Schemerzone – Hilde Vandermeeren

Bij hoeveel procent van die gevallen zou het om moord met voorbedachten rade gaan, vraag ik me dan altijd af. Hooguit bij één op de honderd?
En daar hoor ik bij.

Korte inhoud
Kate werkt als verpleegkundige in een Londense privékliniek. Ze komt erachter dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze onverwacht een slaapaanval kan krijgen en last heeft van nachtmerries die niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Om haar baan niet te verliezen verzwijgt ze haar aandoening voor haar collega’s. De kliniek waar ze werkt beslaat twee verdiepingen, maar er is nog een derde etage die verbouwd wordt. Bekende personen kunnen die afhuren voor een discrete behandeling buiten de schijnwerpers. De negenjarige dochter van een glamourkoppel komt op die afdeling terecht.
Door een voorval in de kliniek krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Maar niet alleen de sensatiepers – ook iemand anders. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.

Het moet vreselijk zijn om rond te dwalen in de schemerzone tussen waken en slapen en niet te weten wat echt is en wat niet.

Auteur
“Hilde Vandermeeren (1970) schreef meer dan veertig kinder- en jeugdboeken, waarvan vele werden bekroond met Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Sinds haar jeugd verslindt ze thrillers en spannende romans. Met haar eerste psychologische thriller, Als alles duister wordt, begon haar carrière als thrillerschrijfster en won ze meteen de Hercule Poirot publieksprijs 2013. Ook werd ze genomineerd voor de Diamanten Kogel 2013. Een van haar korte verhalen is recent verschenen in het bijzonder prestigieuze Ellery Queen Mystery Magazine en genomineerd voor de Derringer Award 2017 voor beste korte verhaal.”

Mijn mening
Dit is alweer de vijfde thriller van Hilde Vandermeeren en de vierde die ik lees. De vorige drie vond ik stuk voor stuk hele sterke thrillers!

Kate werkt als verpleegkundige in een privékliniek. Ze kampt met slaapproblemen en krijgt de diagnose narcolepsie. Bang om haar baan kwijt te raken besluit ze niets te vertellen op het werk. En als ze na haar baas te hebben betrapt met een andere vrouw van hem in ruil voor haar zwijgen de functie van verpleegkundige op de nieuwe VIP-afdeling (die de kliniek uit zwaar weer moet helpen) krijgt, komt het wel goed uit dat ze daar weinig hoeft te doen en tijd heeft voor dutjes tussendoor.
Maar dan slaat het noodlot toe. Een tweetje over de patiënt van de VIP-afdeling, vanaf Kates mobiel, zet haar wereld op zijn kop. Haar leven wordt één grote nachtmerrie… Wie heeft het op haar voorzien? En waarom?

Het verhaal begint vrij rustig, op de cursieve hoofdstukken waarin een moordenaar aan het woord is na, maar de sfeer wordt steeds dreigender. Je hebt Kates aandoening, waardoor ze de grip op de realiteit een beetje kwijt is, ze weet nooit precies wanneer ze zomaar ineens in slaap zal vallen. En je hebt diegene die achter haar aan zit, het moet iemand zijn die dichtbij haar staat. Er zijn allerlei puzzelstukjes die heel langzaam in elkaar vallen in een heel spannend kat en muisspel…

Het verhaal is sowieso al spannend, maar door de ziekte van Kate wordt het allemaal nog veel beangstigender. Ze heeft er weinig controle over en ze raakt steeds geïsoleerder. Maar bij de pakken neerzitten doet deze stoere dame niet. Bewonderenswaardig.
Hilde Vandermeeren heeft weer een heel spannend verhaal geschreven, met een vrij unieke twist eraan. Een verhaal wat je van begin tot eind en zelfs daarna in zijn greep weet te houden! Brrrrr…

Schemerzone
ISBN 9789021403991 – Uitgever: Uitgeverij Q – 299 pagina’s – Verschenen: mei 2017

2 thoughts on “Schemerzone – Hilde Vandermeeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.