Waren er, naast die eerste Atlantische oversteek, misschien nog andere baanbrekende daden die muizen op hun naam hadden staan? En schuilt er achter het verhaal van de beroemde luchtvaartpionier en vrouwenrechtenactivist Amelia Earhart misschien ook een tot nu toe onbekende muis?
KORTE INHOUD
“Het verhaal van muis Lindbergh krijgt een staartje in het nieuwste, vijfde deel in de serie, waarin voor het eerst een vrouw in de hoofdrol staat!
Voor de woelmuizen zijn de grenzen van hun moestuin de grenzen van de wereld. Maar een van hen droomt van grotere dingen. Op een postzegel ziet ze een afbeelding van een reusachtige kat uit een land in Afrika. Hoe kan ze daar komen? Ze is vastbesloten in een zelfgebouwde vliegmachine de Atlantische Oceaan over te vliegen. En daarna de hele wereld rond!
Slechts vijf jaar na Charles Lindbergh vloog de pionier Amelia Earhart solo over de Atlantische Oceaan. Maar ze overwon ook andere grenzen door zich in te zetten voor vrouwenrechten en vrouwenemancipatie. Achterin het boek vindt je meer informatie over het leven van Amelia Earhart.”
Ze was per slot van rekening uitvinder. In de loop der tijd had ze voor de andere woelmuizen allerlei uitvindingen geknutseld: graafmachines, zandboren en rupsbanden.
MIJN MENING
Tien jaar geleden verscheen het eerste muizenavontuur van Torben Kuhlmann, Lindbergh, en nu, met zijn vijfde muizenverhaal, krijgen we een soort vervolg op dat verhaal, waarin een oude bekende een rolletje speelt. Maar de hoofdrol is weggelegd voor een vrouwelijke woelmuis!
De kleine woelmuis kon zich niet concentreren op haar werk. Ze bleef maar staren naar de postzegel van de grote kat. Daar kwam bij dat ze de gevaarlijke plek waarover Humphrey had gesproken niet uit haar hoofd kreeg.
‘Onder de moestuin’ is de hele wereld voor een kleine woelmuis. Ze is uitvinder en heeft voor de andere woelmuizen al van alles uitgevonden om hun graafwerk nog effectiever te maken. Als de muis die haar voorziet van onderdelen een stukje papier meeneemt waar een reusachtige kat op staat, omgeven door een rafelig randje, kan ze die kat niet meer uit haar hoofd krijgen. Ze komt erachter dat het een leeuw is en dat die in Afrika leven, een land ver weg, over de oceaan. Hoe komt ze daar? Haar leven staat totaal op zijn kop. Er is nog véél meer dan het ‘postzegeltje’ moestuin!
Met een zelfgebouwde vliegmachine moet het lukken de oceaan over te steken, er is al een muis geweest die haar is voorgegaan! Ze zoekt die vliegende muis op en hij helpt haar op weg. En haar dromen zijn inmiddels alleen maar groter geworden: nu wil ze niet alleen naar Afrika, maar de héle wereld rond! Zal het deze kleine woelmuis lukken, als allereerste muis? En zet ze daarmee misschien een voorbeeld voor een menselijke vrouwelijke piloot die het haar na gaat doen?
‘Sinds ik de postzegel heb, staat mijn leven op zijn kop. Ik heb zoveel vragen…’
Ik kan er niet over uit hóé mooi deze boeken zijn! Die illustraties!! De een nog mooier dan de ander… En er staan er ook zo heerlijk veel in! Ondanks het ook best wel flinke verhaal, is het met recht een ‘prentenboek’ te noemen. Ik zou alle prenten hier wel uit willen lichten, ik ben er helemaal weg van en er valt zo lekker veel op te zien… Maar, dat doen we natuurlijk niet, bekijk zelf dit prachtboek maar!!
Het verhaal van deze moedige, naamloze, woelmuis is stoer en ontroerend. Ze ontdekt dat de wereld veel groter is dan de moestuin waaronder ze woont en dat ze veel meer kan dan alleen apparaten uitvinden voor de andere woelmuizen, om hen bij het werk te helpen. Als ze besluit om nu eindelijk iets voor zichzelf te ontwerpen en te maken, stuit dat wel op wat weerstand: ze is toch een wóélmuis? Geen vlíégmuis? Ze moet maar gauw weer een graafmachine gaan uitvinden! Gelukkig is het woelmuisje een ontzettende vindingrijke doorzetter en weet ze haar vliegmachine klaar te krijgen en vertrekt ze voor haar reis om de wereld…
Heel erg leuk dat de vliegende muis uit het eerste muizenavontuur, Lindbergh, een voorbeeld voor haar is en ook een rol speelt in dit verhaal! En heel erg leuk dat nu een vrouwelijke muis de hoofdrol speelt! En dat de indruk gewekt wordt dat niet Amelia Earhart de weg vrij baande voor andere vrouwelijke piloten, maar dat deze kleine muis dat misschien wel vóór haar deed.
Een ontzettend avontuurlijk, zeer verhalend prentenboek weer! Een mooi verhaal met nóg mooier beeld! Zelfs zonder de tekst zou je het verhaal al intens meebeleven! Heel erg knap. Op naar meer muizenavonturen? Ik ben benieuwd welke historische figuren er nog meer door muizen op weg geholpen zijn…
‘Er is al eens een muis de Atlantische Oceaan overgevlogen!’ doceerde de wasbeer met opgeheven vinger. ‘Een reis naar Afrika moet dus ook mogelijk zijn.’
Earhart
ISBN 9789465000077 – Uitgeverij: De Vier Windstreken – 128 pagina’s – Verschenen: oktober 2024 – Vertaald door: Joukje Akveld – Illustraties: Torben Kuhlmann – Leeftijd: 6+