De Muizen – Lenneke Westera

En daar stonden ze. Tegen de onderste plank van de schutting aangedrukt. Met zijn tachtigen. De muizen. (…)
Ik hield van de muizen. Van alle tachtig. Ik hield van ze vanuit het diepst van mijn tenen.

Korte inhoud
Op een middag zijn ze er ineens: de muizen. Fien ontdekt er wel tachtig achter de kliko. Dat is op zich al merkwaardig, maar het wordt nog vreemder als ze ’s avonds tegen Fien beginnen te praten…
Veel zeggen de muizen niet, alleen de woorden ‘San Francisco’ en ‘Peru’.
Dat is het begin van een bijzondere reis, helemaal naar Amerika. Een reis waarbij de muizen blijven opduiken.
Ze lijken Fien aanwijzingen te geven, en als ze die volgt komt ze met haar meester, die verdacht veel op een indiaan lijkt, zelfs diep in de jungle terecht.

Eigenlijk leek meester Wiebe best op een indiaan.

Auteur
“Lenneke Westera, bekend van Schaap en Geit, heeft met De muizen een heerlijk avonturenverhaal geschreven. Fantastisch in alle betekenissen van het woord. Als je het uit hebt hoop je snel zelf muizen tegen te komen, want je weet nooit wat er dán kan gebeuren.”

Er was nergens bereik, we waren zogezegd niet ‘connected’. Niet in contact of verbonden. Maar ik had juist het gevoel dat ik met van alles verbonden was.

Mijn mening
Wat vind ik dit boek een heerlijke opvallende, knallende en toch ook warme cover hebben! De kleuren passen zo mooi bij elkaar. En wat zijn de illustraties van de muizen schattig: ik ben een beetje verliefd geworden. Leuk dat ze door het hele boek terugkomen.

Fien is een bijzonder meisje, ze is nogal verstrooid, heeft heel veel fantasie en niemand begrijpt haar echt goed. Op een dag ontmoet ze de muizen en die hebben haar wat te vertellen, de losse woorden die ze zeggen helpen Fien in wat ze moet doen.
De muizen beginnen met de woorden ‘Peru’ en ‘San Francisco’ en dat is het begin van een avontuur in Amerika, waar Fien met haar moeder en broer heengaat, vader achterna die daar voor werk is.
Het toeval wil dat ze in Amerika meester Wiebe tegenkomen, de lieve meester van Fien, en met hem mag Fien doorreizen naar Peru, waar ze een indianenstam gaan bezoeken. En onderweg maar steeds die muizen die Fien helpen…

Als je de korte inhoud van dit boek leest dan vraag je je af wat voor verhaal dit in hemelsnaam moet zijn; maar geïntrigeerd was ik dus wel meteen. En wat ben ik blij dat ik dit verhaal heb mogen lezen! Het is zo bijzonder! En er zit zoveel humor in, ik heb heerlijk zitten lachen onder het lezen. Wat een lekker kind is Fien!

Fien deed al veel op gevoel, maar de muizen helpen haar dat nog meer te doen. Het is een mooi contrast met de nuchtere meester Wiebe die op zijn beurt weer van Fien leert. Samen beleven ze een prachtig avontuur in Peru, zelfs een beetje spannend als Wiebe kwijtraakt in het oerwoud, waarbij ze leren dat alles betekenis heeft, als je maar durft te kijken…

Dit bijzondere verhaal is een bizar avontuur, wat onrealistisch, maar oh zo gaaf, dus dat stoort helemaal niet! Het is fantastisch, meeslepend en ontroerend. Ik kon het niet wegleggen, zo geboeid was ik door het verhaal en de super fijne personages. Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar andere boeken van Lenneke Westera. Dit was een zeer aangename kennismaking!

De Muizen
ISBN 9789047710240 – Uitgever: Lemniscaat – 228 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Illustraties: Marc Suvaal – Leeftijd: 9+

[bol_product_links block_id=”bol_5b1e3daadc323_selected-products” products=”9200000085203804″ name=”muizen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “De Muizen – Lenneke Westera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.