De Verboden Duinen – Marjolein Visser

Een bijzondere, nieuwe persoon in je leven betekent een nieuwe kans, dacht ze. En misschien wel een vriendschap. Dat moest gewoon.

KORTE INHOUD 
“Alles wat ik nu ga doen, MAG NIET.

Mila heeft een Briljant Plan. Ze gaat beste vriendinnen worden met Eline. Dan kan Mila al het andere vergeten: haar moeder die lange dagen werkt in het strandhotel, haar vader die is vertrokken, haar voetballessen waar geen geld meer voor is. Samen met Eline maakt ze nieuwe Briljante Plannen, zoals stiekem kamperen in de Verboden Duinen.
Maar alles loopt anders dan ze dachten…”

Wat het Briljante Plan is?
Nou: vrienden worden met Eline natuurlijk. In plaats van gedoe met ouders of met school —> een beste vriendin.

MIJN MENING 
Ik was natuurlijk meteen al weg van de omslagillustratie van dit kinderboek (9+), want: Sophie Pluim! En heel erg benieuwd naar het verhaal van Marjolein Visser, want de korte inhoud sprak me heel erg aan. Ik verwachtte een ontroerend verhaal…

Mila (11) wil niet meer denken aan haar altijd veel te hard werkende, sombere moeder, die in Hotel Duinzicht werkt, aan haar vader die hen verlaten heeft, aan haar voetballessen waar geen geld meer voor is, of aan de pestkoppen op school (omdat er geen geld is voor nieuwe kleding). Ze besluit een LBP te gaan bijhouden, haar Logboek van een Briljant Plan. Wat dat Briljante Plan dan is? Nou, beste vrienden worden met de mooie Eline, de dochter van de nieuwe hotelbaas, die bij haar in de klas komt nog net voor de zomervakantie (ook zij blijkt een buitenbeentje; ze stottert en heeft dyslexie). En dan samen met haar kamperen in de Verboden Duinen deze de zomer!
Haar Briljante Plan lijkt te werken, als ze ook écht vriendinnen worden, maar er gaat ook een hoop mis… Tijd voor Briljant Plan B?

We moeten samenwerken. En we moeten gewoon heel veel samen zijn. Eline en ik. (…)
Einddoel: samen de Verboden Duinen in. Daar kan E lekker ongestoord stotteren. Misschien is dit wel het beste verjaardagscadeau ooit.

Nou, het ís een ontroerend verhaal! Ik vloog door het heerlijk lezende verhaal heen en leefde van begin tot eind ontzettend mee met die sterke Mila! Ze heeft het niet makkelijk thuis, met een vader die is vertrokken en waar ze niet meer mee wil praten, met een moeder die Veel Lange Dagen maakt in het hotel om het gezin te onderhouden en die op instorten staat, met haar jongere broertje Nallie waar ze veel zorg voor draagt en voor wie ze zich groothoudt, met de pesterijen op school omdat ze versleten/te grote/te kleine/verkeerde kleding draagt… Gelukkig zijn er lieve mensen in hun omgeving (oh, wat een liefde voor Willem en Joy! ) en komt er een nieuw meisje in de klas, die ook nog eens ‘naast’ Mila woont, omdat ze de dochter van de nieuwe hotelbaas is. Als Mila toch eens beste vriendinnen kan worden met Eline! Dan kan ze alle ellende om zich heen vergeten en zal alles vast beter worden… (zo werkt het natuurlijk niet, helaas…)
Zo prachtig hoe er ook echt een hechte vriendschap ontstaat. Eline, waar Mila vanaf het begin helemaal weg van is, blijkt dyslexie te hebben en te stotteren, en Mila is juist een taalwonder, dus ze kan Eline heel goed helpen met haar schoolwerk (vindt ook de juf). Ze maken samen schoolwerk, maar delen ook van alles met elkaar. En maken meer Briljante Plannen. Ze worden steeds hechter en hechter… Heel warm en lief en fijn om te lezen!
Een belangrijk en heel leuk onderdeel van het verhaal is het Logboek van Mila (enige minpuntje: ik vond het best lastig leesbaar, zo klein en ‘priegelig’), echt super gedaan met tekeningen van Mila (Sophie Pluim! hadden er veel meer mogen zijn!) en met veel humor beschreven situaties en Plannen enzo. Heerlijk!
Mooi, hoe er in dit jeugdboek best intense thema’s aan bod komen als armoede, problemen thuis, pesten & als jong meisje overleven met een veel te zware last op je schouders, zónder dat het een zwaar, depressief verhaal wordt! Er zit genoeg ‘lucht’ omheen door de humor, de vriendschap, de verliefdheid en de Briljante Plannen etc…
De Verboden Duinen is een levensecht verhaal, met levensechte personen en problemen. Meeslepend, aangrijpend, pijnlijk mooi en hartverwarmend! Ik heb ervan genoten.

Ze dacht aan Eline. Zij redde Eline. En ze redde zichzelf. Ze zou alles zelf wel regelen. Dit was de perfecte plek voor hen samen. Alles wat niet mocht, mocht hier wel.

De Verboden Duinen 
ISBN 9789025885304 – Uitgeverij Leopold – 216 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Illustraties: Sophie Pluim – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.