Een winter in Wenen – Petra Hartlieb

Gevels van baksteen, grote vensters, tuinen, rijen bomen aan weerskanten van de straten; in deze buurt, in deze gezonde lucht, ging ze wonen. Marie kon het nauwelijks bevatten.

Korte inhoud
Een boekhandel, een beroemde dichter en een besneeuwd Wenen.
Bestsellerauteur Petra Hartlieb neemt je mee naar de tijd van het Weense Jugendstil.

Wenen omstreeks 1910. Marie werkt als kindermeisje bij de welgestelde familie Schnitzler. Op een dag moet ze voor de heer des huizes een boek afhalen in de nabijgelegen boekhandel. Ze komt echter volledig versneeuwd met lege handen thuis. Het boek bleek niet voorradig maar boekverkoper Oskar beloofde het zo snel als mogelijk langs te brengen. Nog dezelfde middag staat hij voor de deur. Met liefst twee boeken: het bestelde boek voor de heer Schnitzler en een boek voor Marie met daarin een persoonlijke boodschap voor haar. Hij zou haar graag nog eens ontmoeten…

Marie ging langzamer lopen. Ze had nog nooit van haar leven een voet in een boekwinkel gezet.

Auteur
“Petra Hartlieb (1967) leeft samen met haar gezin in en boven haar boekwinkel in Wenen. Van de een op de andere dag gaf ze haar baan op als journalist en literair criticus om zich samen met haar man te wijden aan het leven als boekhandelaar.
Naast het runnen van de succesvolle boekhandel schrijft ze ook boeken. In het najaar van 2017 verscheen van haar bij Uitgeverij Cactus de literaire novelle Een winter in Wenen.”

Het was een boek. Ze had een boek cadeau gekregen!

Mijn mening
Na het lezen van het heerlijke Mijn geliefde boekhandel van Petra Hartlieb, was ik erg benieuwd of deze roman van haar net zo fijn zou zijn! Het boek ziet er in ieder geval al prachtig chic en nostalgisch uit…

Begin 20e eeuw: Marie is het nieuwe kindermeisje van Heini en Lili, de kinderen van de welgestelde ‘Herr Doktor’ en Mevrouw Schnitzler. Hiervoor leefde ze in armoedige omstandigheden, dus deze nieuwe baan en nieuwe kans is er een uit duizenden. Er gaat een hele nieuwe wereld voor Marie open.
Meneer Schnitzler was ooit dokter en is nu een beroemd dichter. Hij leest zelf ook veel, dus er is vaak contact met de boekhandel in de buurt. Op een dag moet Marie een besteld boek ophalen en zo komt ze voor het eerst in haar leven in een boekhandel. Daar ontmoet ze boekverkoper Oskar Novak, op wie ze een onuitwisbare indruk achterlaat.
Het begin van een ontluikende romance in een besneeuwd Wenen…

Petra Hartlieb weet het Wenen uit vervlogen tijden helemaal tot leven te brengen in dit verhaal, net als de personages. Ik was daar gewoon en beleefde alles mee met Marie en Oskar.
Het verhaal leest vlot maar is tegelijkertijd heerlijk traag, perfect passend bij de sfeer en tijd. Er zitten geen al te grote spanningsbogen in, maar het is precies genoeg om maar steeds verder te willen lezen en te willen weten of Marie haar geluk weet vast te houden daar bij familie Schnitzler en of de prille verliefdheid tussen de twee jonge mensen kan opbloeien. En wat een hoffelijkheid nog, geweldig!

Wat een warm, lief, sfeervol en ontroerend verhaal! Ik heb intens genoten van dit boek en het had me nog wel twee keer zo dik mogen zijn. Ik wil zeker meer van Petra Hartlieb lezen!

‘Als wij elkaar nog eens zouden mogen ontmoeten, ben ik een gelukkig mens.
Uw Oskar’ 

Een winter in Wenen
ISBN 9789492504098 – Uitgever: Cactus Books – 174 pagina’s – Verschenen: november 2017 – Originele titel: Ein Winter in Wien – Vertaald door: Linda Jansen

[bol_product_links block_id=”bol_5b1e334fe32d7_selected-products” products=”9200000081264557,9200000081204619″ name=”winter wenen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.