Slaap maar zacht – Linda Jansma

Snel deed ze haar sjaal af en koos de route naar de intensive care. (…)
Nog even en het ging beginnen.

Korte inhoud
“Op de IC-afdeling waar verpleegkundige Maud werkt, ligt een man in coma. Niemand weet wie hij is. De rechercheur die belast is met het onderzoek, regelt als laatste mogelijkheid een item over de onbekende man in het programma Opsporing Verzocht, waarna zich een getuige meldt. Maar voordat deze vrouw gehoord kan worden, overlijdt ze.

Maud merkt na de uitzending van het programma dat er iemand op zoek is naar haar patiënt – iemand die geen goede bedoelingen heeft. Maar geen van haar collega’s deelt haar bezorgdheid, op de nieuwe verpleegkundige Caristiena na. Als er dan ook nog eens onverklaarbare dingen op de afdeling gebeuren, fouten die alleen Mauds patiënt betreffen en waar zij de schuld van krijgt, begint ze te vermoeden dat iemand hem dood wil. Maar wie? En waarom?”

Finns ogen schoten open. Nee! Dat kon niet! Er was niemand in de buurt geweest, dat wist hij zeker!
Heel zeker?

Mijn mening
Altijd fijn als er een nieuwe Linda Jansma verschijnt! Was dit weer zo’n lekkere spannende thriller?

Er ligt een onbekende man in coma op de intensive care waar verpleegkundige Maud werkt. De politie tast compleet in het duister in deze ‘hit and run’-zaak. Rechercheur Richard Valentijn mag van zijn baas nog één poging doen om de identiteit van de man te achterhalen: een oproep in Opsporing Verzocht. Er komt een geloofwaardige reactie binnen van een vrouw die denkt hem te herkennen, maar voor de politie de kans heeft gehad haar te spreken, wordt ze dood aangetroffen. Toeval?
Ondertussen heeft Maud het idee dat er op de afdeling vreemde dingen gaande zijn en iemand het op Tom – zoals ze de man zijn gaan noemen – voorzien heeft. Wie wil er niet dat hij uit zijn coma komt? En waarom?

Meteen vanaf het begin is duidelijk dat er een verpleegkundige met een dubbele agenda is, maar je weet nog niet wat haar beweegredenen zijn.
Naast haar verhaal en de verhaallijn van de onbekende comapatiënt gaat het ook om wat Maud en Richard (waartussen het wel klikt) privé hebben meegemaakt, over hoe Eefje, de partner van Richard, het onderzoek beleeft én over Finn, de zoon van Maud, die ergens mee worstelt. Hierdoor waren er veel perspectiefwisselingen, zelfs binnen hoofdstukken (overigens wel duidelijk aangegeven) en moest ik erg inkomen in het verhaal. Het wist me daardoor niet meteen heel erg te pakken, ik moest steeds bewust switchen tussen de verhaallijnen. Na een tijdje werd ik wel steeds meer het spannende verhaal ingezogen en natuurlijk (had ik ook wel verwacht) hing er van alles samen uiteindelijk. De tweede helft was echt lekker spannend en meeslepend en het verhaal kreeg heerlijk verrassende wendingen en had een bloedstollend einde.
Gewoon een fijne thriller al met al, maar niet Linda’s allerbeste naar mijn mening. Er had voor mij net één verhaallijn minder in mogen zitten (die van Finn bijvoorbeeld).

‘Als zij inderdaad de identiteit wist van de onbekende man in het ziekenhuis, dan heeft ze zijn naam mee haar graf in genomen.’ 

Slaap maar zacht
ISBN 9789461095299 – Uitgever: De Crime Compagnie – 320 pagina’s – Verschenen: augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.