Vanaf nu wordt alles beter – Maartje Willems

Het is geen gids voor het leven en ook geen sarcastisch zelfhulpboek, maar iets daartussenin. Met de gigantische premisse dat als je dit boek uit hebt alles beter wordt. No pressure.

Korte inhoud
Waarom verstop je eten voor jezelf? Waarom zit iedereen om de drie maanden in een vorm van persoonlijke crisis? Waarmee vul ik in godsnaam mijn Instagramaccount? Hoe ga ik om met sociale verplichtingen? En moet ik een auto kopen of blijf ik sukkelen met de NS?

We wonen in een eerstewereldland, we staan steevast bovenaan in de lijst van gelukkigste volken ter wereld, maar toch zijn er nog allerlei grote en kleine vraagstukken waar we regelmatig tegenaan lopen.

Maartje Willems beschrijft in haar boek Vanaf nu wordt alles beter de vele momenten in haar leven waarop ze even met de handen in het haar zit. De vraagstukken die ze in haar boek beschrijft leiden tot tal van hilarische ontdekkingen, praktische oplossingen en weggeredeneerde problemen (die je eigenlijk met goed fatsoen geen problemen zou kunnen noemen, hooguit hinderlijke hobbels op een op zich goed aangelegd wegdek).

Ik wil verliefd worden, want zonder cynisch te willen klinken, is dat toch wel het hoogst haalbare in de westerse wereld.

Auteur
“Maartje Willems, te laat op feestjes sinds 1982. Ze wist nooit wat ze precies wilde worden en is maar gewoon begonnen. Na een veelbelovende stage bij de Verenigde Naties werd ze telefoniste bij Omroep Max, om vervolgens in de journalistiek te belanden. Ze werkt voor onder meer de VPRO en NU.nl. Vanaf nu wordt alles beter is haar debuut.”

Mochten grotere problemen de revue passeren, dan kom ik met de zogeheten ‘shit sandwich’: iets positiefs, de boodschap en weer iets positiefs.

Mijn mening
Laat ik beginnen met de vormgeving van dit boek: complimenten Boekerij! Wat ziet dit boek er aantrekkelijk en fris uit! Alleen al door de cover wil je het boek oppakken en bestuderen en de illustraties van Lona Aalders maken het binnenwerk extra gezellig.

Zoals te lezen valt in het voorwoord is dit boek geen handleiding voor het leven en ook geen sarcastisch zelfhulpboek, maar iets ertussenin. De auteur heeft haar eigen ervaringen als millennial erin verwerkt en geeft aan hoe zij met situaties is omgegaan en wat zij ervan geleerd heeft.
Het geheel is gegoten in een soort column-achtig jasje, waarbij sommige verhalen wel teruggrijpen op een vorige en er dus een soort rode draad in zit, maar anderen weer helemaal los van elkaar staan. Ik had nog meer een rode draad verwacht in het boek, dat had ik persoonlijk iets prettiger gevonden.

Het geheel leest heerlijk vlot en zorgt af en toe voor een lach op je gezicht want er zit heerlijk veel humor in! Toch had ik als leeftijdgenoot (de auteur is van ’82, ik ben van ’84) wel méér herkenning verwacht, maar ik denk dat onze levens daarvoor gewoon echt te ver uit elkaar liggen. Ik vond wel herkenning in haar beschrijving van de onzekerheden van het ZZP-schap, haar sociale onhandigheid en het soms gewoon alleen willen zijn, maar bijvoorbeeld niet in het nog niet gesetteld zijn op deze leeftijd, onwijs liefdesverdriet hebben (ik ben al vanaf mijn 18e samen met Remco) en de werkvloerstruggles die ze beschrijft.

Zeker een leuk boek om te lezen en te zien dus, maar niet helemaal aansluitend bij mijn interesses/problemen…

Met naaldhakken ben je een vrouw van de wereld, althans die uitstraling heb je. (…) Je weet wat je doel is en daar loop je recht op af, want omlopen doet pijn.

Kettingblog
Mijn recensie maakt deel uit van een kettingblog; een soort blogtour waarbij we allemaal verwijzen naar de blogger voor ons en na ons.
Benieuwd wat de anderen van dit boek vonden en of we het een beetje met elkaar eens zijn? De vorige blogpost verscheen bij Boekenlegger en de volgende verschijnt de 21e bij Books I care about!

Vanaf nu wordt alles beter
ISBN 9789022584002 – Uitgever: Boekerij – 256 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Illustraties: Lona Aalders

[bol_product_links block_id=”bol_5aacd71d8f286_selected-products” products=”9200000084796681,9200000079410640″ name=”vanaf nu” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “Vanaf nu wordt alles beter – Maartje Willems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.