Boekpresentatie: Kasteel in zicht!


Boekpresentatie op het Muiderslot

Gisteren, 2e pinksterdag én Dag van het Kasteel, was ik met mijn gezin bij de boekpresentatie van Kasteel in zicht! op het Muiderslot. We werden verwelkomd met een drankje en een heerlijk gebakje op het binnenplein van het kasteel. Wat is het daar mooi en wat was het leuk om er te zijn terwijl het nog voor bezoekers gesloten was! Daar op dat binnenplein, lekker in het zonnetje, begon het officiële gedeelte.


Allereerst vertelde Bert Boer, directeur van het Muiderslot, dat het zo leuk is dat er een informatief jeugdboek voor kinderen over kastelen verschijnt, in een tijd waarin kastelen steeds belangrijker worden voor het toerisme. Daarna was Sofie Langenberg, Ida Schuurman’s redacteur bij Fontaine Uitgevers, aan het woord. Ida heeft veel passie, aandacht en tijd in dit boek gestoken, vertelde ze, en het eindresultaat is een prachtig boek vol kastelen, info over hun functie, het dagelijks leven op het kasteel, etc. Achterin het boek staat een kaart waarop 35 kastelen staan aangegeven en daarnaast informatie over al die kastelen, om mensen aan te sporen die ook echt te gaan bezoeken. Om dat extra te stimuleren zit er bij ieder boek een voucher om een kasteel gratis te bezoeken! (Meer over het boek lees je hier)


Ida Schuurman vertelde dat ze al 10 jaar het idee had voor dit boek, ze kwam erop door het jeugdboek wat haar oud-leraar Herman Pleij uitbracht: Zwemmen er haaien in de slotgracht?.
Nu was de tijd dan eindelijk daar om er écht werk van te maken. Ida schreef het boek, Irene Goede verzorgde de illustraties en de vormgeving (bewerkelijk!) werd gedaan door Leentje van Wirdum.
Waarom ze een boek over kastelen schreef voor kinderen? Omdat de eerste confrontatie van kinderen met geschiedenis vaak een kasteel is. Kastelen spreken tot de verbeelding, ze zijn stille getuigen van vele verhalen met hun lange geschiedenis. Veel van die verhalen verzamelde ze in dit boek, zelfs spookverhalen komen erin voor!


Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de man die haar grote inspiratie was, Herman Pleij, emeritus hoogleraar gespecialiseerd in middeleeuwse literatuur. Hij vertelde vol passie en humor (ik wil college van die man!) over het boek en over kastelen: “Kastelen zijn bloemlezingen.” En het Muiderslot is daar een mooi voorbeeld van met al zijn eeuwen aan verhalen.

Daarna overhandigde Ida een aantal boeken aan de kindergidsen van het Muiderslot. Kinderen die zelf in Muiden wonen en opgegroeid zijn met het kasteel en daar nu zelf rondleidingen geven.


Na dit officiële deel was het tijd om het boek te kopen en te laten signeren door auteur, illustrator en vormgever. Irene Goede maakte er een waar kunstwerkje van, tot groot enthousiasme van mijn kleuter! En door Ida werd hij tot ridder benoemd. Ik ga het recensie-exemplaar eerst lezen en bespreken, maar daarna mag ik hem toch echt inleveren! 😉


Na het signeren was er speciaal voor de gasten van Ida nog een rondleiding door een deel van het kasteel. Een perfecte afsluiter van een originele en hele geslaagde boekpresentatie! Na afloop hebben we met zijn vieren nog heerlijk rondgelopen op het terrein, van het toen wel voor publiek geopende kasteel, waar van alles te beleven was voor de kinderen. Ik had een hele leuke dag, maar zij zeker ook!

Bedankt Fontaine Uitgevers & Ida Schuurman!!
-X- Judith

3 thoughts on “Boekpresentatie: Kasteel in zicht!

  1. Wat leuk! Ik vroeg me al af met welke boeken iedereen naar buiten kwam lopen, toen ik stond te wachten bij de poort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.