Kasteel in zicht! – Ida Schuurman & Irene Goede

Als je aan kastelen denkt, zie je ridders voor je en prinsessen, koningen en koninginnen. En hoge torens, donkere trappen en enorme zalen. Een kasteel heeft vaak iets sprookjesachtigs en ook iets geheimzinnigs.

Korte inhoud
Echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen.
Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit.

In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen.
Lees over hun geschiedenis en hun bewoners, zoals stoere ridders en kasteelvrouwen, machtige graven en gravinnen. En natuurlijk zitten er ook spookverhalen in dit boek!

Op bijna iedere bladzijde staan kleurige tekeningen van Irene Goede, waarop veel te zien is. Zij maakte ook een prachtige dwarsdoorsnede van het Muiderslot in de middeleeuwen.

Alle kastelen in dit boek kun je zelf bezoeken, je vindt ze op de kaart achterin.

In dit boek maak je een rondreis door Nederland en Vlaanderen. Op zoek naar middeleeuwse kastelen.

Auteur & illustrator
Ida Schuurman werkt op het Muiderslot en kent daar elk verborgen hoekje. Ook heeft ze jarenlange ervaring als redacteur van kinder- en jeugdboeken. Irene Goede illustreerde al meer dan tweehonderd kinderboeken. Voor NRC Handelsblad tekent ze een wekelijkse rubriek over dieren op de kinderpagina ‘De Kleine Wetenschap’.”

In Nederland en Vlaanderen staan nog zo’n honderd kastelen uit de middeleeuwen. Een groot aantal ervan kun je bezoeken, om een kijkje te nemen.

Mijn mening
Begin juni was ik aanwezig bij de boekpresentatie van dit informatieve kinderboek. Bij het Muiderslot beleefde ik een geslaagde dag met man en kinderen en ik kwam thuis met een gesigneerd exemplaar mét persoonlijke tekening van Irene Goede, zo bijzonder!

In dit boek wordt van alles uitgelegd, en lees je leuke verhalen en weetjes, over kastelen, mensen van adel en natuurlijk ridders. De vorm van kastelen, de plaats waar ze gebouwd werden, hoe ze gebouwd werden, welke mensen erin woonden, hoe het kasteel verdedigd werd, hoe alles eraan toeging in die tijd (martelingen!)…
Uitgelicht worden een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen met uitgebreide beschrijvingen zodat je het kasteel, zijn tijdperk en zijn bewoners goed leert kennen. En zonder spookverhalen zou een boek over kastelen niet compleet zijn natuurlijk!

Ik hou ontzettend van geschiedenis en dus ook van kastelen. Ik bezoek ze graag en het voelt dan eventjes alsof ik terug ben gereisd in de tijd, heerlijk.
Dit boek is dan ook een perfecte aanvulling voor onze boekenkast!
Wat een fijn boek, super leuk voor kinderen omdat er zoveel (en op heldere wijze) verteld wordt over zo’n beetje alles wat je maar te weten wilt komen over kastelen en de Middeleeuwen. De informatie, leuke weetjes, geschiedenis en spannende verhalen wisselen elkaar af waardoor je aandacht niet verslapt. De illustraties zijn een genot voor het oog en er is zoveel op te ontdekken! Echt een perfect geheel.
En: dus niet alleen meer dan geschikt voor jeugdige lezers, ook voor volwassenen is dit boek een must have. Ik heb gewoon zin om al die kastelen te bezoeken en er dan eerst weer eventjes over te lezen in dit mooie boek.

Net als ik zin gekregen om een kasteel te gaan bezoeken en jezelf onder te dompelen in de geschiedenis? In het boek zit een cadeaubon voor gratis toegang voor één persoon bij een kasteel naar keuze!

Een kasteel lijkt wel een tijdmachine. Stap maar in.

Kasteel in zicht!
ISBN 9789059567214 – Uitgever: Fontaine Uitgevers – 96 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Illustraties: Irene Goede

One thought on “Kasteel in zicht! – Ida Schuurman & Irene Goede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.