Mijn geliefde boekhandel – Petra Hartlieb

Wij hebben een boekhandel gekocht. In Wenen. We hebben een mail gestuurd met een getal, een bod, een bedrag dat we helemaal niet hadden en na een paar weken kwam de reactie: ‘U hebt een boekhandel gekocht!’

Korte inhoud
Petra Hartlieb neemt je mee naar haar boekwinkel in Wenen. Het is het waargebeurde verhaal van een toevalligheid (ze zag op vakantie een prachtige maar gesloten boekwinkel) en een verhaal van de keuze om je droom na te jagen. Wat begon als een opwelling tijdens een zomervakantie eindigde in het besluit om met huis en haard te verhuizen van het noorden in Duitsland naar de hoofdstad van Oostenrijk. Allemaal om eigenaar te worden van een literaire boekhandel. Een boekhandel die al snel een woonkamer van de familie werd en een ontmoetingsplaats voor de hele buurt. Met regelmatige bezoekers die vrienden werden en vrienden die regelmatig de boekhandel gingen bezoeken.

En de klanten stromen binnen. Alsof de winkel nooit gesloten is geweest, alsof we hier altijd hebben gestaan.

Auteur
“Petra Hartlieb (1967) leeft samen met haar gezin in en boven haar boekwinkel in Wenen. Van de een op de andere dag gaf ze haar baan op als journalist en literair criticus om zich samen met haar man te wijden aan het leven als boekhandelaar.
Naast het runnen van de succesvolle boekhandel schrijft ze ook boeken. In het najaar van 2017 verscheen van haar bij Uitgeverij Cactus de literaire novelle Een winter in Wenen.”

Een en ander is waarschijnlijk alleen te verklaren met het woord ‘passie’. Je zou misschien ook ‘waanzin’ kunnen zeggen.

Mijn mening
Boeken over boekhandels spreken me altijd aan, zeker als ze ook nog eens zo’n aantrekkelijke omslag hebben als deze! Extra leuk als je hem dan oppakt en leest dat het een waargebeurd verhaal is.

Petra Hartlieb, geboren in Duitsland, opgegroeid in Oostenrijk en voor de liefde weer naar Duitsland verhuisd, is met haar man in Wenen en ziet een boekhandel te koop staan. Belachelijk idee uiteraard, maar: zou het niets voor ze zijn? Ze zijn allebei thuis in de boekenwereld, ze houden allebei van boeken en stiekem is het natuurlijk een droom om je eigen knusse boekhandel te bezitten… Ze doen een halfslachtig bod, vergeten het haast weer en blijken dan ineens de nieuwe eigenaars te zijn van deze kleine boekhandel in Wenen! Dat wordt banen opzeggen, verbouwen en verhuizen. En dat allemaal zo snel mogelijk, want de decemberperiode kun je als winkelier echt niet missen.
Wat volgt is een geweldig avontuur; een bestaan als boekhandelaar en alles wat daarbij komt kijken.

Ik ben echt door dit boek heengevlogen. Ik zat zo onwijs te genieten van alles wat Petra te vertellen heeft! Alles wat ze meemaken, alle mensen die ze ontmoeten, de tegenslagen, de hulp, de mooie momenten. Ik beleefde alles mee en wilde steeds maar meer. Helaas kwam er een einde aan het boek, voor mij had Petra nog veel langer door mogen vertellen! Ze vertelt vlot en met heel veel humor, nergens wordt het saai. Leuk ook om te lezen over Oostenrijkers vs. Duitsers.

Wat een passie heeft deze vrouw voor haar winkel en de boeken(wereld)! Ik wou dat ik in Wenen woonde en bij de Hartliebs aan de slag kon… Ze laat zien dat het in deze digitale tijd echt nog kan, een succesvolle fysieke winkel bestieren. En dat je gewoon je hart moet volgen.
Dit boek is echt een dikke aanrader voor alle boekhandelaren en andere boekenliefhebbers!

We gaan door omdat het de enige optie is. Omdat er niets is wat we beter kunnen. Omdat er niets is wat we liever doen.

Mijn geliefde boekhandel
ISBNΒ 9789492504043 – Uitgever: Cactus Books – 224 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Vertaald uit het Duits door: Linda Jansen

[bol_product_links block_id=”bol_5ad890d1ee2a2_selected-products” products=”9200000073463982,9200000073972102″ name=”boekhandel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

5 thoughts on “Mijn geliefde boekhandel – Petra Hartlieb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.