Bijna vergeten – Dave Goldstein

Papa vraagt of dat nou ‘in’ is op school, die dilemma-vragen. Ik leg ‘m voor de honderdste keer uit dat het woord ‘in’ niet gebruikt wordt, net zoals ‘cool’ en ‘vet’ trouwens, maar inderdaad, iedereen doet het nu.

Korte inhoud
Wat kies je:
Elke dag met een clownsneus over straat lopen?
of…
Elke dag andijviestamppot eten?

Daniëlle en haar vader verzinnen elke dag gekke dilemma’s, waarop ze verplicht moeten antwoorden. Maar als ze écht iets te kiezen had dan zou Daniëlle het liefst willen dat haar moeder er nog was, die vier jaar eerder is overleden. Als haar vader een nieuwe vriendin krijgt, verzet ze zich hevig tegen het idee dat haar eigen moeder bijna vergeten wordt. 

Geen beelden van mama.
Al tijden niet.
Ik ben haar aan het vergeten.

Auteur
“Dave Goldstein (1972) is ondernemer en tekstschrijver. Nadat hij al eerder een aantal literaire prijzen won en succesvol debuteerde met een roman voor volwassenen, richt hij zich nu op zijn favoriete doelgroep: de jeugd.”

Ik gedraag me als een kutkind. Ik ben gemeen, maar kan het niet helpen. Waarom zeg ik dingen die ik niet wil zeggen? Ik ben kwaad, op papa, op mezelf, op iedereen, en ik weet niet eens waarom.

Mijn mening
Wat een opvallende en mooie omslag, hè?! Mooi die kleuren bij elkaar en die glimmende letters en ballon. Simpel, maar heel aansprekend. Was het verhaal ook zo aansprekend?

Daniëlle (13) is sinds de dood van haar moeder een paar jaar geleden alleen met haar vader. Ze maken samen veel lol en hebben het fijn, maar ze missen haar natuurlijk wel enorm. Toch is Daniëlle bang dat ze haar moeder langzaam aan het vergeten is, en als haar vader vertelt dat hij een nieuwe vriendin heeft, is ze bang dat hij mama ook vergeet…
Daniëlle wordt opstandig en raakt bevriend met de populaire Lilly, die niet bepaald een goede invloed op haar heeft. Samen spijbelen ze en Lilly steelt vaak! Maar ook Lilly blijkt het zwaar te hebben thuis; haar moeder is doodziek…
Gaat Daniëlle een goede invloed hebben op Lilly en kan ze haar tot steun zijn? En kan ze de nieuwe vriendin van haar vader accepteren?

Wat zit er heerlijk veel humor in dit verhaal! Het houdt de toch zware onderwerpen als afscheid, rouw en doorleven na verlies lekker luchtig. Ik heb het boek gelezen met een lach en een traan, want ontroerend was het zeker ook. In korte tijd leef je mee met Daniëlle die moet accepteren dat het leven doorgaat en dat dat echt niet betekent dat haar moeder vergeten is. En met Lilly die misschien wel fout is, maar ook zo haar littekens heeft en moet leren vergeven.

Op een aangename manier, in een denk ik wel uit het leven gegrepen verhaal, vol herkenning voor sommigen, komen in het kort een achtbaan aan emoties voorbij. Het verhaal leest lekker vlot, maar gaat niet té vlot. Echt kort maar krachtig. Een mooi verhaal!

De gymleraar klapt in z’n handen. Van niemand anders krijgt hij applaus.

Bijna vergeten
ISBN 9789025114046 – Uitgever: Uitgeverij Holland – 144 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5b950a7cd4367_selected-products” products=”9200000090425333″ name=”bijna” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Bijna vergeten – Dave Goldstein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.