Ik ga je missen, juf – Annemie Vandaele & Carolien Westermann

‘Goeiemorgen allemaal’, begint de juf.
‘Welkom op deze speciale dag,
de laatste dag van dit schooljaar.’
Bever slikt.

Korte inhoud
Het is de laatste schooldag
en straks begint de vakantie.
In de holle boom van juf Hermelijn
lijkt iedereen blij, behalve Bever.
Hij gaat zijn juf vooral heel erg missen.
Gelukkig weet juf Hermelijn daar wel iets op.

‘Ik ga je missen, juf’, zucht hij.

Auteur & illustrator
Annemie Vandaele is geboren en getogen in een pittoresk West-Vlaams dorpje vlak bij de Noordzee. Het is daar dat haar liefde voor taal en mensen gegroeid is. In 2002 startte ze als leerkracht in een Don Boscoschool. Enkele jaren later werd ze communicatieverantwoordelijke van de Don Boscogroep in Vlaanderen. Maar Annemie wilde haar passie voor taal, kinderen en jonge mensen graag combineren. Ze besloot weer les te gaan geven en schreef haar eerste prentenboek: De kleine grote kameleon.

Als kind al wilde Carolien Westermann (1988) niets liever dan verhalen illustreren. De droom kwam uit toen bij Clavis Uitgeverij haar eerste kinderboeken van de persen rolden: Rafelijntje in 2013 en Konijn wil vliegen in 2016. In 2015 publiceerde zij ook nog een eigen boek: Beestachtig Alfabet. Haar tekeningen zijn  narratief en poëtisch en vaak voorzien van een flinke dosis humor.”

Mijn mening
Dit is een prentenboek wat perfect past bij de tijd van het jaar: het beginnen van de schoolvakanties! De eersten hebben al vakantie, maar hier mogen ze nog 1,5 week. De tijd voor het langzaam afscheid nemen is dus aangebroken…

De laatste dag van het schooljaar is aangebroken en samen met juf Hermelijn ruimen de kinderen het klaslokaal op en gaan ze nog wat leuks doen in het bos. Iedereen is uitgelaten, alleen kleine Bever niet, hij is wat sipjes. Aan het einde van de schooldag komt de aap uit de mouw: hij gaat zijn lieve juf Hermelijn zo missen! Gelukkig weet de juf hem op te vrolijken.

Een herkenbaar verhaal over het einde van het schooljaar en wat daarbij komt kijken: samen opruimen, leuke dingen doen én natuurlijk afscheid nemen. En het feit dat het ene kind daar minder moeite mee heeft dan het andere…
In combinatie met de warme, haast voelbaar zachte, illustraties van Carolien Westermann (ik hou ervan!!) is het een vertederend geheel. Een mooie manier om het thema afscheid bespreekbaar te maken in de klas of thuis.

Ik ga je missen, juf
ISBN 9789044829525 – Uitgever: Clavis – Verschenen: mei 2017 – Illustraties: Carolien Westermann

2 thoughts on “Ik ga je missen, juf – Annemie Vandaele & Carolien Westermann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.