Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Het is een beetje alsof je de mensen die tegenover je in de trein zaten mee naar huis hebt genomen en vanaf dat moment voorgoed met elkaar opgescheept zit.

Korte inhoud
Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen? 

Soms heb ik het gevoel dat dit allemaal niet echt is. Dat ik nog steeds gewoon één huis heb met twee ouders erin. Eén slaapkamer, en geen broers of zusjes.

Auteur
“Carlie van Tongeren begon met schrijven toen ze op 7-jarige leeftijd achter de typmachine van haar moeder kroop. Eerst kleine verhaaltjes over een meisje dat kerriesaus niet lekker vond, en later complete soapseries om zich tijdens de puberteit af te reageren. Ze werd naar eigen zeggen pas écht schrijver toen haar eerste boek uitkwam in 2011 (een chicklit). Inmiddels heeft ze 3 chicklits, 1 non-fictieboek en bijna 40 doktersromans op haar naam staan. Ze wist vanaf jonge leeftijd al dat ze boeken voor tienermeisjes wilde schrijven en met Heerestraat & Rozenlaan wordt deze droom werkelijkheid.”

‘Ik weet niet of ik ooit zal wennen aan de chagrijnigste stiefzus ter wereld, een chronische glimlach-stiefmoeder, een vader die… nou ja, laat maar – en een stiefbroer die eruitziet alsof hij morgen al zijn klasgenoten overhoop gaat schieten.’ 

Mijn mening
Weer een boek met zo’n lekker frisse, aansprekende cover! Ik kies ze erop uit  De illustratie geeft mooi weer hoe het voelt voor de hoofdpersoon om steeds maar heen en weer ‘geslingerd’ te worden tussen twee huizen en twee ouders…

Nina (15) moet heel erg wennen aan haar nieuwe leven als dochter van gescheiden ouders. Haar vader woont samen met zijn nieuwe vriendin en haar zoon Mark (16) en dochter Lindi (14), en haar moeder is aan het verpieteren in het oude huis. Nina woont afwisselend bij de een en bij de ander, en in geen van beide huizen is ze gelukkig. Haar vader heeft geen aandacht meer voor haar, haar stiefmoeder is áltijd opgewekt, haar stiefbroer is een duister uitziende en zwijgende metal-fan, en haar stiefzus is een vals kreng. En aan haar verslonsende moeder heeft ze ook niets. Maar, zit er niet wat meer verborgen onder het ruige uiterlijk van Mark? Het lijkt toch wel te klikken…
Gelukkig heeft Nina haar vriendinnen Iris en Mara, haar oma, het voetballen én haar dagboek waarin ze De-Zo-Had-Het-Moeten-Gaan-Dialogen schrijft om haar door alles heen te helpen!

Dit verhaal leest zo heerlijk vlot! En de Whatsapp-gesprekken en dagboekfragmenten maken het een leuk speels geheel. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen met lezen; ik leefde echt mee met Nina die zo ontzettend in tweestrijd zit. Bij haar vader is het leven wat makkelijker en normaler, maar dat toegeven aan haar depressieve moeder is natuurlijk geen optie. In plaats van haar een schop onder haar hol te verkopen (die ze écht wel kan gebruiken) probeert Nina maar trouw te blijven aan haar moeder. Met als gevolg dat ze in twee huizen op haar tenen loopt en zichzelf niet kan zijn, want ook bij haar vader kan ze niet echt aarden met alle nieuwe gezinsleden.

Naast de vast voor velen herkenbare emoties die komen kijken bij het scheiden van ouders en het moeten wennen aan een nieuw leven, zit er ook heerlijk wat humor in dit verhaal, dat houdt het allemaal fijn luchtig. En gelukkig zit er ook een beetje romantiek in! (alleen liep het niet helemaal af zoals ik had gewild… )
Een fijne balans tussen herkenbare realiteit en een beetje extra smeuïgheid. Een verhaal om je in te laten meeslepen én om lekker van te smullen!

Heerestraat & Rozenlaan
ISBN 9789463491259 – Uitgever: Blossom Books – 272 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.