Spreek je chocola? – Cas Lester

Ik kan me de dag waarop ik Nadima ontmoette nog precies herinneren. Het was de dag waarop ik mijn drie grote broers had overgehaald om in een rokje naar school te gaan.

Korte inhoud
Bij de 12-jarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit – met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap vol emoticons, zoetigheden, cultuurverschillen en vooral veel lol. 

En weet je wat het gekke was? Hoewel ik niets van haar afwist en geen idee had hoe ze was, mocht ik haar meteen.

Auteur
“Met veel humor laat scenario- en kinderboekenschrijver Cas Lester zien dat vriendschap zich niet laat begrenzen door talen of culturen.”

En toen kreeg ik een briljante ingeving, al zeg ik het zelf. Ik viste een reep chocola uit mijn tas, brak een stukje af en gaf het haar.
‘Spreek je chocola?’ vroeg ik.

Mijn mening
Wat een geweldig boek om te zien, hè?! Heerlijk warm en uitnodigend. En zo’n titel spreekt ook wel aan! 

Jaz is een 12-jarige brugklasser die niet op haar mondje gevallen is en het niet altijd eens is met de regels, daar komt ze dus weleens mee in de problemen, al bedoelt ze het vaak goed.
Op een dag komt vluchtelinge Nadima bij haar in de klas en Jaz ontfermt zich over het meisje dat nog amper Engels spreekt. Met het delen van een stuk chocola worden ze vriendinnen en de meisjes weten het ondanks de taalbarrière toch heel gezellig met elkaar te hebben en leren elkaar steeds beter kennen. Uiteraard ontstaan er wel wat misverstanden, maar vriendschap overwint altijd!

Wat had ik een heerlijk boek als dit even nodig zeg! Fijn om eindelijk weer even helemaal te verdwijnen in een verhaal en niet meer te willen stoppen met lezen.

Het boek ziet er niet alleen heel erg warm uit, het verhaal is dat ook! En met heerlijk veel humor – zelfspot van de 12-jarige vertelster Jaz over haar dyslexie – naast de ontroerende gedeeltes waarin het duidelijk wordt wat vluchtelinge Nadima heeft meegemaakt.
Naast dat het over de groeiende band tussen Jaz en Nadima gaat, die hecht bevriend raken ondanks dat ze elkaars taal niet goed spreken, gaat het ook over jaloezie en oude vriendschappen die een nieuwe vorm moeten krijgen én over families, in allerlei soorten en maten.

Echt een hartverwarmend jeugdboek, wat heerlijk wegleest en waar je stiekem ook een beetje trek van krijgt!  Heel mooi!

“EN hij had onderaan ook nog ‘let op je spelling’ geschreven, in grote letters. Hoe kan ik op mijn spelling letten als ik niet weet hoe woorden gespeld worden?”

“Ik bedoel, ik en Google Translate? Ik kan mijn eigen taal al nauwelijks lezen.”

“Dat je het even weet: een heleboel beroemdheden zijn dyslectisch.”

Spreek je chocola?
ISBN 9789025769246 – Uitgever: Gottmer – 256 pagina’s – Verschenen: augustus 2018 – Originele titel: Do You Speak Chocolate? – Vertaald door: Sofia Engelsman – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5beaca7d2d1c5_selected-products” products=”9200000090489886,9200000096926222″ name=”chocola” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Spreek je chocola? – Cas Lester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.