Dingen die je hoop geven – Haemin Sunim

… inmiddels heb ik geleerd dat het beter is om je volledige zelf te accepteren, inclusief de negatieve of duistere kanten.

KORTE INHOUD 
“Gun jezelf tijd voor rust en reflectie

Maak kennis met de inzichten en adviezen van de inspirerende boeddhistische leermeester Haemin Sunim voor het omgaan met tegenslagen. Of je nu je baan bent kwijtgeraakt, liefdesverdriet hebt of onlangs een nare diagnose of andere tegenvaller hebt gehad, het leven verloopt niet altijd zoals we willen. Tegenslag hoort er nu eenmaal bij, maar in dit boek vind je troost wanneer je die het hardst nodig hebt. In Dingen die je hoop geven deelt Haemin Sunim heldere en krachtige wijsheden om moeilijke tijden door te komen en ze te leren accepteren. Zo kun je beter omgaan met de verwachtingen van anderen en brengen de grillen van het lot je niet meer uit balans.”

Zolang ik bezittingen najaag,
blijf ik rusteloos en gebonden,
zonder voldoening, vrijheid of innerlijke vrede.

Net zoals je dagelijks vitaminen slikt,
zou je een sterke ‘dankbaarheidspil’
moeten slikken door elke ochtend
je zegeningen te tellen.

MIJN MENING 
Ik hou enorm van de prachtige, inspirerende boeken van boeddhistische monnik Haemin Sunim. Ook dit is weer een héle fijne vol rake woorden!

‘Veerkracht vinden in uitdagende tijden’
In zes hoofdstukken neemt boeddhistische (zen)monnik Haemin Sunim ons mee langs verschillende tegenslagen. Dingen die je hoop geven (o.a. Waarom zijn we ongelukkig?), Als je hart pijn doet (o.a. Afgewezen worden), Als je je uitgeblust en vreugdeloos voelt (o.a. Rust vinden in een rusteloze geest), Als je eenzaam bent (o.a. Waarom zijn we eenzaam?), Als je geplaagd wordt door onzekerheid (o.a. De pijn in onszelf) en Als verlichting nog moet komen (o.a. Je ware ik ontdekken). Haemin Sunim deelt heel persoonlijke verhalen over dingen waarmee hij worstelt en wat voor inzicht die hem uiteindelijk hebben gegeven en deelt vervolgens adviezen en inzichten. Het boek staat daarnaast vol met verhelderende aforismen. (I quotes!)

Laat ik beginnen met zeggen hoe mooi ik het boek er weer uit vind zien! De rustgevende vormgeving vanbinnen en vanbuiten, de prachtige rustgevende illustraties, het fijne handzame formaat… Echt een prachtig geheel!
De combinatie van persoonlijke anekdotes (ja, ook een zenmonnik heeft het soms ook gewoon moeilijk en is niet altijd helemaal zennn ) en inzichten, met de vele inspirerende quotes die over het algemeen goed raak zijn, is heel erg fijn. Het boek leest heerlijk soepel weg, ik werd heerlijk meegevoerd op de zee van prachtige woorden en werd zelf helemaal zen van die mooie woorden én serene uitstraling van het boek.
Ik zal een geheimpje verklappen: de rode draad in dit boek is toch wel dankbaarheid. Als je dankbaar bent voor wat je hebt en niet altijd maar verlangt naar meer, meer, meer en beter, beter, beter, heb je al een groot deel veerkracht te pakken. Zien wat er ís. Goed om jezelf daaraan te herinneren als het (weer) eens tegenzit…
Ik vind het weer een heel erg inspirerend boek, heel erg fijn leesbaar, heel erg hoopgevend en troostrijk inderdaad, vol met mooie rake woorden en reminders. Sommige dingen weet je best al wel, maar soms is het nodig om er weer even met je neus op gedrukt te worden, en dat doet dit boek zeker. Een mooi cadeau voor jezelf of iemand die het kan gebruiken.

We vinden geen geluk
omdat we eindelijk krijgen
wat we altijd al hebben gewild,
maar omdat we eindelijk rust hebben
nu we niet langer hoeven te zoeken.

Dingen die je hoop geven 
ISBN 9789022598368 – Uitgeverij Boekerij – 304 pagina’s – Verschenen: november 2023 – Vertaald door: Jonas de Vries – Illustraties: Kush Graphic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.