De professor vertelde dat er eens een muis was geweest die in een wiebelig vliegtuigje de oceaan was overgestoken. En jaren later was het een muis die als eerste aardbewoner op de maan landde.

Mijn mening
Ik ben fan van het werk van Torben Kuhlmann! Zijn boeken Mollenstad, Lindbergh en Armstrong zijn zo onwijs prachtig! En ook Edison is weer een plaatje…

In Edison leren we de jonge muis Peter kennen, die de oude professormuis om hulp vraagt bij het zoeken naar een schat. Een van zijn voorvaderen voer lang geleden de oceaan over naar Amerika en had een grote schat bij zich. Maar het schip had schipbreuk geleden en nu lag de schat op de bodem van de oceaan…
Eerst wil de professor alleen helpen wat uit te zoeken, maar niet bij de daadwerkelijke zoektocht, hij heeft vroeger al genoeg avonturen meegemaakt. Maar als hij ziet hoe volhardend Peter is in het zoeken naar een manier om op de bodem van de oceaan terecht te kunnen komen, besluit hij toch het avontuur samen aan te gaan! Ze gaan flink aan de slag en bouwen een geweldige onderzeeër. De zoektocht kan beginnen!

Naast het heerlijk avontuurlijke verhaal vol leuke en spannende experimenten en uitvindingen, waarin voor degenen die de vorige boeken ook gelezen hebben nog oude bekenden voorkomen, staat ook dit boek weer vol prachtige prenten. Soms zomaar een paar pagina’s achter elkaar, zonder dat er tekst tussendoor komt. Geweldig mooi! Ze brengen het verhaal van de zoektocht van de muizen naar de schat helemaal tot leven en je kunt er uren naar blijven turen. Stuk voor stuk kunstwerkjes die het inlijsten waard zijn. 

Achterin het boek staat wat extra uitleg over de uitvinding van de gloeilamp en over Thomas A. Edison, de man waarbij het verhaal en de zoektocht eindigt, zoals je al verwacht als je de titel ziet van het boek.
En de manier waarop we daar terechtkomen is echt zo fantastisch gedaan! Edison is een leerzaam en zeer avontuurlijk pareltje van een jeugdboek!  Ook Remy (7) heeft hem verslonden.

“Dus je wilt echt die schat op de bodem van de oceaan vinden?” vroeg de professor. “Oké…” Hij zweeg even. “Dan zal ik je helpen.” 

Edison
ISBN 9789051166514 – Uitgever: De Vier Windstreken – 114 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Vertaald uit het Duits door: Joukje Akveld – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.