Eigenwaardig opvoeden met het B-tree model – Judith van Gent

De veelheid aan opvoedideeën wil ik terugbrengen naar de basis.
Daarvoor heb ik het B-tree model bedacht en ontwikkeld.
In dit boek vertel ik je hier graag meer over.

Korte inhoud
Vol vertrouwen opgroeien!

Hoe mooi zal het zijn als elk kind opgroeit met het volste vertrouwen in zichzelf, de ander en de wereld. Maar hoe doe je dat, in een wereld vol beweging?

Wil jij…
– het allerbeste voor een kind;
– iets meegeven wat écht waardevol is;
– bijdragen aan een mooie, liefdevolle wereld?

Dan gaat opvoeden met het B-tree groeimodel je zeker helpen!

Het B-tree model geeft inzicht in het groeiproces van een kind en benadrukt het belang van een goede basis. Als de basis goed is, kan een kind vol vertrouwen zijn eigen stappen zetten.

Met een goede basis, maak jij het verschil!

De wortels, de stam en de kroon vormen de basis van het B-tree model.

Auteur
“Judith van Gent is ‘een juf met een missie’. Het is haar diepe wens dat elk kind wordt gezien in zijn unieke eigenheid; dat een kind vol vertrouwen kan opgroeien en volledig mag zijn wie hij of zij is. Ze is ervan overtuigd dat we met elkaar de wereld mooier maken als we kinderen op een eigenwaardige manier opvoeden!” Meer info over wat Judith doet op http://www.saltacoaching.nl/!

Ik gebruik het karakteristieke beeld van de boom graag als metafoor,
als symbool voor de totale groei en ontwikkeling van een kind.

Mijn mening
Judith benaderde mij met de vraag of ik haar boek wilde lezen en bespreken. Aangezien ik zelf twee kleine kinderen heb en haar opvoedvisie me wel aansprak en nieuwsgierig maakte, ben ik het boek gaan lezen.

Judith gebruikt de boom als metafoor voor de ontwikkeling van een kind, verdeeld in drieën: de wortels (0-7 jaar), de stam (7-14 jaar) en de kroon (14-21 jaar), bij die drie delen horen ook weer drie kernwoorden: basis, beweging en bestemming (B-tree).
De wortels/de basis zijn/is essentieel en draait vooral om veilige hechting, veilig verbonden zijn. Een kindje moet het gevoel hebben “ik mag er zijn”. Liefde is natuurlijk de beste basis.
De stam/de beweging draait om het groeien, leren en ontwikkelen. Daarbij moet je je bewust zijn dat het een natuurlijk proces is wat je alleen maar kunt begeleiden. Geef je kind vooral de ruimte.
De kroon/de bestemming gaat om het mogen zijn wie je bent, eigenheid. Geef ruimte en vertrouwen en laat jouw ideaalplaatje los: “Van een notenboom kun je NIET verlangen dat hij appels geeft! ”

Het boek heeft vanbuiten en vanbinnen een fijne frisse uitstraling en is erg overzichtelijk. In paarse blokken worden wat kernuitspraken uitgelicht, zodat je meteen ziet wat belangrijk is. De tekst is opvallend anders dan anders: er worden korte zinnen gebruikt, veel enters en hele korte alinea’s, dus veel witregels. Aan de ene kant leest het prettig, luchtig, aan de andere kant vond ik dat het wel ietsje compacter mocht. Misschien beter als het formaat van het boek wat kleiner was geweest en de tekst wat dichter op elkaar. En: ik vond wel dat er vrij veel herhaling in de tekst zat, dat viel echt op.

Maar: Ik vind de metafoor die Judith bedacht heeft erg mooi, sprekend en passend, ik kan me er helemaal in vinden. Ze legt uit in heldere, beknopte taal en geeft je het gevoel dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Zorg voor die goede basis en geef je kind de ruimte en het vertrouwen om zich te ontwikkelen.

Eigenwaardig opvoeden met het B-tree model
ISBN 9789082536409 – Uitgever: Salta Publishing – 111 pagina’s – Verschenen: februari 2017

[bol_product_links block_id=”bol_593f881a4fa13_selected-products” products=”9200000073822795″ name=”eigenwaardig” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.